raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Četiri miliona dinara prorežimskom portalu Srbija Danas i povezanim firmama
08.05.2018.    Vesna Radojević    Foto: Raskrikavanje
Na ovogodišnjem konkursu za medijsko sufinansiranje, opštine Sremski Karlovci, Bačka Palanka i Kovin dodelile su oko 4 i po miliona dinara firmama povezanim sa prorežimskim portalom „Srbija danas“.
Novac je isplaćen kompaniji Novosadska TV i tek osnovanim firmama „News media team“ i „AB media“.

Novosadska TV je u vlasništvu firme „Srbija danas“ i za projekat pod nazivom „Sremski Karlovci“ dobila je milion i po dinara od te opštine, dok je „News media team“ dobila sto hiljada dinara za, kako piše u projektu, „devet priča o Sremskim Karlovcima“ koje će biti objavljene na portalu srbijadanas.com.

U Bačkoj Palanci „News media team“ dobio je 650.000 dinara, ali iz objavljenog rešenja se ne vidi na kom mediju će plasirati svoj sadržaj. Za projekat „kulturno nasleđe Bačke Palanke“ Novosadska TV dobila je milion i po dinara.

Bivša televizija „Apolo“, koja se danas zove „Novosadska TV“, privatizovalo je preduzeće „Srbija danas“ u avgustu 2015. godine za nešto više od 170 hiljada evra. I televizija i portal srbijadanas.com poznati su po svom prorežimskom stavu, a Raskrikavanje je u više navrata dokazalo da portal Srbija danas objavljuje i lažne vesti.

„News media team“ je, prema podacima iz registra Agencije za privredne registre, osnovan 25. decembra prošle godine, nešto više od mesec dana pre raspisivanja konkursa u Sremskim Karlovcima. Vlasnik firme je Strahinja Vujadinović koji je već uspeo da na dva konkursa dobije opštinski novac.

Ove godine je i opština Kovin preko firme „AB media“ iz Beograda sa 500 hiljada dinara platila proizvodnju medijskih sadržaja koji će se plasirati na portalu srbijadanas.com.

U odluci komisije opštine Kovin piše da će „višemilionski broj poseta navedene veb stranice na mesečnom nivou upućuje na održivost predloženog projekta u smislu promocije opštine Kovin putem portala koji prati cela Srbija“.

Prema podacima Agencije za privredne registre jedina aktivna firma pod ovim imenom registrovana je pre samo četiri meseca, a vlasnica je Ana Abramović.

Problematičan konkurs u Sremskim Karlovcima i prošle godine
Polovinu sredstava na prošlogodišnjem konkursu u Sremskim Karlovcima, milion i po dinara, dobila je firma Brif media net, za projekat Karlovci danas.

Ispostavilo se, prema pisanjima Cenzolovke, da je Brif media ovaj novac dobila svega osam dana nakon upisa u Registar medija, a da je sadržaj zapravo samo prenošenje saopštenja državnih institucija ili drugih medijskih kuća.

Prema raspoloživim podacima, samo u prošloj godini Brif media dobila je najmanje pet i po miliona dinara iz opštinskih lokalnih budžeta na ime medijskog sufinansiranja.

Vlasnica portala Srbijadanas.com, Aleksandra Martinović, nekadašnja je suvlasnica firme Prointer Solutions u većinskom vlasništvu Slobodana Kvrgića. Kako tvrde opozicione partije Kvrgić je blizak vladajućoj stranci. KRIK je otkrio i da je supruga predsednika Srbije Aleksandra Vučića kupila stan u “Belvilu” upravo od Kvrgića, ali je Vučić u intervjuu za KRIK tvrdio da ne poznaje ovog biznismena. Kvrgićeve firme su česti pobednici na državnim tenderima od kada je SNS na vlasti. Zvanično objavljeni finansijski izveštaji ove firme pokazuju da su se prihodi ovog preduzeća u periodu 2012 - 2016 povećala sa 73 milona dinara 2012. na više od 6 milijardi dinara na kraju 2016. godine.

Slično je i sa preduzećem „Srbija danas“ kome je prihod 2016. u odnosu na dve godine ranije dobitak povećan za oko 26 miliona dinara.
  Vest
Kurir tužio Raskrikavanje i još šest medija, traži 11 miliona dinara
Izdavač provladinog tabloida Kurir tužio je KRIK i izdavače još šest medija zbog nelojalne konk...
  Vest
Bez obaveze emitovanja nacionalnih televizija, Telekom postaje legalni vlasnik medija
Kablovski operatori ipak neće biti u obavezi da emituju kanale sa nacionalnom frekvencijom uz nakna...
  Vest
Legalizacija nelegalnog - država bi da se vrati u medijsko vlasništvo preko Telekoma
Bezmalo je prošla decenija otkako se država zakonom obavezala da će izaći iz vlasništva nad med...
mediji
projektno sufinansiranje
Kovin
Sremski Karlovci
Bačka Palanka
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: