raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Nije dokazano da se vakcinisanima ne preporučuje da lete zbog opasnosti od stvaranja krvnih ugrušaka
29.06.2021.    Milica Ljubičić    Foto: Pixabay/juno1412
Nova tvrdnja u nizu onih protiv kovid vakcine pojavila se na društvenim mrežama tokom ovog meseca - da avio kompanije u Rusiji i Španiji savetuju vakcinisanim putnicima da ne lete jer je kod njih povećan rizik od dobijanja venske tromboze. Ne postoje međutim dokazi da avio kompanije daju takve „savete”, niti da putovanje avionom povećava rizik pojave krvnih ugrušaka kod vakcinisanih putnika.
„Australijski mediji javljaju da se izbockanima (ne)preporučuje vožnja avionom...čudim se baš!”, naveo je u nedelju, na svojoj fejsbuk stranici protivnik vakcinacije - Saša Borojević, uz video snimak u kojem bivši australijski senator i voditelj Kori Bernardi tvrdi da „u drugim delovima sveta avio kompanije sada savetuju druge ljude da ne lete”.

„Avio prevoznici iz Rusije i Španije sada savetuju vakcinisane protiv kovida da ne putuju jer rizikuju da se pojave krvni ugrušci. Ovo je dobro poznat rizik dugih letova, ali se poklapa sa nus pojavama od vakcine protiv kovoda 19”, kazao je Bernardi 11. juna, na australijskom Skaj njuzu.Na veb i fejsbuk stranicama ruskih avio prevoznika poput: Aeroflot, S7 Airlines, Russiya Airlines i španskih poput Iberia Airlines, Air Europa, Air Nostrum, nema preporuka vakcinisanima da ne koriste avio prevoz.

Iz Međunarodnog udruženja za avio saobraćaj (IATA) su rekli za Rojters da „nisu upoznati da bilo koja avio kompanija razmatra odbijanje vakcinisanih putnika zbog rizika od stvaranja krvnih ugrušaka”.

Upravo je IATA u saopštenju iz maja ove godine istakla da podržava neograničena putovanja za vakcnisane putnike.

Inače, formiranje krvnih ugrušaka tokom putovanja može izaivati trombozu dubokih vena ili plućnu emboliju i može se pojaviti tokom dužih putovanja ne samo avionom, već i automobilom ili autobusom. Krvni ugrušci se stvaraju u nogama, recimo kao posledica dugog sedenja u istom položaju, objašnjeno je na sajtu američkog Centra za kontrolu i preveniciju bolesti (CDC).

„Čak iako putujete na udaljene destinacije, rizik od nastanka krvnog ugruška je uglavnom veoma mali”, navodi se na sajtu CDC-a dok su ispod navedeni najčeši uzroci za pojavu krvnih ugrušaka, poput starosti, preterane gojaznosti, trudnoće, genetske predispozicije za stvaranje krvnih ugrušaka, kancera. Među uzrocima nisu navedene i vakcine protiv kovida.

Medicinski stručnjaci Health desk-a su objasnili da „ne postoje dokazi da putovanje avionom može da poveća rizik od stvaranja krvnih ugrušaka kod ljudi koji su primili kovid 19 vakcinu”.

Tromboza koja se može javiti tokom putovanja, nije ista kao ona koja se retko može javiti nakon primanja vakcine.

Britanska AstraZeneka i američka Džonson i Džonson vakcina su povezane sa malim rizikom za pojavu koagulacije krvi.

Neobično zgrušavanje krvi je retko i u slučaju Džonson i Džonson vakcine se u proseku može javiti kod sedam od milion vakcinisanih žena ispod 50 godina starosti, dok je za starije žene i muškarce ova pojava još ređa. Kada je reč o AstraZeneki neobična koagulacija krvi se svrstava u veoma retku pojavu - može se javiti kod jednog od 100 000 vakcinisanih ljudi.

Kako bi pregledala izveštaje o bezbednosti Džonson i Džonson vakcine, američka Agencija za hranu i lekove je u aprilu privremeno obustavila njenu primenu. Ustanovili su da je vakcina efikasna i bezbedna za upotrebu, te da se krvni ugrušci javljaju u veoma retkim situacijama, a njena upotreba je nastavljena u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sličnu proveru Astra Zeneke je uradila i Evropska medicinska agencija (EMA), koja je zaključila da ova vakcina u retkim slučajevima izaziva ozbiljne pojave krvnih ugrušaka, te da njena korist prevazilazi rizike.

O ovom slučaju pisao je i AFP i naveo da su im lekari potvrdili da „rizik od tromboze povezan sa letenjem nema nikakve veze sa vrlo retkim događajem povezanim sa nekim od vakcina protiv kovida 19”.

Recimo, profesorka i predsednica Francuskog društva za vaskularnu medicinu Mari-Antoanet Sevestre-Pietri rekla je za AFP da je „takozvana atipična tromboza izazvana vakcinom - imunološka tromboza. To je alergija na komponente vakcine koja će aktivirati koagulaciju pojavom krvnih ugrušaka svuda ili na neobičnim mestima, poput moždanih vena ili probavnih vena”.

Profesorka je zaključila da nema razloga da vazdušna putovanja podstiču rizik atipične tromboze povezane sa vakcinom.

Tekst je ažuriran 29. 06. 2021 godine. U prvoj verziji je pisalo da Kori Bernardi „australijski senator", a sada je promenjeno u „bivši australijski senator".


  Dezinformacija
Potpredsednik kompanije Fajzer nije uhapšen, ova tvrdnja potiče iz satirične vesti
Lažna vest da je izvršni potpredsednik američke kompanije Fajzer uhapšen nakon što su objavljen...
  Manipulisanje činjenicama
Antivakseri šire paniku među trudnicama koje su primile Fajzerovu vakcinu
Na Vajber grupi „Lekari i roditelji za nauku i etiku“, poznatoj po antivakserskim stavovima i pr...
  Lažna vest
Čoveku vakcinom ubačena pijavica u glavu? Netačno.
Na jednom video snimku koji kruži antivakserskim Vajber grupama, lekar pacijentu izvlači pijavicu ...
Vakcina
Avion
Putnici
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: