raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
  Klikbejt
Izvorni članak je objavljen 07.09.2018. (Srbijadanas.com)
„Opasan mejl” ili gde sve režimski mediji vide pretnje Vučiću
07.09.2018.    Marija Vučić, Vesna Radojević    Aleksandar Vučić; Foto: Commons Wikimedia/ Flickr/ Leon. E. Panetta
Zaoštravajući ionako oštru retoriku o Kosovu i odnosu sa kosovskim vlastima, portal Srbijadanas.com objavio je bombastičan naslov „Vučić u OPASNOSTI! Otkriven mejl koji dokazuje zaveru Albanaca”, o čemu je navodno Marko Đurić „izneo dokaze”. Međutim, da se radi o klikbejt obmani čitalaca, i da nema ni opasnosti niti zavere, jasno je iz prvih rečenica teksta.
Srbijadanas.com navodi:
Vučić u opasnosti! Otkriven mejl koji dokazuje zaveru Albanaca. Đurić izneo dokaze.   1  
1
Reč je o mejlu koji je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić objavio na svom tviter nalogu, koje su mu uputili nadležni iz kosovskih vlasti, a u kome stoji da je Vučiću poseta delimično odobrena.

Ne možemo da odgovorimo pozitivno na posetu brani Gazivode”, piše u mejlu.

Đurić je prokomentarisao u tvitu da je to „dokaz da Tači laže” aludirajući na izjavu Hašima Tačija da podržava sastanak Vučića sa predstavnicima Srba na KiM.


U tekstu nema nikakvih dokaza koji bi potkrepile dramatičnu tvrdnju iz naslova - nigde se ne navodi zašto je tačno Vučić u opasnosti niti o kakvoj se zaveri radi.
Ranije najavljena poseta predsednika Vučića Kosovu je još uvek neizvesna - nakon što kosovske vlasti nisu dozvolili posetu Gazivodama, Vučić je naredio vojsci, policiji i BIA, da prekinu svaku komunikaciju sa kosovskom policijom, Kforom i bilo kojim albanskim i međunarodnim predstacnicima na Kosovu.

Jutros se u Briselu sastao sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini koju je, prema Đurićevim rečima, „upoznao sa svim lažima Prištine prethodnih dana” zbog kojih je navodno odbio da se sastane i sa Tačijem u rundi pregovora.

Tenzije oko poseta zvaničnika Srbije Kosovu intenzivirale su se u sredu 5. septembra kada je Marko Đurić saopštio da mu je zabranjen ulazak na Kosovo, što su kosovske vlasti demantovale tvrdeći da je Đurić dobio sve potrebne dozvole ali da se sam vratio sa granice.

Dezinformacije koje plaćamo milionima

Uprkos tome što često širi dezinformacije, portal Srbija danas (srbijadanas.com) čest je dobitnik novčanih sredstava na konkursima lokalnih samouprava.

Tako je prema podacima APR -a od 2015. do sredine ove godine ovaj portal dobio oko 11 miliona dinara državne pomoći. Međutim, u finansijskom izveštaju za prošlu godinu navodi se da su prihodi od premija i subvencija samo u prošloj godini iznosili blizu 26 miliona dinara. Prošlu godinu Srbija danas završio je sa prihodima većim od 95 miliona dinara i neto dobitkom od oko 30 miliona dinara.

Podaci pokazuju da su poslovni prihodi Srbija danasa 2017. u odnosu na 2014.
povećani za oko 70 miliona dinara.

Kako je Raskrikavanje ranije pisalo, osim direktno, ovaj portal novac iz opštinskih budžeta dobija i posredno - preko povezanih i tek osnovanih firmi.

Tako su na ovogodišnjim konkursima za medijsko sufinansiranje, opštine Sremski Karlovci, Bačka Palanka i Kovin dodelile oko 4 i po miliona dinara kompaniji „Novosadska TV“ i tek osnovanim firmama „News media team“ i „AB media“.

Prema nedavnom pisanju UNS-a firme „AB media“ i „News media team“ u Kovinu, Beloj Crkvi, Bačkoj Palanci i Plandištu dobile su oko dva miliona dinara za projekte koji će se realizovati na portalu srbijadanas.com.

Vlasnica portala Srbijadanas.com, Aleksandra Martinović, nekadašnja je suvlasnica firme Prointer Solutions u većinskom vlasništvu Slobodana Kvrgića.

Kako tvrde opozicione partije, Kvrgić je blizak vladajućoj stranci. KRIK je otkrio i da je supruga predsednika Srbije Aleksandra Vučića kupila stan u “Belvilu” upravo od Kvrgića, ali je Vučić u intervjuu za KRIK tvrdio da ne poznaje ovog biznismena.

Njegove firme su česti pobednici na državnim tenderima od kada je SNS na vlasti. Zvanično objavljeni finansijski izveštaji ove firme pokazuju da su se prihodi ovog preduzeća u periodu 2012 - 2016. godine povećala i to sa 73 milona dinara 2012. na više od 6 milijardi dinara na kraju 2016. godine.
  Manipulisanje činjenicama
Alo proglasio Vučićevu „ubedljivu” pobedu na Vračaru, iako je opozicija osvojila više glasova
„VUČIĆ UBEDLJIV NA VRAČARU. Istorijski izborni rezultati”, objavio je Alo, opisujući u nekol...
  Dezinformacija
Prorežimski mediji o izborima: Grbović izazvao incident, Vučića hvale svetski mediji
Dan nakon izbora, u domaćim tabloidima osvanuli su pristrasni izveštaji o tome kako je tekao juče...
  Lažna vest
Vučićev lik se NIJE ukazao na kuli u Beogradu na vodi
Više od 40.000 pregleda do ovog trenutka dobio je lažni video koji je sinoć okačio tviteraš Mar...
Aleksandar Vučić
Marko Đurić
Kosovo i Metohija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: