raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 28.02.2024. (Srpski telegraf)
Tabloidi: Izveštaj ODIHR-a pokazao da su izbori bili regularni
28.02.2024.    Milica Ljubičić    Foto: Unsplash/Arnaud Jaegers
Više provladnih medija je „ekskluzivno“ objavilo da najnoviji izveštaj OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) pokazuje da su izbori u Srbiji bili regularni, te da je „stavljena tačka na malverzacije opozicije“, koja je ukazivala na neregularnosti nedavno održanih parlamentarnih izbora. Isto tumačenje ima i vlast kao i premijerka Ana Brnabić. Uprkos ovakvim tvrdnjama provladinih medija, OEBS-ova posmatračka misija je u izveštaju konstatovala da je na parlamentarnim izborima u Srbiji itekako bilo neregularnosti - uočili su kupovinu glasova, fotografisanje izbornih listića, nelegalne uticaje na birače. Kažu i da je kampanjom dominirao Aleksandar Vučić koji nije bio kandidat ni za jednu funkciju.
„Izveštaj ODIHR: Izbori u Srbiji bili regularni“, objavio je Srpski telegraf u današnjem izdanju, tvrdeći da je ovo zaključak u izveštaju OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) koja je posmatrala nedavni izborni proces u Srbiji.

„Ovim je stavljena tačka na sve opozicione zahteve za nekakvom međunarodnom istragom, traženju da se izbori, pre svega u Beogradu, ponove zbog navodne krađe i slično“, navodi se u Srpskom telegrafu, ali bez iznošenja detalja šta piše u samom izveštaju.

U sličnom maniru o ovom izveštaju danas piše i Informer, tvrdeći da on ukazuje da su „izbori regularni“, a da su „televizije N1 i Nova pristrasne“.

Portali Novosti, Informer, Alo, NS uživo su još juče na osnovu „ekskluzivnog uvida“ tvrdili isto - „izveštaj ODHIR-a je stavio tačku na malverzacije opozicije i izbori su bili regularni“.

Povodom izveštaja OEBS-ove posmatračke misije, jutros se obratila i premijerka Ana Brnabić tvrdeći isto što i tabloidi - da ovaj izveštaj „stavlja tačku na sve laži i besmislice o krađi izbora“. Ukazala je, međutim, da on ima i negativnih aspekata, ali i da je „neuporedivo objektivniji od izveštaja nekih drugih međunarodnih institucija”.

Javnost u Srbiji čekala je konačni izveštaji misije OEBS u Srbiji, a on je danas konačno objavljen i možete ga pročitati ovde.

Posmatračka misija OEBS-a primetila je više nepravilnosti tokom izbornog dana poput kupovine glasova, ali i neovlašćeno praćenje birača.

„Međunarodna izborna posmatračka misija (IEOM) je takođe bila svedok 22 slučaja u kojima su birači fotografisali svoje izborne listiće i 20 pokušaja da se utiče na birače za koga da glasaju“, piše u izveštaju. U tri odsto posmatranih biračkih mesta primećena su neovlašćena lica koja su povremeno ispoljavala znake pritiska ili zastrašivanja birača.

U izveštaju se konstatuje da je bilo i proceduralnih propusta biračkih odbora, što ukazuje na njihovu neadekvatnu obuku. To su recimo nepravilno zapečaćene glasačke kutije, zatim neadekvatna provera identiteta birača, kao i nepravilna provera prstiju birača prilikom dolaska na glasanje.

„Posmatrači su uočili da više od trećine posmatranih biračkih mesta nije ispoštovalo zakonski zahtev da informišu glasače o biračkom procesu i njihovom pravu na tajno glasanje“.

Ukazuju i da čak u devet odsto posmatranih biračkih mesta raspored biračkih odbora nije bio adekvatan za glasanje, uglavnom zbog malih prostorija.

„Kao što je ranije preporučeno, potrebno je uložiti napore da se obezbede adekvatne prostorije za biračka mesta kako bi se sprečila prenatrpanost, obezbedila tajnost glasanja i jednostavan i slobodan pristup biračima sa fizičkim smetnjama“.

Diplomatskim jezikom u izveštaju se konstatuje da je izborni dan generalno bio dobro organizovan, ali i da su se dešavali izolovani incidenti koji su uključivali fizičke napade i zastrašivanje predstavnika biračkih odbora i posmatrača izbora.

U izveštaju se našla i informacija o migraciji birača. „Tokom izbornog dana pojavljivale tvrdnje o potencijalno velikom broju birača koji žive u inostranstvu, koji su organizovani i dovoženi u autobusima u prestonicu da glasaju za vladajuću pratiju. Ove tvrdnje su potkopale poverenje javnosti u integritet lokalnih izbora i uticale na prihvatanje rezultata izbora“.

Komentrišući navode iz izveštaja o organizovanim migracijama birača, Brnabić je jutros rekla da u izveštaju nema dokaza da su te tvrdnje istinite i tačne već se samo govori o postojanju tih tvrdnji.

Vučić dominirao kampanjom

U delu izveštaja o izbornoj kampanji se konstatuje da je u većem delu zemlje dominantno bio prisutan predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i SNS, dok je opozicija bila koncentrisana u većim gradovima i sveukupno imala ograničenu vidljivost.

„Period kampanje su obeležili upotreba zapaljivog jezika, oštra retorika, verbalni napadi i klevete“, navodi ODIHR.

Konstatuju i da je predsednik Aleksandar Vučić, iako nije bio kandidat na parlamentarnim izborima, u većem dalu zemlje imao centralnu ulogu u kampanji kroz učešće u događajima koje je organizovao SNS, televizijske nastupe i pojavljivanja na bilbordima, čime je obezbedio prednost za SNS.

ODIHR stoga navodi da bi zakonom trebalo da se reguliše jasna podela između zvaničnih funkcija i predizbornih aktivnosti nosilaca funkcija.

Napominju i da su predstavnici opozicionih stranaka, civilnog sektora i birači iznosili tvrdnje o pritiscima koje trpe zaposleni u javnom sektoru da podrže vladajuću stranku i učestvuju u njenim aktivnostima.

Stoga, ODIHR napominje da vlasti treba da spreče zastrašivanje i pritisak na birače, uključujući i zaposlene u javnim institucijama.

Napominju i da su žene imale ograničenu vidljivost kao lideri političkih partija ili učesnice u kampanji, dok su u materijalima za kampanje uglavnom prikazane u tradicionalnom okruženju. Stoga se u izveštaju navodi da bi trebalo podstaći političke partije da više promovišu učešće žena u političkom životu.

U odeljku o medijima, navodi se da je misija OEBS-a tokom kamanje pratila udarne emisije RTS1 i pokrajinskog Javnog servisa (RTV1), kao i privatnih televizija sa nacionalnom pokrivenošću (B92, Happy, Pink i Prva), te konstatuju da je dominantno bilo izveštavanje o predsedniku iako on nije bio kandidat na predstojećim izborima.

Navode da su predsednik i vladajuća partija zajedno u čak 91 odsto informativnog programa na nacionalnim televizijama, a koji se nije odnosio na izbore, bili predstavljeni u pozitivnom tonu.

Svi nacionalni emiteri su, prema izveštaju, pokrivali predizborne aktivnosti u skladu sa zakonom, ali su stranke koje su ranije prijavile učešće na izborima poput SNS-a, SPS-a, Dveri i koalicija „Srbija protiv nasilja“ bili istaknutiji u delu vesti u vezi sa izborima.

Navode da se u informativnim emisijama na kablovskim televizijama uglavnom izveštavalo pozitivno ili neutralno o kandidatima na izborima, dok je televizija N1 „predstavila kritički portret predsednika, vladajućih stranaka i vlasti“.

Posmatrane novine su, kako piše u izveštaju, često objavljivale predsednika na naslovnoj strani, ističući uspehe vlade i istovremeno kritikujući opoziciju.

Navodi se i da je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) zadržalo je „izrazito pasivan pristup regulisanju ponašanja medija tokom kampanje”

Napominju i da su N1 i Nova S odlučile da neće objavljivati predizbroni program, smatrajući da to može da dovede do prednosti vladajućim partijama, što uticalo da ih kritikuje vladajuća koalicija tvrdeći da to ometa njihovu kampanju.

Vlast i opozicija različito tumače izveštaj

Osim ovih nalaza, izveštaj je dao i 25 preporuka za poboljšanje izbornog procesa i njegovo usaglašavanje sa standardima OEBS-a, međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore.

Detalje izveštaja, pre nego što je on postao javno dostupan, su objavili portali N1 i Nova S, navodeći da je u kampanji dominirao Aleksandar Vučić, kao i da su na dan izbora primećene nepravilnosti poput kupovine glasova i fotografisanja listića.

Ana Brnabić se u jutrošnjem obraćanju osvrnula i na to, tvrdeći da je bila „primorana“ da se obrati pre nego što je finalni izveštaj objavljen jer su pojedini mediji iz Junajted Grupe juče objavili njegove detalje iako on „nije bio finalizovan“ i to da bi „nastavili da kreiraju lažni narativ koji se već mesecima kreira“. Ona, međutim, nije kritikovala i druge, uglavnom prorežimske portale, koji su takođe juče objavili da se u izveštaju tvrdi da su izbori bili regularni.

Dok vlast nalaze izveštaja tumači pozitivno, Marinika Tepić, iz opozicione koalicije „Srbija protiv nasilja“ je danas na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije ocenila da je „stavljena je tačka na potvrdu da su izbori u Srbiji pokradeni“.

Kako navodi Radio Slobodna Evropa, Tepić je navela da se sve ono na šta su „Srbija protiv nasilja“, domaća posmatračka misija Crta i civilni sektor ukazivali „beleži u ovom izveštaju".

„A to je organizovana migracija i prevoz birača da bi glasali, izuzetno problematičan birački spisak, narušeno poverenje u birački spisak, dominacija predsednika Republike, ogroman pritisak na zaposlene u javnom sektoru. O nejednakim uslovima, medijskim, da ne govorim", navela je Tepić.

„Kad neko kaže izbori su sprovedeni u neravnopravnim uslovima, favorizovan je jedan čovek, vođena je agresivna kampanja, zabeležen je govor mržnje i vređanje - to znači da su izbori bili nedemokratski i neslobodni", rekla je Tepić danas, prenosi RSE.

Prethodno je, početkom februara Evropski parlament izglasao izuzetno kritičnu rezoluciju kojom se traži nezavisna međunarodna istraga o nepravilnostima na izborima u Srbiji koji su održani u decembru prošle godine.
  Vest
Poznati teoretičar zavera Saša Borojević u vrhu liste SNS za beogradske izbore
Poslednje četiri godine mnogi portali za proveru činjenica napisali su na desetine tekstova o dezi...
  Manipulisanje činjenicama
Tabloid čudnom matematikom sa Tvitera „dokazao” 40.000 fantomskih birača „žute vlasti”
Problem migracije birača, odnosno organizovane promene prebivališta građanima, kako bi mogli da g...
  Manipulisanje činjenicama
Kontra-snimak prorežimskih tabloida: Tvrde da opozicija kupuje glasove za 200 evra
Portal Republika je sinoć objavio video snimak preuzet sa Telegrama, u kome se čuje ženski glas k...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Informer
 Alo
 Novosti
 NS uživo
Izbori
Srbija
Izveštaj
OEBS
Manipulisanje činjenicama
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: