raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Klikbejt
Izvorni članak je objavljen 24.05.2021. (Alo)
Novi izveštaj američkih službi o virusu korona ne menja sve, uprkos tvrdnjama Alo-a
24.05.2021.    Milica Ljubičić    Foto: Pixabay/geralt
“TRI STVARI KLJUČNE Procurio izveštaj američkih obaveštajaca o Vuhanu koji menja sve”, piše danas portal Alo prenoseći tekst CNN-a o novom izveštaju američkih službi o koronavirusu. Tekst međutim ne otkriva ni koje su to „tri ključne stvari”, niti šta je izveštaj promenio, već samo prenosi delove teksta CNN-a o navodima da je nekoliko istraživača laboratorije u Vuhanu imalo simptome bolesti slične aktuelnom virusu još u novembru 2019. godine.
Alo u svega šest pasusa teksta nije otkrio čitaocima ono što je najavio u naslovu - „tri ključne stvari” iz izveštaja o virusu korona „koje će promeniti sve”.

Alo zapravo prenosi delove tekst CNN-a i drugih američkih medija koji ovih dana pišu, pozivajući se na anonimne izvore, da je američka obaveštajna služba otkrila da je troje istraživača sa kineskog Instituta za virusologiju u Vuhanu u novembru 2019. godine bilo bolesno, te da su zahtevali bolničku negu.

Ovo je podgrejalo sumnje da je aktuelni virus korona možda „pobegao iz laboratorije”.

Prethodno je i Trampova administracija u januaru objavila izveštaj u kojem je navedeno da je nekoliko istraživača Instituta u Vuhanu bilo bolesno u jesen 2019. godine, ali kako piše CNN u tom izveštaju Stejt departmenta nisu „otišli toliko daleko, da kažu da su (istraživači) hospitalizovani”.

U izvornom tekstu CNN-a, čije delove je Alo preneo, dva anonimna izvora, koja su upoznata sa izveštajem, ocenila su da bi „novi detalji o ozbiljnosti simptoma (koje su istraživači tada imali) mogli da podstaknu dalju debatu o poreklu pandemije virusa korona”.

Kineske vlasti su prvi slučaj virusa korona kod ljudi inače prijavili u decembru 2019.

Izvor je međutim napomenuo i da „obaveštajna zajednica i dalje ne zna od čega su istraživači bili bolesni”, te da je i dalje „nisko poverenje, kada je reč o procenama o poreklu virusa, osim činjenice da je virus došao iz Kine”.

CNN navodi i da su kineski zvaničnici demantovali navode o bolesnim istraživačima.

Direktorka nacionalne obaveštajne službe Avril Haines nedavno je opet ponovila pred senatorima da „obaveštajna zajednica ne zna tačno gde, kada i kako je virus prenet u početku”, te da se procene nisu promenile.

A trenutne procene su da je virus nastao prirodnim putem, kontaktom životinje i čoveka.

Svetska zdravstvena organizacija je nedavno sprovela istragu o poreklu pandemije, a u svom izveštaju je zaključila da je verovatnoća da je virus posledica nezgode „veoma niska”.

Alo je i juče bio kreativan u smišljanju klikbejt naslova pa je preneo i vest pod naslovom „UPOZORENJE! Pojavio se novi koronavirus!”. Dok bi čitaoce takav naslov naveo da svetu preti nova pandemija, u tekstu se objašnjava da je reč o nalazima nedavno objavljene studije, prema kojoj je novi pseći virus korona pronađen u uzorku dečaka iz Malezije koji je imao upalu pluća i bio hospitalizovan tokom 2018. godine.
  Manipulisanje činjenicama
Japan nije pobedio koronu ivermektinom, a Izrael nema 90 odsto vakcinisanih
Jedan od poznatijih antivaksera i teoretičara zavera u Srbiji, Saša Borojević, opet je na Fejsbuk...
  Vest
Doktori koji su promovisali ivermektin idu na Sud časti
Odlukom Lekarske komore Srbije, pred Sudom časti biće pokrenut postupak protiv 18 lekara koji su p...
  Lažna vest
Japan NIJE odobrio ivermektin protiv koronavirusa
Oni koji zagovaraju upotrebu ivermektina - leka protiv parazita - za prevenciju i lečenje koronavir...
Koronavirus
Vuhan
Laboratorija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: