raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
REM pokrenuo postupak protiv Pinka zbog ozoniranja krvi u TV programu
14.05.2020.    Marija Vučić    Foto: Tviter Screenshot
Savet Regulatornog tela za elektronske medije pokrenuo je postupak protiv TV Pink zbog prikazivanja scena ozoniranja krvi u programu ove televizije, potvrdio je za Raskrikavanje član Saveta Slobodan Cvejić. Na nekoj od idućih sednica Savet regulatora će odlučivati da li je televizija dovela gledaoce u zabludu i prekršila zakon. Ovu medicinski nepriznatu metodu, kako smo ranije pisali, danima je u svom programu i na društvenim mrežama promovisao vlasnik Pinka Željko Mitrović, tvrdeći da se njome može odstraniti koronavirus iz tela.
Zbog propagiranja ozonoterapije u programu Pinka podnete su dve inicijative Savetu REM-a: jednu je podneo NUNS, a drugu su podneli novoizabrani članovi Saveta, Slobodan Cvejić i Judita Popović.

Odluka da se pokrene postupak, kako piše Danas, doneta je na sednici 12. maja. Cvejić je za Raskrikavanje potvrdio tu informaciju i objasnio da će Savet narednih dana ispitivati da li je Pink prekršio Zakon o elektronskim medijima. Preciznije, one odredbe koje zabranjuju dovođenje gledalaca u zabludu i neobjektivno informisanje.

„Naša inicijativa se tiče zagovaranja lečenja ozonskom terapijom od strane lica koje nema odgovarajuće obrazovanje za to niti je na poziciji koja to dozvoljava”, objašnjava Cvejić.

Sledeći korak u proceduri, prema njegovim rečima, jeste da se TV Pink kao druga strana izjasni o ovim navodima. Nakon toga će, i to najverovatnije na sledećoj redovnoj sednici, Savet odlučiti hoće li izreći neku meru protiv ove televizije.

„Prema pravilniku REM-a, imamo četiri moguće mere na raspolaganju. To su opomena kao najblaža mera, upozorenje, zabrana emitovanja programa i oduzimanje dozvole”, objašnjava Cvejić.

Podsetimo, Željko Mitrović je desetak dana tokom aprila na TV Pink i društvenim mrežama aktivno promovisao ozoniranje krvi kao lek za COVID-19. Objavljivao je fotografije i snimke na kojima se vidi kako, prikačen na specijalni aparat, „preventivno” obavlja na sebi ovu terapiju.

Tvrdio je da se ozonoterapijom može „rešiti korona” jer se ozon, kada se unese u krv, pretvara u hidrogen (vodonik-peroksid) čime se navodno uništavaju virusi prisutni u krvi. Njegove netačne tvrdnje su se danima ponavljale što u brojnim emisijama TV Pink, što u tabloidima poput Informera.

Ovu alternativnu metodu lečenja, kako je Raskrikavanje tada pisalo, zvanična medicina ne priznaje i smatra je opasnom. Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) je 2019. godine saopštila da je ozon toksičan gas „bez poznate korisne medicinske primene u specifičnoj, dodatnoj ili preventivnoj terapiji”.

„Da bi ozon bio efikasan kao germicid (sredstvo protiv mikroorganizama, prim. nov), mora se koristiti u koncentracijama mnogo višim nego što bi bilo bezbedno za ljude i životinje“, navodi FDA u odluci iz 2019. godine.

Da je ozoniranje neefikasno i potencijalno opasno za ljude, tada je za Raskrikavanje potvrdio i epidemiolog Zoran Radovanović koji je Mitrovićev metod okarakterisao kao „budalaštinu”.

„Ozon ubija viruse van organizma, a ako ga ubacite u organizam, onda ubijate i organizam”, rekao je epidemiolog.
  Vest
Medijska imperija Željka Mitrovića bogatija za Red TV, portal i radio
Za vikend građani Srbije dobijaju još jednu televiziju - Red TV. U jednom od promotivnih spotova k...
  Vest
Željko Mitrović - govornik bez aplauza
„1971. godine je jedina korida van Španije održana u Beogradu, na Tašmajdanu, bilo je pet hi...
  Neutemeljeno
Terapija ozonom koju promoviše Željko Mitrović nije zaštita od korone
Željko Mitrović u studiju Pinka prikačen na mašinu za ozoniranje krvi, sa bocom ozona pored sebe...
Željko Mitrović
Koronavirus
COVID-19
Ozon
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: