raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Tužilaštvo ispituje ko je medijima dao iskaz osumnjičenog u slučaju Monike Karimanović
28.02.2020.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
Kako je iz istrage u medije dospeo iskaz Ninoslava Jovanovića, osumnjičenog za otmicu i silovanje 12-godišnje Monike Karimanović, ispitivaće Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, potvrđeno je Raskrikavanju u ovoj instituciji.
Kako je preneo Insajder, predmet je formiran na osnovu krivične prijave Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti. Ova informacija je potvrđena i Raskrikavanju u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu.

Prijavu je podnela služba Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti protiv nepoznatog službenika zbog sumnje da je Jovanovićev iskaz, koji sadrži osetljive detalje napada na devojčicu, doturio medijima.

Krivična prijava je najpre podneta Osnovnom tužilaštvu u Nišu koje je prosledilo predmet Prvom osnovnom javnom tužilaštvu kao stvarno nadležnom.

“Mi smo podneli niškom tužilaštvu jer se sve to dešavalo na teritoriji Niša, ali mogli smo i Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu zato što su taj iskaz objavili mediji ovde. Pitanje je samo mesne nadležnosti, a dalje ustupanje predmeta je odluka niškog tužilaštva. Važno je da je predmet dat na postupanje”, kaže za Raskrikavanje Zlatko Petrović iz kancelarije Poverenika.

Podsetimo, Poverenik je sredinom januara obavio inspekcijski nadzor u niškom Osnovnom javnom tužilaštvu gde je Jovanović ubrzo po hapšenju davao iskaz ljudima iz policije i tužilaštva i u prisustvu branioca po službenog dužnosti.

Sumnja se da je upravo je neko iz istrage detalje iz njegovog iskaza dao medijima. Služba poverenika je to zaključila na osnovu toga što su se pojedini delovi tog iskaza zaista podudarali sa onim što je dospelo u novine.

Krivična prijava je podneta za krivično delo Neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka za koje je, kada su službena lica u pitanju, zaprećena kazna do tri godine zatvora.

Kako je tada za Raskrikavanje objasnio Petrović iz službe Poverenika - podaci o ličnosti su u ovom slučaju sve one informacije koje se odnose na devojčicu, uključujući i informacije o njenom kretanju, detalje o tome kako je bila žrtva nasilja i slično.

Inače, maloletna devojčica je pronađena nakon desetodnevne potrage 29. decembra, a mediji su sve vreme pratili potragu. Kada je pronađena, tabloidi su objavili fotografiju iz ambulantnih kola na kojoj se vidi da je ošišana, a tada su krenula i nagađanja da je dete zlostavljano.

Najžešće kršenje svih profesionalnih pravila, a pre svega privatnosti devojčice, usledilo je nakon što je Jovanović uhapšen 5. januara i saslušan. Tada su Alo, Informer i Srpski telegraf, pozivajući se na anonimne izvore iz istrage, počeli da objavljuju delove Jovanovićevog iskaza pred tužiocem u kome se do detalja opisuje čitava otmica - od trenutka kada je na putu ka školi presreo devojčicu, preko toga gde su se sve kretali i boravili, pa do toga gde je, kada, kako i koliko puta seksualno zlostavljao.

I Komisija za žalbe Saveta za štampu, tela koje odlučuje o kršenju novinarskog kodeksa, donela je nekoliko presuda utvrdivši da su tabloidi Srpski telegrad, Informer, Alo, Kurir i Blic višestruko ugrozili privatnost i dostojanstvo ove devojčice u više od trideset tekstova.

Jednu od žalbi podneli su upravo roditelji Monike Karimanović, ali i građani i organizacije, a iz Komisije su tada saopštili da nikada dotad nisu dobili toliko žalbi u vezi sa nekim slučajem.
  Vest
Pljušte „presude“ Saveta za štampu zbog slučaja Monike Karimanović
Neprofesionalno pisanje tabloida o maloletnoj Moniki Karimanović donelo je Savetu za štampu na des...
  Vest
Poverenik podneo krivičnu, sumnja da je medijima informacije o Moniki K. dao neko iz istrage
Nakon završenog inspekcijskog nadzora u Višem tužilaštvu u Nišu, Poverenik za zaštitu podataka...
  Vest
Tužilaštvo odbija da komentariše curenje informacija, Poverenik pokrenuo nadzor
Da li su detalji o otmici i silovanju maloletne Monike Karimanović, uključujući uznemirujući isk...
Monika Karimanović
Tabloidi
Niš
Poverenik
Prvo osnovno javno tužilaštvo
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: