raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Poverenik podneo krivičnu, sumnja da je medijima informacije o Moniki K. dao neko iz istrage
20.01.2020.    Marija Vučić    Ilustracija, Foto: Pixabay/ ninocare
Nakon završenog inspekcijskog nadzora u Višem tužilaštvu u Nišu, Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti podneo je krivičnu prijavu protiv nepoznatog službenika koji je, kako se sumnja, tokom istrage detalje iz iskaza osumnjičenog za otmicu i silovanje maloletne Monike Karimanović dostavio medijima.
Poverenik je saopštio da je osumnjičeni Ninoslav Jovanović bio saslušavan od strane policije, tužilaštva i u prisustvu branioca po službenoj dužnosti. Tokom tog procesa, upravo je neko od službenika, kako se sumnja, dostavio pojedine informacije medijima.

To je, kako za Raskrikavanje navodi Zlatko Petrović iz kabineta Poverenika, zaključeno na osnovu toga što su pojedine informacije koji su se pojavile u medijima „odgovarale Jovanovićevom iskazu“.

Krivična prijava je podneta protiv NN službenog lica Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu zbog sumnje da je došlo do neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka, odnosno da su podaci o ličnosti „učinjeni dostupnim neovlašćenim licima, što je za posledicu imalo objavljivanje u medijima“.

„Podaci o ličnosti su sve one informacije koje se odnose na devojčicu, uključujući i informacije o njenom kretanju, detalje o tome kako je bila žrtva nasilja i slično“, rekao je Petrović za Raskrikavanje.

Osnovno tužilaštvo u Nišu treba da utvrdi ko je informacije prosledio novinarima - da li je to direktno učinio neko od službenika pred kojima je Jovanović davao iskaz, ili je neko od njih informacije dao nekom trećem, pa su one tako indirektno dospele u medije.

Poverenik je, inače, pokrenuo inspekcijski nadzor u Višem tužilaštvu u Nišu 14. januara, kako bi utvrdio da li su skandalozni detalji koji su danima punili naslovnice tabloida procurili iz istrage.

Iz Višeg suda su tada odbili za Raskrikavanje da odgovore da li će i sami probati da utvrde da li je i ko od službenika doturao informacije o slučaju 12-godišnje devojčice, rekavši da ništa neće komentarisati, pa ni pisanje medija o ovome.

Podsetimo, tabloidi su senzacionalistički izveštavali o ovome još dok je trajala desetodnevna potraga za Monikom Karimanović. Nakon što je pronađena, objavili su i fotografiju nje iz ambulantnih kola, na kojoj se vidi da je ona ošišana i izmučena, kada su i krenule spekulacije da je silovana i zlostavljana.

Stvar je eskalirala nakon što je Jovanović uhapšen 5. januara, kada su Alo, Informer i Srpski telegraf, pozivajući se na anonimne izvore iz istrage, počeli da objavljuju njegov navodni iskaz pred tužiocem u kome se do detalja opisuje čitava otmica - od trenutka kada je na putu ka školi presreo devojčicu, preko toga gde su se sve kretali i boravili, pa do toga gde je, kada, kako i koliko puta seksualno zlostavljao.

U tim tekstovima, međutim, osim nekoliko stvari koje su iste (poput toga da je Jovanović slagao da je njen otac ukrao dijamant i da ona zato sada mora da pođe sa njim) detalji samog zlostavljanja se razlikuju od tabloida do tabloida, a i Jovanović je uglavnom svuda drugačije citiran.
  Vest
Tužilaštvo ispituje ko je medijima dao iskaz osumnjičenog u slučaju Monike Karimanović
Kako je iz istrage u medije dospeo iskaz Ninoslava Jovanovića, osumnjičenog za otmicu i silovanje ...
  Vest
Pljušte „presude“ Saveta za štampu zbog slučaja Monike Karimanović
Neprofesionalno pisanje tabloida o maloletnoj Moniki Karimanović donelo je Savetu za štampu na des...
  Vest
Tužilaštvo odbija da komentariše curenje informacija, Poverenik pokrenuo nadzor
Da li su detalji o otmici i silovanju maloletne Monike Karimanović, uključujući uznemirujući isk...
Monika Karimanović
Tabloidi
Niš
Poverenik
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: