raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Suđenje za ubistvo Ćuruvije odloženo treći put za mesec dana
11.12.2020.    Marija Vučić    Slavko Ćuruvija; Foto: Cenzolovka
Nastavak suđenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije koji je bio zakazan za danas, odložen je treći put za mesec dana, ovoga puta zbog bolesti predsedavajuće sudskom veću Snežane Jovanović. Sledeće suđenje bi trebalo da se održi za deset dana.
Kako je Raskrikavanju potvrđeno u Višem sudu, suđenje je otkazano jer je sudija Jovanović u obaveznoj samoizolaciji. Naredni termini su 21, 22. i 23. decembar.

Ovo je treći neodržani pretres od 16. novembra, kada je suđenje prvi put otkazano zbog bolesti jednog od članova sudskog veća, sudije Vladimira Mesarovića.

Tada je Snežana Jovanović navela da će na idući pretres biti pozvani Rade i Jelena Ćuruvija, deca ubijenog novinara, kao i Branka Prpa, koja je sa njim bila u trenutku ubistva.

Inače, reč je o novoj “rundi” suđenja, odnosno ponovljenom postupku pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu (tzv. Specijalni sud), koje je počelo u oktobru, a dosad su održana dva pretresa. Na optuženičkoj klupi su nekadašnji šef Državne bezbednosti Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i pripadnici DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji je u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Podsetimo, urednik Dnevnog telegrafa i nedeljnika Evropljanin Slavko Ćuruvija, ubijen je 11. aprila 1999. godine u haustoru svoje zgrade u Svetogorskoj ulici u Beogradu. Optužnica je podignuta tek 2014. godine, 16 godina nakon ubistva. Sudjenje je počelo 2015. godine pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu i trajalo je četiri godine.

Prema optužnici podignutoj 2014. godine, Radomir Marković je dobio nalog od „NN lica iz najviših struktura vlasti“ da organizuje ubistvo Ćuruvije, zbog njegovih istupanja u domaćoj i stranoj javnosti i mogućeg uticaja na javno mnjenje. To je saopštio Milanu Radonjiću, koji je dogovorio likvidaciju sa Romićem i Kurakom i izdao nalog da se Ćuruvija neprekidno prati par dana pre ubistva. Nekoliko minuta pre samog ubistva, 11. aprila 1999. godine, Radonjić je, prema optužnici, iznenada naredio radnicima DB-a da prekinu praćenje kako ne bi videli sam momenat ubistva.

Kada se Ćuruvija vratio iz šetnje sa partnerkom Brankom Prpom i ušao u haustor svoje zgrade, Kurak i Romić su im prišli sleđa, Kurak je pucao „škorpionom“ u Ćuruviju, a Romić je udario Prpu kundakom od pištolja.

Viši sud je u aprilu 2019. godine osudio Markovića na 30 godina zbog podstrekivanja na teško ubistvo, a Radonjića, Kuraka i Romića za saučesništvo u ubistvu. Radonjić je dobio 30 godina, a Kurak i Romić po 20 godina.

U presudi koju su donele sudije Snežana Jovanović, Dragan Milošević i Vladimir Mesarović, navedeno je, međutim, da je u Ćuruviju pucala nepoznata osoba, odnosno NN lice. Romić i Kurak su, prema presudi, „omogućili NN licu“ da puca u Ćuruviju i udari Branku Prpu drškom od pištolja.

Ovo obrazloženje je upravo bilo najveći problem zbog koga je Apelacioni sud presudu oborio u julu 2020. godine i naložio ponovno suđenje. Naime, Viši sud je uvođenjem NN lica „prekoračio optužbu“, odnosno izmenio činjenični opis optužnice, što se po Zakonu o krivičnom postupku ne sme.

Osim što nije utvrđeno ko je osoba koja je povukla obarač, ostalo je nepoznato i ko je nalogodavac ubistva ovog novinara.
  Vest
Isključena javnost sa današnjeg suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije
U današnjem nastavku suđenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije doneta je odluka da javnost bude...
  Vest
Suđenje za ubistvo Ćuruvije: Odbrana traži da se dokazi fizički donesu u sudnicu
Nakon što je sud juče odbio zahtev odbrane da iz dokaza izbaci izveštaje mobilne telefonije koji ...
  Vest
Slučaj Ćuruvija: Ključni dokazi protiv okrivljenih neće biti izbačeni
Sudsko veće u postupku za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije odlučilo je danas da iz dokaznog mater...
Slavko Ćuruvija
Suđenje
Državna bezbednost
Ubistvo novinara
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: