raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Suđenje za ubistvo Ćuruvije: Odbrana traži da se dokazi fizički donesu u sudnicu
12.05.2021.    Marija Vučić    Slavko Ćuruvija; Foto: Slavko Ćuruvija Fondacija
Nakon što je sud juče odbio zahtev odbrane da iz dokaza izbaci izveštaje mobilne telefonije koji pokazuju da su neki okrivljeni u vreme ubistva bili na licu mesta, odbrana je danas iznela novi zahtev u vezi sa spornim izveštajima. Naime, advokati osporavaju da CD diskovi, trake i USB stik sa zapisima mobilne komunikacije uopšte postoje zbog čega traže da oni fizički budu doneti u sud.
Izveštaji baznih stanica koje je od nekadašnjeg Mobtela pribavilo tužilaštvo, smatraju se ključnim zato što pokazuju da su neposredno pre i nakon Ćuruvijinog ubistva okrivljeni imali intenzivnu komunikaciju. Takođe, telefoni nekadašnjih pripadnika DB-a Ratka Romića i Miroslava Kuraka, optuženih da su saizvršioci ubistva, locirani su u blizini haustora u kome je upucan Ćuruvija. Romić je, inače, tokom istrage i na suđenju tvrdio da je u to vreme bio na porodičnom ručku u Borči, kilometrima dalje.

Odbrana je ranije tražila da ovi izveštaji budu izbačeni iz dokaznog materijala, ali je sud to juče odbio.

Na samom početku suđenja advokatica Milana Radonjića i Ratka Romića, Zora Dobričanin Nikodinović, zatražila je da se izvrši tzv. neposredan uvid u brojne dokumente koji se tiču ove telekomunikacije.

Dokumentacija je potom prikazana na ekranima u sudnici - brojni dopisi između MUP-a i Tužilaštva za organizovani kriminal, izveštaji policije koje je potpisivao Dragan Kecman, tada načelnik radne grupe koja je formirana da istraži ubistvo, brojni zapisnicu u vezi sa tim izveštajima, zahtevi za veštačenja.

Detaljnije komentare na ovu dokumentaciju odbrana nije iznosila, već je samo formalno konstatovano da se vrši uvid u dokumenta. Ipak, advokati su imali primedbu na deo dokumentacije koju je potpisivao Kecman.

„Simptomatično je da masa dokumenata koje smo izveli kao dokaz, a koje potpisuje Kecman, nema pečat. Molim sud da to uzme u obzir jer to dovodi u pitanje validnost ovih dokaza“, rekao je Vladimir Marinkov, advokat nekadašnjeg šefa DB Radomira Markovića koji je sada okrivljen da je ovo ubistvo organizovao po nalogu nekoga iz vrha Miloševićeve vlasti.

Odbrana je potom zatražila da se u sud donesu svi CD diskovi, trake i USB koje je tužilac pribavio, a na kojima se, prema optužnici, nalaze zapisi o telekomunikacijama - ko je koga i kada zvao i gde se ko nalazio u vreme ubistva, kao i neposredno pre i nakon toga.

„Hoćemo da vidimo da li to postoji jer mi to uopšte nismo videli. Mom klijentu Romiću i kolegi Marinkovu je svojevremeno rečeno da toga nema, a onda je sve to navodno bilo veštačeno i navodno utvrđeno da je Pera komunicirao sa Žikom i Miki sa Šiljom. Mi samo na „majke mi“ i časnu reč verujemo da to postoji“, rekla je Dobričanin Nikodinović.

Marinkov je rekao da će, ukoliko bude moglo da se pristupi tim podacima sa diskova, odbrana tražiti i njihovo veštačenje. Kako tvrdi, ti podaci sa baznih stanica su isfabrikovani i netačni.

„Presudom za Ibarsku magistralu je utvrđeno da se podaci o baznim stanicama nisu beležili do oktobra 1999“, kaže Marinkov, aludirajući na činjenicu da se ubistvo Ćuruvije dogodilo aprila te godine.

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić rekao je da su ove optužbe odbrane - da ova dokumentacija ne postoji - nesuvisle, i naveo da ne vidi šta bi se postiglo time što bi se vršio uvid u pomenute izveštaje koji su temelj optužnice.

Na pitanje sudije da li se tih četrdesetak traka sa podacima nalazi u dokaznom materijalu koji je predat sudu nakon što je potvrđena optužnica, Mandić je rekao da „misli da da“, ali da će proveriti, pa će se izjasniti.

Suđenje će biti nastavljeno u petak tako što će biti izvršen uvid u drugi deo pisane dokumentacije, i to onu koja nosi oznake „službena“ i „državna tajna“. Na samom početku suđenja biće odlučeno da li će taj deo postupka biti otvoren ili zatvoren za javnost.

Podsetimo, reč je o ponovljenom postupku koji je otpočeo u oktobru prošle godine nakon što je prva osuđujuća presuda ukinuta i slučaj vraćen na početak.

Na optuženičkoj klupi su nekadašnji načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković koji se tereti da je po nalogu nekog iz vrha vlasti organizovao ovo ubistvo. Drugi okrivljeni je Milan Radonjić, prvi čovek beogradskog centra RDB-a, dok su pripadnici službe Ratko Romić i Miroslav Kurak optuženi da su bili na mestu ubistva - Romić da je udario Ćuruvijinu partnerku pištoljem od čega je ona pala, a Kurak da je pucao u novinara. Kuraku se, inače, sudi u odsustvu jer je već godinama u bekstvu. Prema poslednjim informacijama, nalazi se u Tanzaniji.

Prošlom presudom koja je ukinuta, svi okrivljeni su bili osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.
  Vest
Okrivljeni za ubistvo Ćuruvije pravosnažno oslobođeni, ubistvo novinara ostaće nekažnjeno
Nakon 25 godina od ubistva i dve runde suđenja u proteklih devet godina, Apelacioni sud u Beogradu ...
  Vest
Radonjiću i Romiću ukinut kućni pritvor, konačnu presudu za ubistvo Ćuruvije čekaju na slobodi
Apelacioni sud u Beogradu je 19. aprila ukinuo kućni pritvor Milanu Radonjiću i Ratku Romiću koji...
  Vest
Godišnjica Ćuruvijinog ubistva: „Za 24 godine neko je postao punoletan, mi i dalje čekamo presudu”
Pre tačno 24 godine je, sa više hitaca ispaljenih u leđa, ubijen novinar Slavko Ćuruvija. Suđen...
Slavko Ćuruvija
Suđenje
Ubistvo novinara
Državna bezbednost
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: