raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Greška
Izvorni članak je objavljen 04.12.2022. (Kurir.rs)
Pink i Kurir književnu priču o vršnjačkom nasilju predstavili kao stvarni događaj
06.12.2022.    Milica Ljubičić    Foto: Pixabay/Pexels
Portali Kurir.rs i Pink.rs objavili su navodnu „potresnu ispovest” i „stravičan slučaj” dečaka koji je trpeo vršnjačko nasilje. Međutim, ne radi se o stvarnom slučaju - portali su iskopirali književnu priču „Šestica” spisateljice Jelene Tasić, koja je nedavno objavljena u zbirci kratkih angažovanih priča. Ipak, to nijedan od portala ne spominje, niti potpisuje ovu spisateljicu kao autorku teksta, pa izgleda kao da je reč o stvarnom događaju. Kurir je u međuvremenu obrisao tekst, dok na portalu Pink.rs on i dalje stoji u formi „stravične ispovesti dečaka”.
„Stravičan slučaj. POTRESNA ISPOVEST DEČAKA ŽRTVE NASILJA: Prvi put sam pljuvao krv sa 15 godina! Pomirio sam se da je četvrtak MOJ DAN ZA BATINE”, objavio je portal Kurir.rs 4. decembra, a tu vest je zatim preneo i portal Pink.rs.

„Na sajtu „Zelena učionica” objavljena je ispovest dečaka koji je trpeo nasilje jer nije hteo da se priključi nasilnicima. Porodična situacija je dovela do toga da nije imao kome da se požali na nasilje, pa je tako trpeo stravična maltretiranja”, pišu ovi portali, prenoseći potom „priču o njemu” u celosti.

Dečak iz teksta, međutim, ne postoji u realnosti, a navodna „ispovest” je zapravo kratka priča pod nazivom „Šestica” čija je autorka spisateljica Jelena Tasić.

Ova priča se 28. novembra našla na sajtu „Zelena učionica”, odakle su je portali Kurir.rs i Pink.rs preuzeli. Nalazi se u rubrici „komentar”. Iako ni na ovom sajtu to nije eksplicitno precizirano, novinari su mogli da posumnjaju da je reč o fikciji što zbog izrazito literarnog stila, što zbog činjenice da je na kraju teksta navedeno da je autorka Jelena Tasić, i da ona dosad ima dve objavljene knjige, dakle bavi se književnošću.

Ni Kurir ni Pink, međutim, nisu naveli njeno ime kao autorke, iako su preneli njenu priču.

Da je reč o književnosti potvrđuje post na njenom instagram profilu od pre nekoliko nedelja, kada je objavila fotografiju korica zbirke angažovanih priča „Mokri(n) čvor”, kao i fotografiju stranice na kojoj se nalazi njena „Šestica”. Iz prvih nekoliko pasusa koji se mogu pročitati sa fotografije, vidi se da je tekst identičan onom koji su kao „ispovest” predstavili Kurir i Pink.

U opisu posta je navela da je „cilj priče ukazivanje na problem vršnjačkog nasilja kojem su danas izloženi svi oni koji se ne uklapaju u šablon. Problem vršnjačkog nasilja će se rešiti samo ako se angažuju svi, od roditelja, preko nastavnika i škole uopšte, pa do organa reda i ljudi u foteljama. U suprotnom, ništa se neće promeniti”.

Sa Instagrama se takođe može saznati da se Jelena Tasić obratila redakciji Kurira mejlom i zatražila da se tekst ukloni.

„Em ste javnost izložili zabludi, izmišljenu priču (jer to je književnost) predstavili kao istinitu, stavili tekst u pogrešnu kategoriju i ugrozili autorsko pravo”, napisala je.

Nakon ovoga, i nakon što se oko slučaja zainteresovala javnost na Tviteru pa im se obratila i novinarka Vremena, Jovana Gligorijević. Kurir je tekst skinuo sa sajta, ali bez obrazloženja ili izvinjenja.

Priča se, međutim, u momentu objavljivanja ovog teksta, i dalje nalazi na portalu Pink.rs kao navodna „ispovest”, u rubrici „hronika".

Ažurirano 8. maja 2023. godine. Kurir je sredinom marta 2023. godine obavestio redakciju Raskrikavanja da je prvobitni tekst na njihovom portalu izmenjen u skladu sa analizom. Ispravljena verzija teksta je vraćena na sajt. Prvobitni naslov „POTRESNA ISPOVEST DEČAKA ŽRTVE NASILJA: Prvi put sam pljuvao krv sa 15 godina! Pomirio sam se da je četvrtak MOJ DAN ZA BATINE" je promenjen u „ISPRAVKA: „POTRESNA ISPOVEST" DEČAKA ŽRTVE NASILJA JE KNJIŽEVNA PRIČA, NIJE STVARNI DOGAĐAJ“. Kurir je u ispravljenoj verziji teksta u celosti preneo priču „Šestica“, napominjući na početku da je reč o književnom delu, a ne stvarnoj ispovesti, a upućeno je i izvinjenje čitaocima.
  Vest
Političko-medijska kampanja o kolektivnoj krivici i moralnoj pobedi u Njujorku
Televizija, novine, portali, plakati na ulici, bilbordi, kula Beograda na vodi – sa svih strana sm...
  Vest
Dve tuče na dva kraja grada mediji spojili u jednu, ubacili i nepostojeće aktere
U nedelju su se u Beogradu dogodila dva incidenta koja su privukla pažnju medija i javnosti - jedan...
  Vest
Srpski mediji: Vučić odbrusio obezbeđenju zbog zastave; UN: Nije se desilo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pred odlazak na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, gde...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Pink.rs
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: