raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Udruženja: Pretnja proterivanjem Bertašona međunarodni incident
19.02.2018.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
Novinarska udruženja smatraju da pretnja proterivanjem iz zemlje dopisnika brojnih inostranih medija, belgijskog državljana Filipa Bertašona, predstavlja međunarodni incident i pozivaju MUP i BIA da objasne zašto je ovaj novinar proglašen "bezbednosnom pretnjom".
Iz NUNS-a i NDNV-a smatraju da je ovaj slučaj nova faza u gušenju medijskih sloboda i da ovaj novinar smeta aktuelnoj vlasti upravo zato što je vrstan poznavalac političkih i društvenih prilika u Srbiji.

„Njegovi prilozi u zapadnim medijima nisu u skladu sa marketinškom slikom Aleksandra Vučića kao “velikog reformatora”, odnosno zato što prikazuju stvari u Srbiji upravo onakvima kakve jesu – a one su poražavajuće u svakoj oblasti, a posebno u oblasti vladavine prava, korupcije, političkog i medijskog pluralizma, i slobode izražavanja”, navode iz ovih udruženja.

BIA se, kažu, u potpunosti vratila u devedesete godine.

„Da nije zastrašujuće, bilo bi komično: Srbija ponovo liči na zemlju iz filma „Balkanski špijun”, u kojoj “stranci” predstavljaju potencijalnu bezbednosnu pretnju, pa tako zvuči i obrazloženje MUP-a da Bertišanu odbije produženje zahteva za produženje boravka – on naime, prema policiji i BIA-i, predstavlja “pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti”, navode iz ovih udruženja i dodaju da se u potpunosti solidarišu sa Bertašonom i da će mu pružiti podršku u ostvarivanju njegovih prava.

Iz UNS-a pozivaju MUP i BIA da objasne zbog čega belgijskom novinaru nije produžena viza i na osnovu čega ga je BIA proglasila “pretnjom po bezbednost državu i njene građane”.

Bertašon koji, inače, u Srbiji živi od 2007. godine, ovde je osnovao i porodicu. U braku je sa srpskom državljankom od 2011. godine, sa kojom ima i dete.

Kako je rekao u tekstu za Raskrikavanje, veruje da je je ova odluka srpskih vlasti ima veze isključivo sa njegovim novinarskim radom.
  Vest
Vučić o Bertašonu: Tražiću od MUP i BIA dodatna objašnjenja
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za Raskrikavanje da je važno da se slučaj poput belg...
  Vest
Slučaj Filipa Bertašona: „Sve zavisi od volje jednog čoveka“
Odluku o tome da se belgijskom novinaru odobri boravišna viza nisu doneli ni BIA ni MUP, već je on...
  Vest
Reporteri bez granica: Odluka o proterivanju belgijskog novinara iz Srbije neopravdana
Odluka da se belgijski novinar, Filip Bertašon, protera iz zemlje pod izgovorom da predstavlja pret...
Filip Bertašon
BIA
NUNS
NDNV
UNS
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: