raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 29.03.2022. (Tviter)
Performans „Žena u crnom“ NIJE posvećen stradalim pripadnicima Azova iz Ukrajine
30.03.2022.    Milica Ljubičić    Foto:Printscreen/YT/Srebrenica_2015.
Video u kojem su prikazane žene dok hodaju po belom platnu, ostavljajući za sobom crvene tragove pojavio se juče na Tviteru, uz tvrdnje da je reč o pomenu posvećenom stradalim ukrajinskim nacistima. Iako je ubrzo nakon objavljivanja videa, isti profil na Tviteru ostavio komentar da je reč o „šali” i da je događaj posvećen „lažnom genocidu u Srebrenici”, mnogi su nastavili da ga dele u kontekstu rata u Ukrajini.
„Žene u crnom održale pomen za mrtve naciste Azova” objavljeno je 29. marta na Tviteru, uz video koji prikazuje žene u crnoj garderobi, koje u tišini hodaju po belom platnu ostavljajući za sobom crvene tragove.

   


Događaj međutim nije povezan sa stradanjem pripadnika bataljona Azov, kako se to prvobitno tvrdilo.

Naime, reč je o performansu iz jula 2015, u kojem su povodom obeležavanja 20 godina od genocida u Srebrenici, učestvovali aktivisti nekoliko organizacija, među kojima i „Žene u crnom” i „Dah teatar”, na Trgu republike u Beogradu.

Ovo dokazuje, na primer, i video sa Jutjuba, objavljen 2015, u kome je u 13 minuta prikazan pomenuti performans. U videu se mogu videti transparenti na kojima piše „odgovornost”, „genocid”, „Srebrenica - nikada nećemo zaboraviti”, a konkretan isečak koji se deli na Tviteru, počinje od 4:20 i traje narednih 45 sekundi.

Fotografije istog performansa zabeležio je Tanjug, a početak performansa na Trgu republike može se naći i na sajtu Radija Slobodna Evropa.

Dva sata nakon objave videa, isti tviter nalog je ostavio komentar da je reč o „šali” i da je „ovo neka glupost za onaj lažni genocid u Srebrenici”.

Tvit sa videom je uprkos tome nastavio da se deli, uglavnom uz uvredljive komentare upućene organizaciji „Žene u crnom”, a bilo je i onih koji su ga podelili uz kontekst da „Žene u crnom” podržavaju naciste.

   


„Jadna je država koja ovom šljamu dozvoljava ove morbidnosti i promociju nacizma”, jedan je od komentara povodom videa.

   


„Sektašice u crnom, samozvane antifašistkinje održavaju pomen Ukrajinskim nacistima”, piše u drugom tvitu.

   


„Šta god…posle ovoga, kad ovo vidim, samo jedno mi je u glavi i da je Rusija i Putin za sve kriv, ja sam ponosno uz Rusiju i Putina”, jedan je od komentara.

Inače, organizacija „Žene u crnom” je otpočetka rata u Ukrajini nekoliko puta organizovala mirne proteste u Beogradu, pozivajući na zaustavljanje rata u Ukrajini, što se može naći na njihovoj fejsbuk stranici. Neki od protesta su održani ispred ambasade Rusije u Beogradu. Protestima, koje su pratili transparenti „Stop ratu u Ukrajini”, „Stop Putinu”, „Stop ruskoj agresiji na Ukrajinu”, izražavaju solidarnost sa mirovnim pokretima Ukrajine i Rusije, te pozivaju na uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji.

Podsetimo da Rusija napad na Ukrajinu, naziva „specijalna voljna operacija”, sa ciljem da Ukrajinu očisti od neonacista, prvenstveno misleći na ultranacionalistički bataljon Azov. Mnogi izjednačavaju celokupnu vojnu odbranu Ukrajine sa ovim bataljonom, ali kako je nedavno pisao Snopes - to je pogrešno jer Azov čini mali procenat od ukupne vojne odbrane Ukrajine.

Prema pisanju medija, bataljon Azov je ultranacionalistički paravojni pokret, prvobitno formiran tokom 2014, i u početku su ga činili dobrovoljci ultranacionalističke bande Patriote Ukrajine i neonacističke Socijalne nacionalne skupštine. Tada su se borili protiv proruskih separatista u Donbasu, nakon ruske aneksije Krima. U novembru 2014, postali su deo Ukrajinske nacionalne garde. Tokom 2016, formirali su ultra desničarsku partiju Nacionalni korpus, koja je loše prošla na tadašnjim izborima. Poznati su po ksenofobičnim i nacionalističkim idealima, kršenju ljudskih prava, nasilju, a njihovi pripadnici nose nacističke simbole poput svastike. Bivši američki poslanik, Maks Rouz je u oktobru 2019, tražio od Stejt departmenta da grupu klasifikuju kao stranu terorističku organizaciju. Grupa je kako je nedavno otkrio Belingket koristila mejnstrim medije kako bi privlačila ekstremiste iz čitavog sveta, među kojima su bili i desno orijentisani Amerikanci.
  Manipulisanje činjenicama
Informer kao glasnogovornik Kremlja: Ako Rusi upotrebe nuklearno oružje, krivi su Britanci
Britanska vlada je najavila da će ukrajinskoj vojsci poslati municiju koja sadrži osiromašeni ura...
  Manipulisanje činjenicama
Zelenski nije zahtevao od Amerikanaca da svoju decu pošalju u rat
Godinu dana od početka rata u Ukrajini lažne vesti i manipulacije o ovom sukobu ne prestaju da se ...
  Manipulisanje činjenicama
Manipulacija portala Nova: Kako izostaviti širu sliku da bi Srbija bila „opet mimo svih”
Vašington Post je objavio analizu o podelama u svetu koje su postale vidljivije od početka rata u ...
Ukrajina
Rusija
Rat
Srebrenica
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: