raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Ovo nije požar u laboratoriji vakcina, već biblioteci univerziteta
06.04.2022.    Marija Vučić    Foto: Viber Screenshot
U Vajber grupi „Istinom protiv plandemije“, u kojoj se šire brojne dezinformacije o pandemiji koronavirusa, pojavio se video zgrade u požaru za koju se tvrdi da je u pitanju „laboratorija vakcine na Univerzitetu u Kejp Taunu“. „Sve redom ih treba popaliti da ne postoje“, napisala je jedna članica grupe. Ipak, iako ovo jeste zgrada Univerziteta u Kejp Taunu u Južnoafričkoj republici, reč je o univerzitetskoj biblioteci i čitaonici koja je gorela u požaru aprila prošle godine. Oštećen je i deo kompleksa u kojem se nalaze departmani za biologiju i mikrobiologiju sa laboratorijama, ali ne za proizvodnju vakcine već za proučavanje biljnih i životinjskih vrsta i mikroorganizama.
   

„Laboratorija za vakcinu na Univerzitetu u Kejp Taunu u Južnoj Africi gori. Meštani tvrde da je „bilo mnogo zla“ i do te čistke je došlo. Sve redom ih treba popaliti da ne postoje“, napisala je izvesna Nada, članica ove vajber grupe kojom se Raskrikavanje u više navrata već bavilo.

Pretragom ovog videa na internetu, Raskrikavanje je utvrdilo da se požar zaista dogodio u okviru Univerziteta u Kejp Taunu u Južnoafričkoj republici, i to aprila 2021. godine. Ipak, ne radi se o laboratoriji, već o univerzitetskoj biblioteci i čitaonici.

Požar je, kako su saopštili sa univerziteta, krenuo sa obližnjeg brda, pa se preko šumovitog parka proširio na kompleks univerziteta. Izgorela je čitaonica izgrađena tridesetih godina prošlog veka kao i bogata biblioteka, a oštećeni su i delovi nekoliko zgrada u okviru kampusa, odnosno studentskih smeštaja.

Izgoreo je i deo zgrade u kojoj su smešteni departmani za biologiju i mikrobiologiju u okviru kojih se nalaze i laboratorije, ali to nisu laboratorije za proizvodnju vakcina već za ispitivanje biljnih i životinjskih vrsta i mikroorganizama.
  Vest
Tužilaštvo pokrenulo postupak zbog pisanja medija o podmetanju požara u Vinči
Nekoliko prorežimskih medija je proteklih dana objavilo gotovo identične tekstove u kojima su izne...
  Vest
Informer o požaru u Notr Damu: Priča o božijoj kazni je samo teorija zavere
Skandalozan tekst Informera o tome da je Notr Dam u požaru jer ga je stigla božija kazna naišao j...
  Manipulisanje činjenicama
Fotografija Grete Tunberg koja „ne mari za gladnu decu” montirana je pre dve godine
Na tviter nalozima na srpskom jeziku se pre nekoliko dana pojavila fotografija aktivistkinje iz Šve...
Kejp Taun
Požar
Afrika
Vakcine
Vajber
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: