raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Politiko: Novi vlasnik Euronews-a povezan sa Viktorom Orbanom
22.12.2021.    Milica Ljubičić    Redakcija Evronjuza; Foto: commons.wikimedia.org/ Lydie22
Nakon što je objavljeno da portugalska kompanija „Alpak kapital” postaje većinski vlasnik televizije Euronews, mediji su otkrili da je otac izvršnog direktora „Alpak kapitala” povezan sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Promena većinskog vlasnika Euronews-a izazvala je polemike u medijima da će doći do promene uređivačke politike te televizije, koja program emituje na 12 različitih jezika. Ipak, iz Euronews-a i portugalske kompanije demantuju da će biti uticaja na uređivačke slobode.
Portugalska investiciona kompanija „Alpak kapital” (eng. Alpac Capital) postaće novi većinski vlasnik televizije Euronews, nakon što je 17. decembra zaključila ugovor o kupovini 88 odsto udela Euronews-a od kompanije „Media Globe Networks” (MGN), čiji je vlasnik egipatski biznismen Nagib Saviris.

Ubrzo je međutim otkriveno da su su portugalska kompanija i njeno rukovodstvo bliski mađarskom premijeru Viktoru Orbanu . Naime, izvršni direktor „Alpak kapitala”, Pedro Vargas David, sin je bivšeg poslanika Evropskog parlamenta Maria Davida, koji je kako Politiko navodi, blizak mađarskom premijeru Viktoru Orbanu.

„Stariji David se sa Orbanom sprijateljio ranih 90-ih, a kasnije je, (kao poslanik u Evropskom parlamentu, aut. prim.) branio mađarski Fides, u okviru Evropske narodne partije desnog centra”, navodi Politiko u tekstu objavljenom 21. decembra.

Orban je 2016. godine lično uručio državno odlikovanje Mariu Davidu kao „istinskom prijatelju” te zemlje.

Takođe, prema spisku koji je dostupan na sajtu mađarskog premijera, Mario David ima ugovor da do kraja 2021. godine savetuje mađarskog premijera, i to besplatno, piše Radio Slobodna Evropa.

Politiko navodi i da je kompanija „Alpak kapital”, koja ima kancelariju u Budimpešti, dobijala sredstva od velikih mađarskih kompanija, a posebno izdvaja saradnju „Alpak kapitala” sa kompanijom „4iG” koja je povezana sa vladajućom partijom Fides i koja je prošle godine većinu svojih prihoda primila od Mađarske. Pedro David iz „Alpak kapitala” je inače član upravnog odbora u ovoj firmi. Takođe, ministar spoljnih poslova Mađarske, Peter Sijarto je 2017. godine, promovisao pokretanje Alpakovog fonda, čiji cilj su bile regionalne investicije.

Portparol „Alpak kapitala” je u saopštenju koje je mejlom dostavljeno Politiku naveo da je „svaka zabrinutost o mogućem uticaju Euronews-a na uređivačke slobode neosnovana”.

I izvršni direktor Euronews-a, Majkl Peters je izjavio za Politiko da uprkos tome što Pedro Vargas David ima „finansijske veze” sa Mađarskom, da je on „sto odsto je siguran da Davidovi finansijski projekti nikada neće ometati rad Euronews-a”.

Euronews u Srbiji je počeo da emituje svoj program u maju ove godine, a njihov vlasnik je državna kompanija Telekom Srbija. Iako Zakon o javnom informisanju i medijima, koji je donet 2014. godine predviđa povlačenje države iz vlasništva nad medijima, Telekom Srbija smatra da ne krši zakon jer svoje poslovanje „ne finansira sredstvima iz državnog budžeta”.

Urednik Euronews-a u Srbiji, Bojan Brkić je povodom promene većinskog vlasnika, rekao za BIRN da „bi uređivačka politika Euronews-a u Srbiji teoretski mogla da se promeni samo ako se promeni uređivačka politka u Lionu (sedište Euronews-a)”, što se po njegovim rečima „neće desiti”.

Euronews je osnovan 1993. godine, sa sedištem u Lionu, u Francuskoj. Imaju 11 redakcija širom sveta i programe emituju na 12 različitih jezika. Preostalih 12 odsto vlasništva nad Euronews-om se nalazi u vlasništvu 20 javnih servisa i njihovih lokalnih vlasti.
  Vest
BFMI zabrinuta za uređivačku nezavisnost Euronews-a u Srbiji i Bugarskoj
Balkanska inicijativa za slobodne medije (BFMI) uputila je početkom juna otvorena pisma manjinskim ...
  Manipulisanje činjenicama
Švajcarski sud odbacio tužbu Telekoma protiv Junajted grupe, tabloidi to predstavili kao pobedu
Privredni sud u Cirihu nedavno je odbacio tužbu državnog Telekoma Srbija protiv Junajted grupe, je...
  Vest
Ivan Ivanović: Blic TV mi daje više prostora
Ivan Ivanović je u razgovoru za Raskrikvanje potvrdio da na jesen prelazi na Blic TV. Kaže kako su...
Euronews
Telekom
Mađarska
Viktor Orban
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: