raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 21.06.2018. (Informer)
Novi termin na kioscima - specijalni rat
22.06.2018.    Vesna Radojević    Foto: Printscreen
Ovog leta i jeseni, piše Informer, kulminiraće specijalni rat koji će služiti Zapadu da sruši Vučića. U tekstu već dobro ustaljeni „izvori iz obaveštajnih krugova“ govore da će američka i britanska tajna služba koristiti proteste i lažne afere kako bi oslabila Aleksandra Vučića i Srpsku naprednu stranku u „presudnoj borbi za Kosovo“. Kao primer navode nedavno održane proteste zbog visokih cena goriva kao i slučaj novinara Stefana Cvetkovića koji je nestao, pa pronađen krajem prošle nedelje. Kao i uvek - najavljivanje haosa nije potkrepljeno nijednim dokazom ili relevantnom izjavom.
Na pitanja zašto su naredni dani presudni za Kosovo kao i zašto se svaka kritika vlasti nužno predstavlja kao napad na predsednika Vučića, nepotpisani autori teksta nisu dali odgovor.

Nije objašnjeno ni zašto bi kritika na račun vlasti uticala na Aleksandra Vučića da prizna Kosovo kao nezavisnu zemlju.
Informer navodi:
Prva od tih afera bila je lažirana otmica novinara Stefana Cvetkovića na osnovu koje je Vučić trebalo da se osumnjiči i u javnosti označi kao kriminalac koji otima i ubija nepodobne novinare.
1
Postupak kojim bi sud utvrdio da li je otmica bila lažna ili ne, nije završen. Za sada je samo podneta krivična prijava zbog sumnji na krivično delo lažno prijavljivanje. Ovo je ranije za KRIK potvrdio i tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Vršcu Tihomir Knežević.

Kritika vlasti kao specijalan rat protiv države


Informer, Marko Đurić pa Aleksandar Vučić - ovim redom su stigli komentari vlasti na nedavna dešavanja i pisanja medija o društvu u kome je na meču Srbija - Kostarika na svetskom prvenstvu navijao predsednikov sin Danilo.

Prema njihovim izjavama može se zaključiti da vlasti imaju novu strategiju - bilo koju kritiku ili novinarsko otkriće nepovoljno po vlast mora se prikazati kao „vrhunski nepatriotizam“ u trenutku rešavanja kosovskog problema.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i visoki funkcioner Srpske napredne stranke Marko Đurić rekao je za RTS da nije slučajna količina pritisaka koja se primenjuju prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici, ocenjujući da se sve to vrši u cilju slabljenja pregovaračke pozicije Beograda.

"Nije slučajno što smo juče mogli da vidimo sramnu, oslobadjajuću presudu za napad na (brata Aleksandra Vučića) Andreja Vučića, koji je valjda kriv i svojim bubrezima je napao pendreke policajaca, ili pokušaj kriminalizacije njegovog sina (Danila) i predstavljanje u najgorem mogućem svetlu... Sve to ima za cilj da izvrši psihološki pritisak na pregovarače Srbije", kazao je Djurić.

O novoj presudi Apelacionog suda ali i o „specijalnom ratu“ pišu i drugi prorežimski mediji - Srpski telegraf i tabloid Alo trvrdeći da „blokade puteva i svi drugih pritisci iznutra i spolja sa elementima specijalnog rata imaju cilj da se oslabi pozicija Srbije u pregovorima u Briselu“.

Prema odluci “žutih sudija”, piše Alo, ispada da je Andrej Vučić sopstvenim bubrezima nasrnuo na palice žandarma koji su ga besomučno pretukli.

Izgleda da je predsedniku Vučić Alo postao omiljeni tabloid jer je ovu presudu prokomentirisao gotovo istovetno kao ovaj dnevni list.

„Kada vas ubeđuju da su krivi bubrezi moga brata što su napali nečije prendreke, a pre toga su pričali da nije dao ličnu kartu, posle čega se ispostavilo da je dao sva dokumenta... Šta ćete, tako vam je u diktatorskim zemljama“ prenose mediji Vučićevu izjavu koji se upitao i kako starijem sinu Danilu da objasni zašto se vodi kampanja protiv njega.

A o čemu se zapravo radi?

KRIK je nedavno objavio da je sin Aleksandra Vučića, Danilo, uslikan na Svetskom prvenstvu u fudbalu kako navija za reprezentaciju Srbije na utakmici protiv Kostarike sa grupom ljudi među kojima su novinari prepoznali trojicu navijača iz ekipe ubijenog Aleksandra Stankovića, poznatijeg kao Sale Mutavi. Protiv njih vođeni su postupci za različita krivična dela, od trgovine drogom i držanja oružja do demoliranja ugostiteljskih objekata.

Svi su obučeni u iste majice sa iscrtanim Kosovom i natpisom „Nema predaje“, humanitarne organizacije „Srbi za Srbe“.

Drugi slučaj zbog kog je reagovao Marko Đurić komentarima da predstavljaju napad na porodicu Aleksandra Vučića je ukidanje prvostepene presude kojom su u decembru prošle godine na uslovne kazne zatvora osuđena sedmorica žandarma zbog napada na Andreja Vučića i Predraga Malog tokom Parade ponosa.

Apelacioni sud u Beogradu je ovu presudu vratio na ponovno suđenje i istovremeno potvrdio oslobađajuću presudu komandantu tog žandarmerijskog voda.
  Manipulisanje činjenicama
Mediji: Vučiću na N1 i Nova S zabranjeno da odgovori na napade, pljuvali ga 120 sati
Ovih dana su u nekoliko prorežimskih medija objavljeni rezultati monitoringa dve televizije u vlasn...
  Neutemeljeno
List Politika jezikom tabloida: Optužuju N1 da priprema teren za ubistvo Vučića
Na sajtu Politike, najstarijeg lista na Balkanu, još uvek stoji da se drži „visokoprofesionalnih...
  Manipulisanje činjenicama
Ekonomski tigar na parizeru
Od hiljada proizvoda na rafovima, od danas je privremeno pojeftinilo njih dvadeset. Otkako je predse...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Alo
 Srpski telegraf
Aleksandar Vučić
Kosovo
navijači
Danilo Vučić
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: