raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Slučaj Filipa Bertašona: „Sve zavisi od volje jednog čoveka“
20.02.2018.    Marija Vučić    Foto: mc.rs
Odluku o tome da se belgijskom novinaru odobri boravišna viza nisu doneli ni BIA ni MUP, već je ona doneta u kabinetu „onog ko ima odgovore na sva pitanja i koga pitaju za sve”, smatra predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić, aludirajući na predsednika Aleksandra Vučića.
Bertašon, koji 10 godina živi i radi u Srbiji, godinu dana je vodio pravnu bitku sa srpskim institucijama da ostane ovde jer ga je BIA proglasila bezbednosnom pretnjom.

Nakon što je Raskrikavanje juče objavilo priču o njemu, usledile su reakcije novinarskih udruženja i međunarodnih organizacija da bi Bertašonu naprasno tokom jučerašnjeg dana MUP uručio rešenje kojim mu odobrava vizu, pod šturim obrazloženjem da se u međuvremenu „saznalo za postojanje novih činjenica”.

Lekić smatra da se u međuvremenu promenilo samo to što je slučaj došao do kabineta Aleksandra Vučića, odnosno da je to taj „novi detalj” koji se pojavio.

„U 14 sati juče Filipu je pretila deportacija, informacija stiže na pravo mesto, ne znamo da li iz naših krugova ili iz inostranstva, i to je ta neobjašnjiva sila koja se pojavljuje i rešava stvar”, kaže Lekić.

On dodaje da je upravo to problem ove države, jer bismo onda „svi mi kao građani Srbije morali da imamo neki link ka predsedniku Vučiću da bi ova država normalno funkcionisala”.

„Time što je rešen problem kolege Filipa, naši problemi nisu rešeni. Ovo je samo ilustracija stanja u medijima danas”, decidiran je Slaviša Lekić.

Sam Bertašon kaže da su on i njegova porodica od juče osetili olakšanje, ali da se ne sme zaboraviti ono što se desilo.

„Skoro godinu dana sam bio pretnja, a sada sam odjednom običan građanin. Neko čudo se dogodilo, iako danas ne znamo kako i zašto. Voleo bih, ali mi je teško, da zahvalim vlastima što su mi dozvolile da nastavim da živim ovde i spokojno i slobodno se bavim svojim poslom”, kaže Bertašon.

Na konferenciji za medije, koja je danas održana povodom ovog slučaja, predstavnica Reportera bez granica Polin Ade-Mevel rekla je da bi Bertašon trebalo da zna šta je motivisalo nadležne da mu odbiju vezu „da se ne bismo okupljali iz istog razloga i sledeće godine”.

Ona kaže da je situacija sa medijima u Srbiji svakim danom sve gora, i da evropske institucije sa pažnjom posmatraju šta se dešava u Srbiji.

„Srbija bi mogla da bude prva zemlja na Balkanu koja bi se priključila EU, ali danas Srbija ne ispunjava uslove za to. To ćemo jasno i uporno ponavljati evropskim institucijama. Ako ne regulišemo ovu situaciju, ako su mediji obavezni da ćute, ako postoje i drugi Bertašoni, situacija je mračna i Srbija može da postane prava diktatura”, rekla je Polin Ade-Mevel.

Inače, premijerka Ana Brnabić je juče, nakon objavljivanja priče o Bertašonu, rekla da nema dovoljno informacija o slučaju, ali da je ubeđena da, ako ima indicija da je ovaj novinar bezbednosna pretnja, one su „sigurno bazirane na činjenicama".

Samo nekoliko sati kasnije, međutim, ispostavilo se suprotno.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je jutros za Raskrikavanje rekao da će tražiti dodatna obaveštenja o ovom slučaju od MUP-a i BIA, i naveo da je „dobro što smo kao država razumeli da je neophodno uspostaviti sistem kočnica u delovanju pojedinih organa i institucija koje bi mogle da utiču na uskraćivanje prava na slobodu izražavanja”.
  Vest
Vučić o Bertašonu: Tražiću od MUP i BIA dodatna objašnjenja
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za Raskrikavanje da je važno da se slučaj poput belg...
  Vest
Reporteri bez granica: Odluka o proterivanju belgijskog novinara iz Srbije neopravdana
Odluka da se belgijski novinar, Filip Bertašon, protera iz zemlje pod izgovorom da predstavlja pret...
  Vest
Udruženja: Pretnja proterivanjem Bertašona međunarodni incident
Novinarska udruženja smatraju da pretnja proterivanjem iz zemlje dopisnika brojnih inostranih medij...
Filip Bertašon
BIA
Reporteri bez granica
Aleksandar Vučić
Slaviša Lekić
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: