raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 17.08.2021. (Republika)
Mediji „sahranili” glumca Milana Gutovića
20.08.2021.    Milica Ljubičić    Foto:commons.wikimedia/Danka_Kujundžić
Prethodih dana se u medijima pojavila informacija da je glumac Milan Lane Gutović preminuo na Vojnomedicinskoj akademiji, što je demantovala i glumčeva porodica. Vest da je ovaj glumac preminuo, objavio je i portal Republika još pre tri dana, da bi danas bez izvinjenja čitaocima pisali kako su Gutovića sahranile „društvene mreže”. Milan Lađević, urednik Srpskog telegrafa, koji stoji iza portala Republika, za Raskrikavanje tvrdi da takvu vest nisu objavili, već da je reč o „lošoj montaži”.
„Preminuo Milan Lane Gutović” objavio je portal Republika, 17. avgusta, navodeći da je reč o opasnoj bolesti koju je nedavno otkrio.

Vest o smrti glumca se ubrzo ispostavila kao lažna, a 18. avgusta, glumac je za Blic izjavio - „valjda ću biti bolje.”

Portal Republika je svoju vest o glumčevoj smrti obrisala, da bi danas objavili opsežan tekst u kojem navode da je glumac živ, te da su ga „sahranili preko društvenih mreža”, ne spominjući da su istu vest i oni preneli pre tri dana.

   


Urednik Srpskog telegrafa, koji stoji i iza portala Republike, Milan Lađević je za Raskrikavanje demantovao da je tekst o smrti glumca objavljen na tom potalu.

„Portal Republika nije nikada objavio vest o smrti glumca. Takav tekst nikad nije objavljen, što možete utvrditi putem gugla ili prostim ulaskom na sajt. Samo proverite da neko nije napravio lošu montažu. Vi tvrdite da je objavljen pre tri dana i niko ga do sad navodno nije video? Smešno. Znam da su Srpski telegraf i portal Republika mnogima trn u oku i da su zato spremni i podvalama da nas diskredituju”.

Nakon što mu je Raskrikavanje poslalo „skrinšot” teksta od pre tri dana, a koji je obrisan sa sajta Republike, Lađević je ponovio da je reč o „lošoj montaži”.

„Taj tekst ne postoji, nikad nije objavljen. Pa tu cak pise da Lane ima 55 godina. Loša montaza, iskreno”, naveo je on i dodao da na „printscreenu nema ni reklama”, što je za njega još jedan dokaz montaže.

Novinarka Raskrikavanja je obrisani tekst osim na linku iz keširane memorije sajta, sačuvala i kao fotografiju koju možete pronaći na ovom linku. Takođe, na ovom linku možete videti i kako je juče izgledala pretraga na internet pretraživaču google kao dokaz da je takav tekst objavljen na republika.rs.

Na fotografijama nema reklama zbog uključenog programa za blokiranje takvih oglasa.

Raskrikavanje nije uspelo da sazna u kakvom se stanju glumac trenutno nalazi jer na Vojnomedicinskoj akademiji nisu želeli da nam daju takvu informaciju.

Međutim, glumčeva ćerka, Milica Gutović je preko svojih društvenih mreža objavila da moli sve da „prestanu da sahranjuju ljude pre vremena”.

Osim Republike, lažnu vest o smrti glumca objavili su, pa obrisali i potali Espreso, Informer, Alo.

  Dezinformacija
Red ispred VMA nije zbog koronavirusa, nego redovna situacija
Večernje novosti su jutros iskoristile velike redove ispred VMA za tekst „Hiljadu ljudi ispred VM...
  Manipulisanje činjenicama
Deset smrtnih slučajeva koje je portal Nulta tačka povezao s vakcinom bez ikakve logike
Antivakserski portal Nulta tačka koristi svaku priliku da vakcinu protiv koronavirusa predstavi ili...
  Manipulisanje činjenicama
Voditeljka Jelena Obućina pretila Vučiću u uvodu Dnevnika? Laž.
„Vučiću ili priznaj Kosovo ili ćeš biti pokopan - tajkunski mediji ponovo prete predsedniku Sr...
Milan Lane Gutović
glumac
VMA
Fejk njuz
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: