raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Ovo nisu lažne ukrajinske žrtve, već scena sa snimanja spota u Rusiji
21.03.2022.    Marija Vučić    Foto: TikTok
„Mrtvi ukrajinski civil, jedna od civilnih žrtava ruskog bombardovanja, puši dok snimateljska ekipa aranžira leševe za snimanje“, napisao je jedan korisnik Tvitera 17. marta. Snimak koji je podelio prikazuje tela u plastičnim kesama u prikolici kamiona, a iz jedne od njih „viri“ glava čoveka koji puši cigaretu. Dvojica muškaraca nameštaju tela u odgovarajući položaj za snimanje. Video, međutim, nema nikakve veze sa napadima u Ukrajini, već se radi o snimanju spota za pesmu ruskog repera Haskija, koji je objavljen još u septembru 2020. godine.
   

Snimak je za nekoliko dana podeljen više od sto puta, a lajkovalo ga je više od 400 ljudi. Na komentare pojedinih da se radi o lažnom snimku nastalom u vreme pandemije, ovaj korisnik im je napisao da se „obrate Ukrajincima sa pitanjem zašto ga koriste“, iako je on taj koji ga koristi.

„Da nije zato što je ista kuhinja fejkova pravila i kovid i njihove fejk videe?“, pita se on.

Ipak, video nema nikakve veze ni sa koronavirusom niti sa ratom u Ukrajini, osim što se sada koristi na društvenim mrežama kako bi se impliciralo da u Ukrajini nema civilnih žrtava stradalih zbog ruske agresije.

Kako smo utvrdili pretragom videa, njega je prvi podelio ruski scenograf i umetnički direktor Vasja Ivanov, i to na svom TikToku u martu 2021. godine. Uz klip je napisao „Snimanje klipa Haski - Nikad više“, kao i haštagove kao što su „bekstejdž“, „Haski“, „reper Haski“, „snimanje“ i slično.

U pitanju je, dakle, detalj sa snimanja spota za pesmu „Nikad više“ ruskog repera Haskija. Ova pesma je na Jutjubu objavljena u septembru 2020. godine. Kao što se može videti u spotu, ove konkretne scene nema jer je ona snimljena iz „bekstejdža“, odnosno pokazuje kako su tekle pripreme za snimanje. Ipak, u poslednjim kadrovima spota vidi se ista zgrada i isti kamion kao u snimku sa Tvitera.
   
Da je Vasja Ivanov zaista učestvovao u izradi ovog spota, vidi se i u poslednjem kadru sa Jutjuba, gde stoji njegovo ime i gde je potpisan kao scenograf.

Ispod snimka na njegovom TikTok nalogu, postoje komentari od prošle godine gde TikTokeri iz Brazila pišu da se ovaj isti video u tom trenutku (mart 2021) koristi po društvenim mrežama kao dokaz za tvrdnje da je pandemija koronavirusa režirana. Godinu dana kasnije, isti snimak ponovo cirkuliše, ali ovoga puta u kontekstu rata u Ukrajini.

Na nalogu ovog ruskog scenografa može se naći još nekoliko klipova iz „bekstejdža“ tokom snimanja ovog spota. Na primer, jedan video prikazuje kako se snimala scena u kojoj dizalica podiže uz zgradu desetak tela u plastičnim vrećama, povezanih sajlom. U drugom klipu se vidi ista scena sa telima, kao i narandžasti kamion.
   
Budući da se ovaj snimak u pogrešnom kontekstu pojavio još ranije na društvenim mrežama širom sveta, njime su se bavile i druge fekt-čeking organizacije kao što su Rojters i AFP. Fekt-čekeri agencije AFP su geolociranjem snimka utvrdili i da je nastao u Ulici Ščepkinoj u Moskvi.
    


Inače, ovo nije prvi put da su kadrovi sa snimanja spotova ili reklamnog materijala korišćeni kao „dokaz“ za lažne tvrdnje. Tako se za snimanje promotivnog videa za izraelsku bolnicu tvrdilo da predstavlja režiranje pandemije, a iste tvrdnje su pratile i snimanje videa za Orbanovu kampanju. Zabeležili smo i slučaj kada su mediji u Srbiji poverovali da su maskirani muškarci u jednom videu Veljko Belivuk i njegova ekipa, a u stvari se radilo o statistima na snimanju jedne domaće serije.
  Manipulisanje činjenicama
Informer kao glasnogovornik Kremlja: Ako Rusi upotrebe nuklearno oružje, krivi su Britanci
Britanska vlada je najavila da će ukrajinskoj vojsci poslati municiju koja sadrži osiromašeni ura...
  Manipulisanje činjenicama
Zelenski nije zahtevao od Amerikanaca da svoju decu pošalju u rat
Godinu dana od početka rata u Ukrajini lažne vesti i manipulacije o ovom sukobu ne prestaju da se ...
  Manipulisanje činjenicama
Manipulacija portala Nova: Kako izostaviti širu sliku da bi Srbija bila „opet mimo svih”
Vašington Post je objavio analizu o podelama u svetu koje su postale vidljivije od početka rata u ...
Ukrajina
Rusija
Rat
Lažni video
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: