raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 22.10.2018. (Srpski telegraf)
Ne, Amerikanci nisu zapretili ratom do istrebljenja u Srbiji
22.10.2018.    Marija Vučić    Foto: Pixabay/ skeeze
Nedavni govor američkog zvaničnika Vesa Mičela u Atlantskom savetu o uticaju Kine i Rusije u srednjoj i istočnoj Evropi i strategiji SAD u borbi za uticaj na tom području, na stranicama Srpskog telegrafa pretvorio se u najavu „rata do istrebljenja“ između ovih svetskih sila koja će se voditi upravo u Srbiji. Mičel, međutim, Srbiju nijednom nije spomenuo niti je govorio o bilo kakvom ratu.
Mičel, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, održao je govor 18. oktobra u Vašingtonu. U njemu je između ostalog konstatovao da SAD mora da pojača svoj uticaj u centralnoj i istočnoj Evropi, kroz promociju demokratije, trgovinski i diplomatski uticaj.

Njegovo obraćanje, formalnog tona i sa obiljem uobičajenih fraza i opštih mesta, Srpski telegraf je interpretirao kao dramatičnu pretnju. Kažu da „Amerika preti“ i da je „Trampov čovek za Balkan otvorio karte“.
Srpski telegraf navodi:
„AMERIKA: U SRBIJI RAT DO ISTREBLJENJA s Rusijom i Kinom

Rivali SAD, a pre svih Rusija i Kina, šire politički, vojni i trgovinski uticaj na Balkanu svim mogućim sredstvima. Amerika to ni po koju cenu ne sme da im dozvoli, poručio je Ves Mičel (…) Ovu najavu rata do istrebljenja izrekao je na konferenciji Atlantskog saveta u Vašingtonu… 
  1  
1
Mičel nije govorio o ratu do istrebljenja, a reč „rat“ upotrebio je u par navrata govoreći o Hladnom ratu. Međutim, u govoru se nije osvrtao na mogućnost oružanih sukoba sa Kinom i Rusijom.

On što Mičel jeste izgovorio je da na području Centralne i Istočne Evrope, od Baltika do Jadrana i od Balkana do Kavkaza, američki rivali Rusija i Kina ostvaruju veliki vojni, trgovački i politički uticaj, i da SAD mora da se sistematski pripremi za nadmetanje sa njima.

Ta strategija, po Mičelu, podrazumeva angažovanje SAD u „osetljivim područjima“ kroz aktivnu diplomatiju i pojačano ekonomsko prisustvo.

Nešto oštrijeg tona je bila jedino njegova poruka da od zemalja kojima pomaže, SAD očekuje da ne podržavaju Rusiju i Kinu.

Zapadna Evropa ne može da nastavi sa produbljivanjem energetske zavisnosti od te iste Rusije protiv koje se Amerika bori. Ili da se bogate na istom tom Iranu koji pravi balističke rakete koje prete Evropi. Isto važi i za Centralnu Evropu. Nije prihvatljivo da saveznici SAD ovde podržavaju projekte poput Turskog toka II i prave nuklearne sporazume koji region čine ranjivijim prema toj Rusiji zbog koje su, da bi se zaštitili, ušli u NATO“, poručio je Mičel.
Ceo govor Vesa Mičela možete pročitati ovde ili pogledati u videu ispod.

    
  Vest
Ričard Grenel demantovao tvrdnje Srpskog Telegrafa
Specijalni izaslanik SAD-a za Kosovo, Ričard Grenel, demantovao je danas na Tviteru navode Srpskog ...
  Manipulisanje činjenicama
Tramp pohvalio i Vučića i Hotija, Alo preneo samo pohvale Vučiću
Nakon što su predsednik Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti u Vašingtonu potpisali n...
  Lažna vest
Informer u paranoji zbog američke podrške medijima u Srbiji
Sudeći po kontradiktornim napisima o Trampu, Informer ne uspeva da se odluči da li je američki pr...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Republika
Ves Mičel
Donald Tramp
SAD
Rusija
Kina
Rat
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: