raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Tabloidi uništavali inspektora Jovića, sada ga posthumno hvale
28.07.2021.    Milica Vojinović i Milica Ljubičić    Foto:kolaž-fejsbuk/print_screen
Provladini tabloidi koji danas pišu najlepše o preminulom inspektoru Dejanu Joviću koji je 2017. godine učestvovao u hapšenju Veljka Belivuka, pre nekoliko godina vodili su hajke protiv ovog policajca optužujući ga da je povezan sa kriminalcima. Suvlasnik i urednik jednog od ovih tabloida otkriva da su tako pisali jer su im informacije stizale od državne sekretarke MUP-a. „Izveštavali smo u prvom slučaju negativno, jer je takva zvanična informacija, kao što znate, došla iz policije. Informacije je lično Dijana Hrkalović dala našem mediju, pretpostavljam i drugim”, kaže urednik Srpskog telegrafa Milan Lađević za KRIK. „Ovom prilikom spreman sam da uputim izvinjenje i čitaocima i porodici inspektora Jovića.”
Dejan Jović, inspektor beogradske policije, bio je među onima koji su 2017. godine zbog ubistva uhapsili Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, šefa brutalne huligansko-kriminalne grupe i saradnika crnogorskog kavačkog klana.

Tada je Belivukova grupa, međutim, imala kontakte u najvišim nivoima politike i policije, koji su, po svemu sudeći, pomogli Belivuku da se izvuče za ubistvo. Originalno osumnjičen da je lično likvidirao žrtvu, Vlastimira Miloševića, Belivuk je ipak optužen da je pomogao pri ubistvu, da bi na kraju, nakon što su dokazi, kako piše u sudskim spisima, „kontaminirani”, a veštak promenio iskaz, bio oslobođen.

Inspektora Jovića, sa druge strane, skupo je koštalo što je pokušao da uhapsi zaštićenog kriminalca.

Prvo su ga na zub uzeli provladini tabloidi koji su pokrenuli kampanju protiv njega - na naslovnim stranama i u tekstovima predstavili su ga kao kriminalca.

Ovi provladini mediji, pozivajući se na anonimne izvore, danima su optuživali Jovića da je „prljavi policajac” i „glavna krtica u MUP-u”, kao i da je kriminalcima „pomagao da izbegnu hapšenja”. Bez ikakvih dokaza tvrdili su da Jović sarađuje sa kriminalnom grupom Luke Bojovića i crnogorskim škaljarskim klanom.

Upečatljiva je naslovnica koju je objavio „Kurir” sredinom decembra 2018. na kojoj optužuje Jovića da je „bio na vezi sa rođacima Luke Bojovića”, te da je „čistio dokaze za škaljarski klan”, kao i naslovnica Srpskog telegrafa na kojoj je pisalo: „Otkriven doušnik škaljaraca. Šef policije davao vođama mafije adrese za likvidacije.”

   


O Joviću su ovako pisali i ostali tabloidi - Informer, Alo, Blic, Telegraf.

Inspektorov brat Goran Jović za KRIK objašnjava da niko u porodici nije mogao da veruje šta pišu tabloidi i da je njegovog brata taj period „uništio“.

„Samo su odjedanput počeli da šibaju... Novine pišu sve i svašta, ali to je bio prosto nečiji cilj - da ga unište, da nazaduje, hteli su da ga smaknu, prosto rečeno“, priča Goran. „Taj period, to je bilo strašno za celu porodicu, pogotovo za naše roditelje i Dejanovu decu .“

Paralelno sa pisanjem tabloida, Jović je uhapšen i protiv njega je pokrenut proces koji deluje da je bio namešten: optužen je da je uticao da se jednom policajcu prijavljenom za porodično nasilje izrekne blaža mera. Na sudu je utvrđeno da je nevin – u martu 2020, nakon godinu dana suđenja, oslobođen je optužbi. Četiri meseca nakon toga, preminuo je od posledica virusa korona.

Sve se promenilo pre godinu dana – pošto je vlast konačno odlučila da se obračuna sa Belivukovom grupom.

Tabloidi koji su nekada vodili hajku protiv njega sada su ga posthumno proglasili za heroja. U njihovim tekstovima više nije saradnik mafije, već je postao „hrabri policajac koji je prošao pakao”, čovek koji je „pošteno radio svoj posao” i koga je bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović „uzela na zub”.

Jedan od tabloda koji su Joviću priredili pakao je Srpski telegraf.

Njegov suvlasnik i urednik, Milan Lađević, u odgovorima na KRIK-ova pitanja, priznaje da se ogrešio o inspektora.

„Izveštavali smo u prvom slučaju negativno, jer je takva zvanična informacija, kao što znate, došla iz policije. Tačnije, tog čoveka su uhapsili tada. I to su objavili svi mediji”, kaže Lađević.

On objašnjava da im je informacije da Jović radi sa „škaljarcima” dala Hrkalović koja je tada bila jedna od ključnih ljudi srpske policije.

„Informacije je lično Dijana Hrkalović dala našem mediju, pretpostavljam i drugim. Ona je tada bila državna sekretarka (u MUP-u). Poverovali smo joj upravo zbog te funkcije koju obavlja. Pretpostavljali smo da je na strani zakona i pravde i da govori istinu. Kasnije smo saznali da je faktički ona deo iste (Belivukove) ekipe i da je lično vodila akciju protiv Jovića”, naveo je Lađević.

„Kad smo saznali pravu istinu, da je sve bila nameštaljka ekipe iz vrha MUP-a, bliske sa vašim kredibilnim sagovornikom Veljom Nevoljom objavili smo šta se sve desilo.”

Lađević je odlučio i da se izvini čitaocima zbog ovakvog pisanja.

„Samim objavljivanjem pravih informacija mi smo rekli da mu je sve bilo spakovano, kako i od koga. To je bio naš način da se izvinimo. Ali sam i ovom prilikom spreman da uputim izvinjenje i čitaocima i porodici inspektora Jovića zato što smo poveravali u zvanično saopštenje jedne institucije - MUP. S obzirom da sam urednik Srpskog telegrafa, ne mogu da cepam odavno odštampane stranice, ali ako na portalu www.republika.rs još uvek ima takvih linkova, zamoliću kolege da ih izbrišu”, kaže Lađević.

U svom odgovoru Lađević je pozvao KRIK da se izvini čitaocima zbog objavljivanja iskaza koji je Veljko Belivuk dao u istrazi i skloni taj tekst sa sajta, tvrdeći da „pakujemo predsedniku Vučiću”.
Belivuk je, podsetimo, u iskazu rekao da se video sa predsednikom Vučićem i da mu je navodno činio neke usluge – da kontroliše da se na Partizanovim tribinama ne skandira protiv njega, da zastrašuje one koji su organizovali proteste protiv vlasti i obezbedi mir na Paradi ponosa.

Ovih dana, inače, Lađevićev Srpski telegraf i drugi tabloidi vode hajku protiv KRIK-a toga što godinama piše o Belivuku i njegovim vezama u politici i policiji, kao i objavljivanja delova njegovog saslušanja pred tužiocem.

Za razliku od Lađevića, redakcija Kurira je u odgovoru na pitanja KRIK-u negirala da su „tokom 2018. godine negativno izveštavali o Joviću” – iako su ga na naslovnici i u tekstovima proglasili „prljavim inspektorom” koji sarađuje sa kriminalcima.

„Kurir jeste izvestio o njegovom hapšenju, u decembru 2018. godine, kao i o navodima za razloge hapšenja”, navodi se u pisanom odgovoru redakcije i dodaje da je Kurir „objavio da je inspektor Jović oslobođen optužbi zbog kojih je bio uhapšen, i to odmah nakon što je presuda doneta.”

Negirali su i da postoje preokreti u njihovom izveštavanju o Joviću, te da je Kurir „objavljivao vesti, aktuelne i u datom trenutku potkovane činjenicama. Sada smo preneli reči aktuelnog predsednika države, koji ga je nazvao hrabrim policajcem, što su uradili i drugi mediji koji prate i prenose aktuelna dešavanja.”

Na pitanje zašto nigde nisu objavili ispravku ili izvinjenje čitaocima, iz redakcije Kurira navode da su izveštavali o svim fazama postupka, „objavljujući i stavove optužbe i izjave okrivljenog inspektora, kao i ishod sudskog postupka u kojem je inspektor Jović oslobođen."

Pitanja o tome kako je došlo do preokreta u izveštavanju o Joviću postavili smo i ostalim tabloidima koji su ranije vodili hajku protiv Jovića, ali nismo dobili odgovore.

Goran Jović kaže da je preokret u izveštavanju tabloida o njegovom bratu „providan“ i ističe da mu je teško kada vidi da ga ponovo pominju.

„Ne mogu da verujem da se nijedan tabloid nije izvinio. To je samo odraz kulture kakva je u našoj zemlji, kakva je u novinarstvu“, govori Jović i za svog brata dodaje: „Borio se za policiju, u svaki zadatak uključivao sebe, non-stop je radio na slučajevima. To mu je bilo u krvi pošto nam je deda bio policajac i stvarno sam ponosan na njega. Svi smo ponosni na njega.“
  Vest
MUP traži od hotelijera da im prijavljuju strane novinare i posmatrače izbora
Na adrese preko 400 hotela i hostela u Beogradu stigao je mejl od MUP-a u kome se od vlasnika traži...
  Vest
Suđenje Dragoljubu Simonoviću: I drugi okrivljeni optužio policiju za iznudu priznanja
I drugi okrivljeni u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, Igor Novaković, optužio ...
  Vest
Policajac promenio iskaz: Izmislio sam da me je Simonović nagovorio da novinaru zapalim auto
Optuženi policajac Vladimir Mihailović promenio je raniji iskaz i rekao da ga bivši predsednik op...
Dejan Jović
MUP
tabloidi
Veljko Belivuk
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: