raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
  Spin
  Propaganda
Izvorni članak je objavljen 14.11.2022. (Srbija Danas)
Manipulacije Srbije Danas: U Hrvatskoj skaču cene, u Srbiji med i mleko jer imamo Vučića
14.11.2022.    Marija Vučić    Foto: Unsplash/ Bruno Kalzer
Posledice globalne ekonomske krize, podstaknute ratom, osećaju i građani u Srbiji - u odnosu na oktobar prošle godine, prema podacima statističkog zavoda, cene u zemlji su veće za 15 odsto. Poskupljuju pre svega hrana i energenti, a kako piše Blumberg Adria, u pitanju je najviša stopa inflacije izmerena od 2007. godine. Uprkos sumornoj situaciji i podjednako sumornim prognozama, prorežimski portal Srbija Danas je našao za shodno da objavi kako građanima Srbije i nije tako loše koliko je našim susedima - kako pišu, dok Vučić povećava plate i penzije, Hrvati razmišljaju kako da prežive jer se u ovoj državi „iz dana u dan obaraju rekordi kada je u pitanju inflacija“. Ne samo da nisu napisali ni reč o rekordnoj inflaciji i rastućoj krizi u Srbiji, već su pogrešno prikazali i podatke o Hrvatskoj. Novinar Milan Ćulibrk za Raskrikavanje podseća da je, štaviše, u Hrvatskoj stopa inflacije nešto niža nego u Srbiji.
"ŽALOSNO JE, SVE NAM JE TEŽE" Dok Vučić u Srbiji povećava plate i penzije, Hrvati razmišljaju kako da PREŽIVE - inflacija otišla u tačku (VIDEO)“, piše Srbija Danas u tekstu od ponedeljka 14. novembra i navodi kako su u Hrvatskoj „cene osnovnih namirnica enormne, a standard samo opada“.

„Pre samo nešto manje od tri meseca troškovi hrane u Hrvatskoj su skočili za 18,3 procenata, dok su plate rasle samo 3-4 odsto - međutim komšije su uspele da obore i ove brojke“, navodi ovaj portal.

Međutim, prema podacima o inflaciji odnosno rastu cena za septembar, ona je u Hrvatskoj iznosila 12,8 odsto u odnosu na septembar 2021, a u Srbiji je u isto vreme iznosila 14 odsto.

Ako se pak pogleda samo stopa poskupljenja hrane, o kojoj piše Srbija Danas, situacija je i dalje gora u Srbiji: u odnosu na septembar 2021. godine (poslednji dostupni podaci za Hrvatsku), cene hrane i bezalkoholnih pića u septembru 2022. su u Hrvatskoj povećane za 19,1 odsto, a u Srbiji za 20,4 odsto.

Šta kažu ostali podaci?

Kao i u Hrvatskoj, cene i u Srbiji rastu i to još brže, a standard takođe opada, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku i Narodne banke Srbije, kao i Ministarstva trgovine. O tome, ipak, nema ni reči u tekstu ovog portala.

Kako se navodi u danas objavljenom izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, cene proizvoda i usluga su u oktobru 2022. godine veće za 15 odsto u odnosu na oktobar 2021. godine. Prema najavama Narodne banke Srbije, rastući trend će se nastaviti: u septembru su saopštili da nas čeka „još nekoliko meseci nešto viših stopa inflacije“ i da će stopa rasta cena krenuti osetnije da pada tek od polovine sledeće godine.
   Foto: RZS

U pitanju je, kako piše Bloomberg Adria, najviša izmerena inflacija u Srbiji od 2007. godine.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju ono što građani i sami osećaju, po sve tanjim novčanicima - najviše su poskupele cene restorana i hotelskog smeštaja, ali i hrane i energenata. Hrana je u odnosu na prošli oktobar poskupela za gotovo 24 odsto, od čega su, recimo, mleko, sir i jaja skuplji za skoro 40 odsto. Porasle su i cene kirije i energenata za domaćinstvo - sada su u proseku veće za oko 18 odsto nego prošle godine u oktobru.

Ako se pogledaju poslednji objavljeni podaci Ministarstva trgovine o potrošačkoj korpi iz avgusta ove godine (pri čemu se situacija od avgusta do danas dodatno pogoršala), vidi se i kako neke osnovne namirnice postaju sve manje dostupne.

Na primer, u avgustu ove godine, u odnosu na avgust prošle, potrošač u Srbiji je od prosečne neto zarade (koja je iznosila oko 75.000 dinara prema računici Ministarstva) mogao da kupi oko 800 kilograma krompira. U avgustu 2021. godine, mogao je da kupi oko 300 kilograma više. Isto tako, mogao je da kupi manje količine jaja, šećera, kravljeg mleka, svinjskog mesa, jogurta i kafe, u odnosu na godinu dana pre toga.

Prema istim podacima, od prosečne plate minimalna korpa je još i mogla da se pokrije (minimalna potrošačka korpa u avgustu iznosila je oko 45.730 dinara), ali ne i prosečna potrošačka korpa, za koju je trebalo izdvojiti oko 88.300 dinara.

Najnoviji izveštaj o inflaciji Narodna banka će javnosti prezentovati u utorak.

Milan Ćulibrk: Standard Hrvatske nećemo dostići u narednih 10-20 godina

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk, podseća za Raskrikavanje da je inflacija u Hrvatskoj u septembru iznosila 12,8 odsto (za toliko su povećane cene u odnosu na septembar prošle godine), a u Srbiji je godišnja inflacija u septembru bila 14 odsto. Istovremeno, kako kaže, prosečna plata za prvih devet meseci ove godine u Srbiji je iznosila oko 630 evra, a u Hrvatskoj oko 1020 evra.

„Ko je onda u boljoj poziciji? Osim toga, prema podacima Svetske banke, bruto domaći proizvod u Hrvatskoj po stanovniku za 2021. godinu bio je 17.398 dolara, a u Srbiji 9.215. Dakle Hrvati proizvode duplo više, prihoduju duplo više nego mi, o čemu govori i raspon plata. Njihova kupovna moć je jača i dosadašnjim tempom rasta mi standard prosečnog građanina Hrvatske nećemo dostići u narednih deset ili dvadeset godina“, kaže Ćulibrk.
  Manipulisanje činjenicama
Ekonomija van konteksta: Srbija Danas nas ubeđuje da nam je mnogo dobro
„SKOK SA 331 NA GOTOVO 1000 EVRA! Ovo su rezultati rada Vlade“, piše prorežimski portal Srbija...
  Manipulisanje činjenicama
Ekonomski tigar na parizeru
Od hiljada proizvoda na rafovima, od danas je privremeno pojeftinilo njih dvadeset. Otkako je predse...
  Lažna vest
Portali naseli na audio-montažu – poverovali da se Zagrebom orilo „Srbija, Srbija!”
Ubedljivo glavni favorit ovogodišnje Evrovizije prema kladionicama i mnogim specijalizovanim portal...
Inflacija
Ekonomska kriza
Hrvatska
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: