raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Klikbejt
Izvorni članak je objavljen 03.11.2020. (Alo)
Tramp ipak nije objavio važnu odluku u vezi sa Kosovom
04.11.2020.    Milica Ljubičić    Foto:Twitter/Donald_Trump_Jr.
„Tramp objavio: Kosovo je deo Srbije”, napisao je juče portal Alo, a sličnu poruku svojim čitaocima poslao je i portal Espreso - „TRAMP UPRAVO OBJAVIO CELU MAPU UZ PORUKU: Kosovo je deo Srbije! Cela zemlja je na nogama!”. Reč je međutim o karti sveta koju je juče na tviteru objavio Donald Tramp Mlađi, sin Donalda Trampa, sa namerom da prikaže kako bi čitav svet glasao na američkim izborima. Njegova objava nije imala nikakve veze sa razmišljanjima aktuelnog predsednika SAD o statusu Kosova i Metohije.
Nekoliko medija u Srbiji prenelo je mapu koju je objavio Trampov sin jer se na njoj između ostalog vidi geografski oblik Srbije, kakav ima sa Kosovom u svom sastavu. Ipak, pomenuta mapa ne odnosi se direktno na Srbiju i odluku o statusu Kosova i Metohije, kako se može zaključiti po medijskim naslovima.

Sličan manipulativan naslov našao se i na portalu Srbija danas - „TRAMP NA DAN IZBORA ŠOKIRAO ALBANCE: Objavio mapu gde je Kosovo deo Srbije”. U pozadini krupnog naslova prikazana je fotografija Donalda Trampa i mapa Kosova i Metohije u bojama srpske zastave. U podnaslovu piše - „ovo smo tako dugo čekali”.

   


Klikom na tvit, međutim, čitaocima postaje jasno da Trampov sin nije objavio samo mapu Srbije sa Kosovom u njenom sastavu, već mapu čitavog sveta. Razlog objave mape naveli su i srpski mediji, ali u samom tekstu.

Iznad fotografije karte koja na tviteru broji preko 60 hiljada šerova, Trampov sin objasnio je da je to njegovo predviđanje - kakvi bi bili rezultati američkih izbora kada bi čitav svet glasao.

„U redu, konačno sam stigao da izradim svoju kartu predviđanja izbornih rezulata”, napisao je Tramp Mlađi ispod fotografije mape.

Mapa i na prvi pogled ima manjkavosti, na njoj se recimo ne vidi 50 saveznih država Amerike. Trampov sin je gotovo čitave kontinente obojio crvenom bojom, koja simbolizuje podršku koju bi dobio njegov otac. Delovi Azije, Srednje Amerike i SAD-a oslikani su plavom, što znači da bi države u tom delu sveta podržale kandidata Demoktatske stranke, Džoa Bajdena.

Na karti se između ostalog sitno vidi geografski oblik Srbije sa Kosovom i Metohijom u sastavu. Celokupno Balkansko poluostrvo obojeno je crvenom bojom, što znači da bi građani svih balkanskih zemalja svoje glasove dali upravo kandidatu Republikanske stranke, Donaldu Trampu.

Po svemu sudeći, vest o tvitu Trampovog sina prvo je objavio portal Kosovo online. Ovaj portal je međutim već u naslovu naveo da je reč o mapi koju je objavio Tramp Junior, čime je smanjio zabunu.

Ažurirano 12. maja 2023. godine. Portal Espreso je 10. aprila 2023. godine uputio mejl redakciji Raskrikavanja da su naslov i sporni delovi vesti ispravljeni. Između ostalog, umesto prvobitnog naslova „TRAMP UPRAVO OBJAVIO CELU MAPU UZ PORUKU: Kosovo je deo Srbije! Cela zemlja je na nogama!“, sada piše „Tramp nije nije objavio važnu odluku u vezi sa Kosovom“. Portal Espreso se izvinio čitaocima.
  Neutemeljeno
Srpski telegraf netačno o „žetvi glasova“ u korist Bajdena
Proteklih dana su u medijima i na tviteru Trampove pristalice objavljivale neutemeljene tvrdnje o na...
  Neutemeljeno
Neutemeljene tvrdnje Informera da je Bajden obećao ukidanje Republike Srpske
Prorežimski tabloid Informer piše pozivajući se na dokument „Vizija Džoa Bajdena američkih od...
  Vest
Urednica portala Kossev: Moje privođenje je bila „klasična sačekuša“
Kosovska policija privela je danas nešto posle 14 časova urednicu portala KoSSev Tatjanu Lazarevi...
Tramp
Američki izbori
Kosovo i Metohija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: