raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 05.02.2018. (Večernje novosti)
Noam Čomski nije rekao da su Albanci “divlje pleme” i „sramota Evrope“
05.02.2018.    Vesna Radojević    Foto: Printscreen
Mnogi mediji u regionu objavili su da je Noam Čomski za časopis Forin afers (Foreign Affairs) rekao da su Albanci „divlje pleme“ i „najveća bruka moderne Evrope.“ Dok većina medija koja je objavila ovu vest kao izvor navode sarajevsku agenciju, SRNA je portalu raskrinkavanje.ba rekla da su vest preuzeli od beogradskih medija. Iako se članak u magazinu Forin afers na koji se mediji pozivaju ne može pronaći, pojedini provladini mediji bez ustručavanja ponavljaju navodnu izjavu Čomskog.
Večernje novosti navodi:
„Američki filozof tvrdi da su Albanci najveća bruka moderne Evrope jer su dozvolili da uklone domaćina koji ih je primio i da od većine naprave manjinu“.
1
Ovo je samo deo vesti koju je objavio veliki broj medija iz Srbije tvrdeći da je Čomski za Forin afers napisao „da su oni kao divlje pleme, prihvaćeni od Srba na Kosovu, a da je to divlje pleme potom nasiljem protjeralo domaćina i proglasilo svoje, što je sramotno“.

Večernje novosti i Kurir kao izvor vesti navode sami sebe, dok Blic, SrbijaDanas.com, Sputnik, Srbin.info prenose sarajevsku SRNU.

Zanimljivo je da je provladin tabloid Informer ovu vest, potpuno identičnu, objavio i ovog ali i prošlog januara.

Pretragama na internetu nije moguće naći članak na koji se ovi mediji pozivaju.

Kako piše portal raskrinkavanje.ba, članak u kom Čomski na ovaj način govori o Albancima se ne nalazi na njegovoj zvaničnoj internet prezentaciji koji ima arhivu svih članaka i intervjua koje je objavio u periodu od 1953. do januara 2107. godine, a ne postoji ni na sajtu magazina Forin afers.

Agencija SRNA je raskrinkavanju.ba odgovorila da je su izvori za vest bili „beogradski mediji“.

„Dodatnom pretragom ustanovili smo da je najstariji članak sa ovim tvrdnjama objavljen još u decembru 2016. godine na portalu “Balkanspress”. Identičan članak je tokom 2017. objavljen i na portalima srbin.info, informer.rs i dnevnizurnal.com“, piše u analizi kolega iz Sarajeva.
U komentarima ispod lažne vesti o Čomskom, čitaoci uglavnom sa netrpeljivošću pišu o Albancima i podržavaju navodnu izjavu ovog teoretičara. Najviše negativnih komentara prema kosovskim Albancima primetili smo na portalu Večernjih novosti.

Čomski je inače bio protiv NATO bombordovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine, ali je u svojim člancima pisao o žrtvama na Kosovu apostrofirajući da su to bili uglavnom Albanci.

Ažurirano 12. maja 2023. godine. Kurir je 24. marta 2023. godine uputio mejl redakciji Raskrikavanja da je tekst iz januara 2018. godine ispravljen, te Kurir sada navodi da „Čomski nije rekao da su Albanci najveća bruka Evrope“.
  Lažna vest
Tabloidi manipulišući starim snimkom targetiraju novinare televizije Nova S
U tabloidima i na društvenim mrežama trenutno je viralan snimak dela večernjeg Dnevnika televizij...
  Lažna vest
Zlostavljana žena u domu za stare u Peći NIJE Srpkinja
Snimak u kome medicinska sestra više puta šamara stariju ženu, drži je za ruke i smeje joj se, o...
  Analiza
Kriza na Kosovu: Obostrano propagandno potpirivanje vatre
Čitajući izveštaje domaćih tabloida o sukobima na Kosovu poslednjih dana, može se saznati da su...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Kurir
 Srbijadanas.com
 Srbin.info
 Blic
 Sputnik Srbija
 Informer
Noam Čomski
Kosovo
Albanci
NATO
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: