raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 24.02.2021. (Srpski telegraf)
Nije poznato da li su stradali iz Jasenovca zaista sahranjeni na području kule Nebojša
25.02.2021.    Milica Ljubičić    Foto:Printscreen/kulanebojsa.rs
„Pored kule Nebojša 30.000 žrtava ustaša - tela doplovila Savom iz Jasenovca objavio je juče Srpski telegraf pozivajući se na tvrdnje hirurga Aleka Račića. Iz beogradskog Arheološkog instituta međutim, za Raskrikavanje navode da u njihovim dosadašnjim istraživanjima nisu naišli na ljudske ostatke u kompleksu kule Nebojiša, te da im nije poznato da li su Račićeve tvrdnje tačne.
„U donjem delu Kalemegdana pokopano je 30.000 leševa, koji su tokom ratnih godina plutali sve do Beograda. Ustaše su ih, posle mučenja i ubijanja u zloglasnom logoru, bacale u Savu. Pošto ih je voda izbacivala najčešće na obale kod beogradske tvrđave, građani su se spontano organizovali, izvlačili tela i sahranjivali ih kod kule Nebojša”, naveo je Račić reporterima Srpskog telegrafa.

Račić u članku Srpskog telegrafa tvrdi da je pre deset godina firma koja je istraživala podzemno istraživanje utvrdila da na prostoru oko kule Nebojša „ima ljudskih kostiju”.

Alek Račić za Raskrikavanje nije objasnio kako sa sigurnošću zna da se „masovna grobnica žrtava Jasenovca”, nalazi baš kod kule Nebojša.

Kratko nam je odgovorio da je na „TV Prvoj objasnio da su to svi leševi koji su doplovili Savom iz Hrvatske, pa je sigurno bilo leševa i sa drugih stratišta”.

Međutim, iz Arheološkog instituta za Raskrikavanje tvrde da do sada nisu pronađeni ljudski ostaci na ovom području.

Kako navode, Arheološki institut vodio je nekoliko istraživanja u kompleksu kule Nebojša, a kako nam kažu poslednji put 2010. godine.

„Tom prilikom je istražen i deo austrijske topolivnice koji je korišćen i u Karađorđevo vreme. Na istraživanim prostorima nije se naišlo na ljudske ostatke”, rekli su za Raskrikavanje u pisanom odgovoru iz Arheološkog instituta.

Račić je inače i predsednik Razvojne akademije Srbije (RAS), koja je osnovana kao pandan SANU. Poznat je i kao protivnik vakcinacije, te tvrdnjama da je korona virus biološko oružje, kao i da je Bill Gejts odgovoran za „puštanje” ovog virusa.
  Dezinformacija
Nema dokaza da je odbijanje vakcina razlog smrti nekoliko predsednika država
„Tanzanija, Burundi, Haiti - tri zemlje odbacile vakcinu, sva tri predsednika su umrla!”, objavl...
  Vest
Dok Milenijum tim smanjuje odštetne zahteve protiv medija, stižu nove tužbe
Nakon što su podneli više tužbi protiv medija tražeći najmanje 800.000 evra odštete, kompanija...
  Manipulisanje činjenicama
Nove teorije zavera o atentatu na predsednika Haitija: Odbio vakcine, pa ubijen
Predsednik Haitija je „platio glavom” zbog toga što je ova država odbila vakcine. Tako se u je...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Republika
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: