raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
NUNS traži od premijerke Brnabić da zaustavi državne pritiske na Južne vesti
11.04.2018.    Vesna Radojević    Foto: Raskrikavanje
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je u otvorenom pismu predsednicu Vlade Anu Brnabić da povodom neuobičajene i iscrpljujuće poreske kontrole koja već duže od pet meseci opseda Južne vesti stane u odbranu novinarskih i medijskih sloboda kako bi se zaustavili administrativni pritisci koji ugrožavaju opstanak nezavisnih medija u Srbiji.
„Pozivamo Vas da kao najviši funkcioner u izvršnoj vlasti Republike stanete u odbranu novinarskih i medijskih sloboda, i preduzmete odgovarajuće korake kako bi se zaustavili administrativni pritisci koji ugrožavaju opstanak nezavisnih medija u Srbiji“, stoji u saopštenju NUNS-a koje potpisuje njihov predsednik Slaviša Lekić.

NUNS podseća i na sve češću zloupotrebu poreskih organa za obračun sa “nepodobnim” medijima, a što je navedeno i u poslednjem izveštaju Fridom Hausa.

Navodi se da će upućeno pismo premijerki NUNS proslediti Misiji OEBS, Savetu Evrope, Evropskoj komisiji, Evropskoj federaciji novinara i drugim međunarodnim organizacijama.

Kako je Raskrikavanje ranije pisalo, trenutno čak dve poreske kontrole „češljaju papire” Južnih vesti, a u poslednjih pet godina ovaj niški portal poreska inspekcija posetila je još tri puta.

Zaposleni veruju su česte kontrole osveta lokalnih vlasti zbog kritičkog pisanja. „Jasno je da na prvom mestu postoji interes da se utvrdi ko to nas, kako i zašto finansira, pod velom neke teorije zavere ili izdaje“, rekao je direktor Južnih vesti Vitomir Ognjanović.

Peta temeljna kontrola, za proteklih nekoliko godina, iscrpljuje i rad menadžmenta.

Priču Raskrikavanja o pritiscima na Južne vesti možete pročitati OVDE.

Sudeći prema informacijama koje je na svom tviteru nalogu objavio Vitomir Ognjanović ovih dana usledila je i ofanzivna akcija poreske uprave na poslovne partnere Južnih vesti.


  Vest
Portal Južne vesti dobio „kopiju” koja promoviše vlast
Dugo poznati i kritički orijentisan portal sa juga Srbije - Južne vesti nedavno je dobio imenja...
  Vest
Kurir, Srpski telegraf, Nove kikindske i Informer prekršili Kodeks
Zbog kršenja Kodeksa novinara Srbije, tabloidi Srpski telegraf i Informer, kao i nedeljnik Nove kik...
  Vest
CINS: Poreska kontrolisala Južne vesti, ali ne i televizije povezane sa Gašićem
Dok su Južne vesti iz Niša u proteklih pet godina bile često na udaru poreskih inspektora, u niš...
Južne vesti
sloboda mediija
Ana Brnabić
NUNS
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: