raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 10.09.2021. (Alo)
Tabloidi najavljivali nasilje na ekološkom protestu, protest protekao mirno
12.09.2021.    Marija Vučić    Foto: Twitter/ Odbranimo reke Stare planine
Svaka najava bilo kakvih protesta u Srbiji, u prorežimskim tabloidima će biti dočekana na nož. Tako su ovog puta Alo i Informer objavili dramatične tvrdnje da će na protestu ekoloških organizacija u subotu 11. septembra doći do haosa i nasilja, kao i da ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta planira da „sam sebi namesti batine“ da bi ispao „žrtva vlasti“. Ništa od toga se, međutim, nije dogodilo, a ekološki protest u Beogradu je protekao mirno.
„Dobro obavešteni izvora Alo-a“ rekli su ovom tabloidu da Ćuta planira da izazove incidente i to tako što će angažovati svoje saradnike iz pokreta „Obranimo reke Stare Planine“ da ga provociraju pred građanima.

„Te provokacije bi trebalo da kulminiraju i da u jednom momentu dođe i do fizičkog obračuna. Nakon što bi ga neko udario, Jovanović bi ispao žrtva režima, heroj i meta organizovane hajke“, citira Alo u jučerašnjem izdanju svog „izvora“.

Informer ovome pridodaje i haos na ulicama. Navodno, ekološke organizacije planiraju da blokiraju mostove i najprometnije ulice, „sve glumatajući brigu za prirodu“.

„Žele da tako isprovociraju neodmerenu reakciju policije, što bi onda iskoristili da sami sebe prikažu kao žrtve diktatorskog režima“, piše Informer.

Međutim, navodni izvori ovih tabloida očigledno nisu baratali tačnim informacijama, budući da je protest ekoloških organizacija juče u Beogradu protekao u miru.

Kako prenosi BBC na srpskom, u protestu je očistvovalo više od 30 organizacija za očuvanje životne sredine a na protest je došlo, prema njihovim procenama, nekoliko hiljada ljudi.

Oni su se okupili na Trgu Nikole Pašića, zahtevajući da se reši pitanje Rio Tinta, divljih deponija, industrijskog otpada, mini-hidroelektrana i kvalitet vazduha. Kolona se nakon toga, oko 16 sati, uputila ka Brankovom mostu, koji je bio zatvoren za saobraćaj do 18 sati, kada je protest završen.

Nisu zabeleženi nikakvi incidenti.
  Lažna vest
Muškarci sa viralne fotografije na X nisu učestvovali u tuči sa Srbima u Nemačkoj
Fudbalska reprezentacija Srbije poražena je od Engleske rezultatom 1:0 u svojoj prvoj utakmici na E...
  Manipulisanje činjenicama
Vanzemaljci nisu otkriveni, niti je „šokantno istraživanje” o njima poteklo sa Harvarda
Na naslovnoj strani Srpskog telegrafa kao udarna vest u prošli petak našlo se navodno istraživanj...
  Vest
Raskrinkavanje mizoginije: Alo posramljuje žene što stare, gunđaju i što su se „zbabile”
To što od karcinoma dojke, jajnika i grlića materice u Srbiji godišnje umre oko 3.000 žena, što...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Informer
Aleksandar Jovanović Ćuta
Ekološki protest
Ekološki ustanak
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: