raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 06.11.2020. (Srpski telegraf)
Srpski telegraf netačno o „žetvi glasova“ u korist Bajdena
06.11.2020.    Milica Ljubičić    Foto:YT
Proteklih dana su u medijima i na tviteru Trampove pristalice objavljivale neutemeljene tvrdnje o navodnoj izbornoj krađi. Srpski telegraf koji od početka izborne kampanje navija za Donalda Trampa iskoristio je neke od tih tvrdnji, a sa ciljem da prikaže, kako je „BAJDEN POKRAO GLASOVE”, kao i da je u toku „operacija žetva“. Ipak, tvrdnje o navodnoj krađi izbora u Viskonsinu, Mičigenu, Pensilvaniji, te navodnom spaljivanju glasačkih listića, već su osporili brojni svetski fektčekeri.
Srpski telegraf između ostalog navodi da je Trampov izborni štab zbog krađe izbora podneo tužbe u nekoliko saveznih država: Viskonsinu, Mičigenu i Džordžiji, te da zbog „otimačine glasova najavljuju tužbe i u Pensilvaniji i Nevadi”. Ipak, dokaza da su izbori zaista pokradeni u ovim državama - nema.

Tužbe republikanaca zbog navodnih neregularnosti sa glasačkim listićima, već su odbili sudovi u Džordžiji, Mičigenu i Pensilvaniji.

Srpski telegraf naglašava da je u saveznoj državi Viskonsin zabeležena „prava žetva glasova”.

Ovakva tvrdnja zapravo potiče iz tvita, u kom se navodi da je u Viskonsinu zabeleženo nekoliko hiljada glasova više, nego što ima registrovanih birača.

   


Sajt za proveru činjenica Snopes objašnjava da je ovaj korisnik tvitera zapravo uporedio ukupan broj glasova u Viskonsinu za ovu godinu, sa brojem registrovanih glasača iz 2018. godine.

Prema podacima Izborne komisije u Viskonsinu, broj registrovanih glasača u ovoj godini veći je nego pre dve godine, te nema nikakvih neregularnosti.

Tviter je u uklonio spornu objavu.

Srpski telegraf u tekstu takođe tvrdi da je u Mičigenu „128 hiljada novih glasova otišlo Bajdenu”, kao i da „bukvalno nijedan (glas) nije bio za Trampa”.

Bajden je proglasio pobedu i u ovoj državi, dok je Tramp poručio da „magično nestaje prednost u mnogim ključnim državama koje vode i kontrolišu demokrate”, navodi Srpski telegraf.

Snopes objašnjava da ova glasina potiče od konzervativnog kolumniste Meta Makovijaka, koji je na svom tviter nalogu napisao da je 100 odsto ( oko 128 hiljada) novopristiglih glasova u državi Mičigen, otišlo Bajdenu.

Ove podatke Makovijak je međutim pročitao na sajtu službe za analizu izbora, koja je napravila grešku prilikom unosa brojeva. Greška je ubrzo ispravljena.

Pre nego što je Makovijak obrisao tvit, njegova objava postala je viralna, pa ju je podelio i Tramp sa komentarom - „o čemu se ovde radi?”

Da svih 100 odsto glasova u državi Mičigen nije otišlo Bajdenu, pokazuju i trenutni rezulati. Bajden je u ovoj državi pobedio sa osvojenih 50,6 odsto glasova.

Srpski telegraf takođe podseća da je i Trampov sin Erik, objavio niz tvitova „u kojima opisuje kako demokrate kradu glasove”.

Među tim objavama, posebno je popularan video snimak u kojem nepoznata osoba spaljuje 80 glasačkih listića, koji su navodno upućeni Trampu.

Međutim, nije reč o zvaničnim izbornim listićima za bilo kog od dvojice kandidata. To su bili uzorci glasačkih listića, na kojima su se nalazila imena kandidata iz Virdžinije Bič, u državi Virdžiniji.

Tamošnje gradske vlasti demanotvale su tvrdnje da se radi o zvaničnim glasačkim listićima za predsedničke izbore.

„Zabrinuti građanin podelio je sa nama video snimak u kojem neko spaljuje glasačke listiće. Ovo nisu zvanični glasački listići, već uzorci glasačkih listića. Pogledajte priloženu sliku (iz videa) i fotografiju zvaničnog glasačkog listića sa bar kodovima”, navele su vlasti grada u Virdžiniji.

Pre nego što je uklonjen sa tvitera, ovaj video je na profilu Erika Trampa zabeležio više od milion pregleda.
  Manipulisanje činjenicama
Tramp ipak nije objavio važnu odluku u vezi sa Kosovom
„Tramp objavio: Kosovo je deo Srbije”, napisao je juče portal Alo, a sličnu poruku svoj...
  Neutemeljeno
Neutemeljene tvrdnje Informera da je Bajden obećao ukidanje Republike Srpske
Prorežimski tabloid Informer piše pozivajući se na dokument „Vizija Džoa Bajdena američkih od...
  Manipulisanje činjenicama
Njujork tajms nije najavio da Bajden šalje 50.000 vojnika na granicu sa Rusijom
Informer je danas damatično najavio da je „svet na korak od velikog sukoba” jer Bajden šalje ...
Američki izbori
Donald Tram
Džo Bajden
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: