raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Nastavak suđenja za paljenje kuće novinara: Odbrana tvrdi da su okrivljenima iznuđeni iskazi
28.10.2022.    Milica Ljubičić    Dragoljub Simonović; Foto: Raskrikavanje
Danas je u Drugom osnovnom sudu održan nastavak suđenja za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, a odbrana je nastojala da dokaže da su priznanja dvojice okrivljenih, Igora Novakovića i Vladimira Mihailovića, bila iznuđena u policiji. Svedočili su Mihailovićeva supruga Jelena, upravnik Okružnog zatvora Zlatko Grulović i Mihailovićev advokat po službenoj dužnosti Miloš Mitrović.
Jelena Mihailović je danas ispričala da su, nakon hapšenja njenog supruga, 24. januara 2019. dvoje policijaca došli na njen posao, te da su je odveli u policijsku stanicu, gde joj je, kako tvrdi, prećeno.

„Ispitivali su me šta radim, gde radim, u nekom trenutku su počeli da me slikaju. (...) Onda su počeli da mi prete - uhapsićemo i tebe, decu ćemo da ti oduzmemo”, tvrdi Mihailovićeva supruga. Zatim je, prema njenim rečima, u prostoriju ušao „neki prosedi čovek” koji joj je rekao da je njen suprug uhapšen i da će je kontaktirati advokat, koji je to učinio narednog dana.

„Advokat mi je rekao da mi je suprug uhapšen zbog paljenja neke garaže i da je priča napumpana i naduvana”, rekla je Mihailović, dodajući da je čim je bilo dozvoljeno otišla da poseti supruga u pritvor koji joj je rekao da je „ucenjen i da su mu pokazivali njene slike”.

Kaže da joj je tada postalo jasno zašto su je slikali u policijskoj stanici.

Ovo svedočenje je, podsetimo, odbrani važno jer se nadovezuje na tvrdnje Vladimira Mihailovića da su mu nakon hapšenja u policiji pretili i ucenjivali ga kako bi kao nalogodavca ovog zločina označio Dragoljuba Simonovića, bivšeg načelnika Opštine Grocka i sada prvog okrivljenog u ovom postupku.

On je tada policiji rekao da mu je Simonović obećao 1.500 evra da zaplaši Jovanovića, ali je kasnije, kada je suđenje počelo, svoje tvrdnje negirao i rekao da Simonović nema veze sa slučajem, da je sve bila njegova inicijativa i imenovao je one koji su ga navodno pritiskali- načelnika beogradske policije Milana Stanića i tužioca u ovom postupku Predraga Milovanovića.

Njegova supruga Jelena je inače zaposlena u opštini Grocka gde je Simonović nekada bio predsednik, a Mihailović je na sudu tvrdio da je ona trpela maltretiranje na poslu, te da je zato pitao Simonovića može li da pomogne da se taj problem reši. Mihailović je rekao da je želeo da učini neku uslugu Simonoviću, kako bi mu on pomogao, te je sam došao na ideju da „opomene” Jovanovića zbog pisanja Žig infa, tako što će mu oštetiti automobil.

Jelena Mihailović je danas rekla da jeste imala velikih problema na poslu sa koleginicom koja joj je bila nadređena i da se o tome žalila svom suprugu i svojoj kumi, inače ćerki Dragoljuba Simonovića.

Danas je ponovo saslušan i Miloš Mitrović, advokat koji je po službenoj dužnosti dodeljen Vladimiru Mihailoviću nakon hapšenja, i koji tvrdi da je njegov klijent bio ucenjen da okrivi Dragoljuba Simonovića.

On je ponovio ono što je već govorio u prethodnom postupku - da je tužilac Predrag Milovanović neformalno obećao Mihailoviću da će dobiti šest meseci kućnog zatvora i mogućnost povratka na posao ukoliko prizna da ga je Dragoljub Simonović angažovao da zapali kuću Milanu Jovanoviću. Međutim, kako je dalje ispričao, nakon završenog saslušanja u kome je Mihailović okrivio Simonovića, tužilac je navodno izigrao dogovor i rekao da neće moći odmah da se zaključi sporazum o priznanju krivice.

„Tužilac je naveo da ipak neće moći sada da se zaključi sporazum, već nakon par dana, da li zbog pritiska medija ili šta već”, tvrdi Mitrović, dodajući i da je Mihailoviću rečeno da će u pritvoru ostati još nekoliko dana, a da je ostao mesec dana.

I treći okrivljeni u ovom postupku Igor Novaković je pred sudom promenio prvobitni iskaz tvrdeći da su mu načelnik Uprave kriminalističke policije Dejan Kovačević i njegov zamenik Srećko Lazić tražili da okrivi Simonovića kao nalogodavca, te da je tada nezakonito izvođen iz zatvora i odvođen u Upravu kriminalističke policije.

Danas je iz tog razloga jedan od svedoka bio i upravnik Okružnog zatvora Zvonko Grulović, koji je svedočio i u prethodnoj rundi suđenja.

Advokati odbrane su ga detaljno ispitivali o pravilima i protokolu izvođenja ljudi iz zatvora - gde se izvođenje zatvorenika evidentira, koja dokumenta su potrebna da bi zatvorenik bio odveden na saslušanje, te da li tužioci i policijski službenici moraju da se prijave prilikom svake posete zatvoru.

Grulović je ostao pri svom ranijem svedočenju - da Novaković „prema informacijama iz matične evidencije nije izvođen tog dana van prostorija Okružnog zatvora”.

Goran Pejić je predložio sudu da za svedoke pozove radnike zatvora koji su tog dana bili prisutni, kao i zatvorenike koji su sa Igorom Novakovićem delili ćeliju.

Advokati odbrane tvrde da ključni dokazi, odnosno saslušanja Mihailovića i Novakovića u predistražnom postupku, nisu pribavljeni u skladu sa zakonom, a više puta su danas pomenuli da se radi o „obmani”.

„Tužilaštvo nije uspelo da na zakonom propisan način prikupi validne dokaze. Sud treba da zanima kako ste prikupili te dokaze”, rekao je Simonovićev advokat Viktor Gostiljac.

Tužilac Predrag Milovanović je rekao da je svoj posao „obavljao u granicama zakona”, te je upitao „kako je obmana moguća u prisustvu stručne pomoći (advokata, prim. aut)”.

Današnje suđenje, inače, pratili su i predstavnici međunarodne organizacije Reporteri bez granica.
Okončano apelaciono suđenje za ubistvo Ćuruvije, sledi konačna presuda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu iznošenjem završnih reči okončano i poslednje suđenje u ...
  Vest
Suđenje za ubistvo Ćuruvije: Završeno iznošenje dokaza, sutra završne reči
U samom finišu apelacionog suđenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, danas je u sudnicu doneta...
  Vest
Presuda za paljenje kuće novinara: „Simonović je kao funkcioner bio dužan da trpi kritike”
Ukupno 17 godina zatvora dobili su bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović i još tro...
Suđenje
Dragoljub Simonović
Milan Jovanović
novinar
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: