raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 25.01.2022. (Informer)
Njujork tajms nije najavio da Bajden šalje 50.000 vojnika na granicu sa Rusijom
25.01.2022.    Milica Ljubičić    Foto:naslovna_strana_Informera
Informer je danas damatično najavio da je „svet na korak od velikog sukoba” jer Bajden šalje čak 50.000 vojnika na ruske granice, kako bi odvratio Putina da napadne Ukrajinu. Tabloid ove najave pripisuje američkom Njujork tajmsu, koji ih nije objavio. Zbog tenzija na granici sa Ukrajinom, Amerika je juče u stanje „visoke pripravnosti” stavila 8.500 vojnika.
„Komplikuje se situacija na istoku Evrope. Svet ponovo na korak od velikog sukoba. Bajden šalje čak 50.000 vojnika na ruske granice”, najavljuje Informer pozivajući se na tekst američkog Njujork tajmsa.

Informer nedvosmisleno navodi da će američki predsednik, Džo Bajden, koji „misli da je gospodar sveta” poslati čak 50.000 vojnika, borbene letelice i ratne brodove na ruske granice.

Međutim, u tekstu Njujork tajmsa od 23. januara, navodi se ustvari da američki predsednik „razmatra raspoređivanje nekoliko hiljada vojnika, kao i ratnih brodova i aviona”, u Baltičke i države Istočne Evrope, koje su NATO saveznice. Bajden bi tim postupkom povećao američki vojni uticaj, usled sve veće napetosti da će Rusija napasti Ukrajinu.

Njujork tajms piše da tenzije rastu između ostalog jer je Rusija rasporedila preko 100.000 vojnika i oružje na granici sa Ukrajinom i u Belorusiji, a Velika Britanija je u subotu optužila Moskvu da priprema planove za postavljanje proruskog lidera u Ukrajini.

Kako bi se suprostavili invaziji Rusije, visoki zvaničnici Pentagona su američkom predsedniku 22. januara izneli nekoliko opcija, među kojima je i slanje 1.000 do 5.000 vojnika u zemlje Istočne Evrope, uz napomenu da se „taj broj desetostruko poveća ukoliko se stvari pogoršaju”, kazali su neimenovani izvori Njujork tajmsu.

Iako je Informer na jednom mestu u tekstu i spomenuo cifre od 1.000 odnosno 5.000 vojnika, broj od 50.000 vojnika našao se u naslovu teksta, ali i na naslovnoj strani današnjeg izdanja kao izvesna stvar.

   

Deo naslovne strane Informera

Dan nakon što je Njujork tajms objavio tekst, američki sekretar za odbranu Lojd Ostin stavio je 8.500 američkih vojnika u stanje „visoke pripravnosti" zbog „kontinuiranih provokacija Rusije, duž njenih granica sa Ukrajinom”, izjavio je juče portparol Pentagona, Džon Kirbi.

Naglašeno je da su jedinice stavljene u stanje „visoke pripravnosti” i da za sada nisu donete odluke o raspoređivanju bilo kakvih snaga iz Sjedinjenih Američkih Država.

„Kao što je Džo Bajden jasno rekao, SAD će delovati čvrsto u odbrani nacionalnih interesa, kao odgovor na akcije Rusije koje štete nama, našim saveznicima ili partnerima”, kazao je Kirbi novinarima.

Ova informacija se međutim ne može pročitati u tekstu Informera.

NATO je juče najavio da će u Istočnu Evropu poslati brodove i borbene avione, dok Rusija nastavlja da jača vojno oko Ukrajine.

Rusija negira da ima bilo kakvu nameru da izvrši invaziju i optužuje SAD i njihove saveznike da su izazvali tenzičnu situaciju, piše danas Radio Slobodna Evropa.

„Kremlj je upozorio da potezi i izjave Sjedinjenih Američkih Država eskaliraju tenzije nakon što je Vašington stavio oko 8.500 vojnika u pripravnost za raspoređivanje u Evropu dok predsednik Džo Bajden nastoji da postigne potpuno jedinstvo među zapadnim saveznicima u ukrajinskoj krizi.”

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je juče da Rusija posmatra „ove akcije SAD sa velikom zabrinutošću“.

„SAD eskaliraju tenzije“, rekao je Peskov novinarima u Moskvi, prenosi RSE.
  Neutemeljeno
Srpski telegraf netačno o „žetvi glasova“ u korist Bajdena
Proteklih dana su u medijima i na tviteru Trampove pristalice objavljivale neutemeljene tvrdnje o na...
  Neutemeljeno
Neutemeljene tvrdnje Informera da je Bajden obećao ukidanje Republike Srpske
Prorežimski tabloid Informer piše pozivajući se na dokument „Vizija Džoa Bajdena američkih od...
  Manipulisanje činjenicama
„The Economist“ ne preporučuje incest
Britanski magazin „The Economist“ preporučuje incest, tvrdi sajt Nulta tačka u senzacionalisti...
Džo Bajden
SAD
Rusija
Ukrajina
vojska
NATO
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: