raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Reporteri bez granica: Odluka o proterivanju belgijskog novinara iz Srbije neopravdana
19.02.2018.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
Odluka da se belgijski novinar, Filip Bertašon, protera iz zemlje pod izgovorom da predstavlja pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti nije ničim motivisana, navode iz međunarodne organizacije Reporteri bez granica.
Kako se navodi u zajedničkom saopštenju Reportera i francuskih medija Le Courrier de Balkans i Mediapart za koje ovaj novinar izveštava, Bertašon je u svom novinarskom radu u Srbiji i Zapadnom Balkanu uvek pokazivao najveći stepen nepristranosti, nikad nije imao problema sa policijom i do 2017. godine je uvek dobijao dozvolu za boravak u skladu sa propisima.

“Imajući u vidu trenutni više nego zabrinjavajući položaj slobode medija u Srbiji, gde nezavisni novinari trpe fizičke i verbalne napade, pa čak i pozive na linčovanja od strane provladinih medija, smatramo da je neophodno obratiti se kako srpskom, tako i evropskom i međunarodnom javnom mnjenju”, ističe se u saopštenju.

Oni podsećaju da je Bertišon u dva navrata išao na detaljne informativne razgovore u BIA, a da je na prvi razgovor pozvan dan nakon predsedničkih izbora u Srbiji o kojima je izveštavao.

Odbijanje njegovog zahteva za vizu je došlo bez ikakvog obrazloženja, pa je Upravni sud presudio da MUP mora da opravda razloge za to odbijanje.

“Odluke MUP-a u ovom slučaju krše pravila postupka, ali i član 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima i poštovanju privatnog i porodičnog života. Sudbina Filipa Bertašona i njegove porodice sada u potpunosti zavisi od volje srpskih vlasti”, navode Reporteri bez granica.

Bertašon se nakon drugog odbijanja, podsećaju iz ove organizacije, opet obratio Upravnom sudu, kao i najvišim evropskim i međunarodnim vlastima, “kako bi odbranio svoj posao kao novinar, ali i kako bi se sprečile policijske zloupotrebe koje ne priliče jednoj državi kandidatkinji za evropske integracije”.

Detaljnije o slučaju Filipa Bertašona pročitajte u posebnoj vesti.

    

  Vest
Vučić o Bertašonu: Tražiću od MUP i BIA dodatna objašnjenja
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za Raskrikavanje da je važno da se slučaj poput belg...
  Vest
Slučaj Filipa Bertašona: „Sve zavisi od volje jednog čoveka“
Odluku o tome da se belgijskom novinaru odobri boravišna viza nisu doneli ni BIA ni MUP, već je on...
  Vest
Udruženja: Pretnja proterivanjem Bertašona međunarodni incident
Novinarska udruženja smatraju da pretnja proterivanjem iz zemlje dopisnika brojnih inostranih medij...
Filip Bertašon
BIA
Reporteri bez granica
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: