raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Greška
Izvorni članak je objavljen 09.01.2018. (Insajder)
Nije zastarela optužnica protiv Mire Marković
09.01.2018.    Marija Vučić    Foto: Vimeo printscreen/ Phil Rees
Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) objavio je priču o tome kako je zastareo deo optužnice za malverzacije pri dodeli državnih stanova, na kojoj se između ostalih nalazi i Mirjana Marković. Iako u tekstu stoji da je ona i dalje na optužnici, a da se deo koji je zastareo odnosi na druge optužene, više medija je pogrešno prenelo da je upravo protiv nje zastarela optužnica, a pojedini su ukazali i na mogućnost da se udovica Slobodana Miloševića vraća u Srbiju.
Insajder je u naslovu naveo da je “zastarela jedina optužnica protiv Mirjane Marković”, u naslovnom bloku Informera stoji "MIRA MARKOVIĆ SE VRAĆA U SRBIJU? Optužnica protiv nje zastarela u DECEMBRU!", dok Alo piše "POSLE 15 GODINA Mira Marković se vraća kući?"

Ipak, već u prvoj rečenici tekstova na ovim portalima stoji da se radi o “delu optužnice”, a ne celoj optužnici, kako se može zaključiti iz naslova.

U tekstu CINS-a stoji da je na optužnici 12 osoba, među kojima i Mira Marković.

Viši sud je mesecima opominjao Više tužilaštvo da ispravi greške u novčanim iznosima koji se navode u optužnici, kako piše CINS, da bi taj deo optužnice zastareo u decembru 2017. godine.

Iako se na početku CINS-ovog teksta ne može odmah razumeti da li se zastara odnosi i na Mirjanu Marković, kasnije u tekstu se jasno kaže da su zastarevanjem obuhvaćena trojica nekadašnjih službenika Opštine Novi Beograd, čime je za njih obustavljeno krivično gonjenje.

Međutim, ne i za Miru Marković: u tekstu čitalac saznaje da je ona ostala na optužnici, zajedno sa još trojicom nekadašnjih visokih državnih funkcionera i nekadašnjih funkcionera Diposa.

Inače, tekstovi na sajtovima Informera, Aloa i Insajdera su gotovo identični tekstu agencije Beta, koja je, pak, tekst ispravno naslovila sa “CINS: Deo optužnice na kojoj je i Mira Marković zastareo u decembru”.

Ažurirano 09.01.2018. (16:42): Nakon objavljivanja teksta na sajtu Raskrikavanja portal Insajder je izmenio svoj tekst i izvinio se čitaocima zbog greške.


  Vest
CINS: SNS botovi imali pristup Kuriru i Espresu
Aktivisti vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), poznatiji kao „botovi", donedavno su kroz jedn...
  Vest
SNS dobio na poklon prostorije vredne više od 1,3 miliona evra
Vlasnik Radio televizije Trstenik i odbornik SNS-a u Kruševcu Velibor Jovanović poklonio je Srpsko...
  Lažna vest
Ne, američki doktor ne predlaže da nevakcinisana deca nose žute bedževe
Na Fejsbuku se masovno deli snimak ekrana iz emisije TV Foks Njuz gde doktor Mark Sigel drži žuti ...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Informer
 Alo
CINS
Mirjana Marković
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: