raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 03.07.2024. (Informer)
Olena Zelenska kupila Bugatijev automobil? Netačno
03.07.2024.    Milica Ljubičić    Foto: commons.wikimedia/The Presidential Office of Ukraine
Tabloid Informer je u današnjem štampanom izdanju objavio da je Olena Zelenska, supruga ukrajinskog predsednika, pazarila „besan” automobil marke Bugati u vrednosti od 4,5 miliona evra. Ovu tvrdnju Informer je preuzeo sa nedavno osnovanog francuskog sajta Verite Cache France koji je proruski orijentisan i nije poznato ko stoji iza njega. Kao „dokazi” ove kupovine iskorišćeni su video svedočenje navodno zaposlenog u Bugatiju i račun te kupovine. Međutim, pomenuti video po svemu sudeći kreirala je veštačka inteligencija, a osporena je i autentičnost računa.
„Verovali ili ne, prva dama Ukrajine ne štedi zapadne pare. Žena Zelenskog kupila „bugati” od 4.462.400 evra”, objavio je Informer, dodajući da je supruga ukrajinskog predsednika naručila najnoviji Bugatijev model 7. juna dok je sa mužem bila u Parizu na proslavi 80 godina od iskrcavanja u Normandiji tokom Drugog svetskog rata.

„Zelenska je pazarila najnoviji model luksuznih kola u trenutku kad Ukrajini preti bankrot”, tvrdi Informer, dodajući da su ovu informaciju objavili francuski mediji, a da je „strogo čuvanu tajnu” otkrio izvesni Žak Berten, navodno zaposlen u Bugatijevom salonu u Parizu. Informer je takođe objavio i navodni račun ove kupovine.

Ova tvrdnja je potekla sa sumnjivog francuskog sajta Verite Cache France, a viralnom ju je učinio proruski nalog na Tviteru, Aussie Cossack. On je 1. jula podelio i video svedočenje navodno zaposlenog u salonu Bugatija u Parizu, Žaka Bertena, preuzeto sa njegovog Instagram storija, i račun do kog su navodno došli novinari.

Pomenuti video traje oko minut i po i u njemu Berten priča kako su za ukrajinsku delegaciju organizovali privatnu prezentaciju Bugati automobila i da je Olena Zelenska poručila jedan od modela.

Video muškarca, kako se čini, kreirala je veštačka inteligencija (tzv. deepfake video). Na to ukazuju recimo zamučenost lica, usporeni i robotizovani pokreti, naročito oko usta, a primećuje se i da muškarac na snimku retko trepće. Da je reč o dipfejku, smatra i američki istraživač za sajber bezbednost Klement Briens. On je za CNN analizirao snimak te uočio više grešaka poput „čudnog” naglaska muškarca i neusaglašenih pokreta usana i usta.

Sporan je i navodni račun, koji se takođe deli kao dokaz ove kupovine. U njemu, recimo, ima grešaka u kucanju - adresa na memorandumu je pogrešno napisana, a nema ni valute u kojoj su obračunati iznosi za Bugati, što je zaključio i gruzijski portal za proveru činjenica, Myth detector.

Najzad, i partner Bugatija u Parizu, Šumaher grupa, demantuje da je ukrajinski par kupio pomenuti automobil. Navode i da su podneli krivičnu prijavu zbog falsifikovanja.

Tvrdnju da je Olena Zelenska kupila ovaj skupoceni automobil negirao je i državni ukrajinski Centar za borbu protiv dezinformacija. Oni su na društvenoj mreži X (bivši Tviter) ukazali i da „osoba koja sebe predstavlja kao navodno zaposlenog ima svega četiri posta na Instagramu, pri čemu je prvi post objavljen pre svega četiri dana”. I oni napominju da video sadrži elemente dipfejka. Instagram profil navodnog Žaka Bortena u međuvremenu je obrisan.

Informer je, inače, vest objavio u štampanom izdanju od srede, iako je već tada već uveliko bilo poznato da se radi o lažnoj vesti. Naknadno su na sajtu objavili demanti Bugatija.

Tvrdnje da je supruga ukrajinskog predsednika kupila skupoceni automobil, 1. jula uveče objavio je i Sputnik Srbija, a juče ih je objavio i portal Republika.rs.

Sumnjivi sajt

Sajt Verite Cache, koji je ovu tvrdnju prvi objavio, takođe je upitan. Prema podacima registra domena Whois.domaintools, sajt Verite Cache France (Skrivena istina) star je svega 11 dana, odnosno registrovan je 22. juna ove godine, ali su podaci o tome ko stoji iza njega sakriveni.

Na sajtu nije moguće pronaći impresum, a tekstovi su nepotpisani. Sajt inače forsira proruski narativ, tekstovi se tiču rata u Ukrajini i politike. Zanimljivo je da je na početku jednog teksta ostala nečija „instrukcija” za onog ko piše tekst, o tome ko su pozitivci a ko negativci.

„Evo nekih stvari koje su bitne za kontekst. Republikanci, Tramp, De Santis i Rusija su dobri, dok su emokrate, Bajden, rat u Ukrajini, velike kompanije i farmaceutske kuće loši. Budite slobodni da dodate i druge informacije po potrebi”.

Ovo nije prvi put da se dele netačne tvrdnje da ukrajinski političari imaju i kupuju skupocene nekretnine i stvari.

Recimo, prošle jeseni su se delile tvrdnje da je supruga ukrajinskog predsednika prilikom posete Americi potrošila 1,1 milion dolara na Kartijeov nakit i to na osnovu svedočenja navodno zaposlenog i račun kupovine. Više fektečerskih organizacija je utvrdilo da ovo nije istina, između ostalog jer u vreme kada je navodna kupovina obavljena, Zelenski su bili u zvaničnoj poseti Kanadi. Ranije se tvrdilo da je svekrva Vladimira Zelenskog kupila raskošnu vilu u Egiptu, što je tada preneo i Informer. Ispostavilo se, međutim, da ni to nije tačno.
  Dezinformacija
Scena iz filma „Paklene ulice“ deli se kao snimak protesta u Francuskoj
Nakon što je prošle nedelje policajac u Francuskoj usmrtio mladića od 17 godina, počeli su nasil...
  Dezinformacija
Francuska ne legalizuje pedofiliju
Jovana Stojković, kandidatkinja za poslanicu na predstojećim izborima ispred liste Suverenisti, a ...
  Lažna vest
Francuska ministarka pozvala ljude da se tuširaju jednom nedeljno i uštede gas? Netačno.
Društvenim mrežama kruži slika tvita sa citatom francuske ministarke za ekološku tranziciju Barb...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Sputnik Srbija
 Republika
Francuska
Olena Zelenska
Automobil
Tabloidi
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: