raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Srpski mediji: Vučić odbrusio obezbeđenju zbog zastave; UN: Nije se desilo
24.05.2024.    Stefan Kosanović    webtv.un.org
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pred odlazak na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, gde se glasalo o Rezoluciji o Srebrenici, u tabloidima predstavljen kao superheroj koji ide na „izazovan i težak” put. On je ovu medijsku inicijativu otelotvorio tako što se ogrnuo srpskom trobojkom, nakon što je Rezolucija usvojena. Mnogi tabloidi su izvestili o ovom činu, dodajući da je predsednik Srbije to uradio uprkos protivljenju predsednika Generalne skupštine UN i obezbeđenja, kojem je navodno odbrusio kada je zahtevalo da on skine sa sebe zastavu i htelo da mu je oduzme. Iz UN su za Raskrikavanje potvrdili da se to nije desilo, navodeći da je sednica protekla mirno, bez incidenata.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija juče je usvojila rezoluciju kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici. Ovom rezolucijom se takođe osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Sednicu je prema tabloidima obeležilo i to što je nakon izglasavanja Rezolucije, predsednik Vučić ogrnuo zastavu Srbije.

„Vučič se ogrnuo trobojkom, obezbeđenje zahtevalo da je skine, on im odbrusio!” pišu novine Alo, „OBEZBEĐENJE TRAŽILO VUČIĆU DA SKINE ZASTAVU! Predsednik uputio moćne reči: Niko na svetu mi neće uzeti moju zastavu!”, naslov je portala Srbija danas, dok portal Una svoj tekst naslovljava sa „„Niko mi neće oduzeti moju zastavu”: Slika koja je obišla svet - Vučić ogrnut trobojkom u GS UN”.

Brojni portali koji su pisali o navodnom incidentu prilikom ogrtanja zastavom opisali su sledeći sled događaja: U znak protesta i hrabrosti, Vučić se ogrnuo zastavom Srbije uprkos protivljenju predsednika Generalne skupštine UN. Obezbeđenje je zatim zatražilo da predsednik Srbije skine zastavu, na šta je Vučić odgovorio: „Niko na svetu mi neće uzeti moju zastavu”.

Ogrtanje zastavom može se videti u jučerašnjem prenosu uživo Generalne skupštine UN, ali se ni u jednom trenutku ne može čuti niti videti negodovanje predsednika Generalne skupštine UN. Takođe, u prenosu se nije moglo videti ni čuti da je obezbeđenje prišlo Vučiću ili mu reklo bilo šta u vezi sa zastavom.

Medijski tim Ujedinjenih nacija navodi da nije bilo negodovanja zbog Vučićevog ogrtanja zastavom.

„Ništa od toga nije bilo. Nije bilo problema tokom sesije”, potvrdio je portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dužarik (Stéphane Dujarric) za Raskrikavanje.

To „ništa” za mnoge medije bila je važna vest, pa su pogrešne informacije u celosti ili u nekom delu prenel brojii portali, između ostalih B92, Pink, Una, Kurir, Srbija danas, Telegraf, Novosti, Politika, Alo, RTV, 021, NSuživo, Serbian times, Pančevac-online, Radio televizija Kruševac, Happy, N1, Informer, 24sedam, Nedeljnik, Aljazeera, novine Alo, Politika itd.

Parada zastava u državnom vrhu i na ulicama


Juče su na društvenim mrežama postale veoma viralne fotografije premijera Srbije Miloša Vučevića i ministara, koji su ogrnuti u zastave Srbije, baš kao i predsednik. Oni su u sedištu Generalnog sekretarijata predsednika Republike zajedno gledali prenos Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Nakon glasanja na ulicama Beograda, Novog Sada i Niša pojavile su se kolone vozila okićene identičnim srpskim zastavama.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde u Hagu proglasili su zločin u Srebrenici genocidom. Za ubistvo preko osam hiljada Bošnjaka i druge ratne zločine u srebreničkom regionu, više od 50 osoba je osuđeno na ukupno oko 700 godina zatvora.
  Neutemeljeno
Sezona 8, epizoda 4: Zapad ruši Vučića, potvrdio anonimni izvor
Tabloidi već godinama jednostrano i bez navođenja pravih dokaza označavaju sve one koji se ne sla...
  Pristrasnost
Srpski telegraf nas ubeđuje da je najbolje da Vučić vlada doživotno
Zamislite scenu: hiljade siromašnih i gladnih stoji u redovima čekajući hranu, ljudi cvokoću u h...
  Manipulisanje činjenicama
Mediji: Vučiću na N1 i Nova S zabranjeno da odgovori na napade, pljuvali ga 120 sati
Ovih dana su u nekoliko prorežimskih medija objavljeni rezultati monitoringa dve televizije u vlasn...
Aleksandar Vučić
Srebrenica
Rezolucija
Zastava
Ujedinjene nacije
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: