raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Tužilaštvo pokrenulo postupak zbog pisanja medija o podmetanju požara u Vinči
11.08.2021.    Milica Ljubičić    Foto:Fejsbuk/Ne davimo Beograd
Nekoliko prorežimskih medija je proteklih dana objavilo gotovo identične tekstove u kojima su izneli tvrdnje da je požar koji je izbio na deponiji u Vinči - podmetnut, implicirajuci da sa tim ima veze i pokret „Ne davimo Beograd”, ali i opozicija. Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu potvrdilo je za Raskrikavanje da je povodom tih pisanja pokrenulo i predistražni postupak.
Reakcija tabloida i portala naklonjenih vlastima na brojne negativne komentare građana o požaru deponije u Vinči, bili su tekstovi koji su nagoveštavali da je da je požar u Vinči zapravo podmetnut.

Najdalje je otišao portal Srbija danas koji je bez zadrške objavio da su „fotografije razotkrile ko stoji iza incidenta”, uz sumnju da iza svega zapravo stoji pokret „Ne davimo Beograd”.
Gotovo identične vesti, ali sa znakom pitanja o podmetanju požara, našle su se i na na drugim portalima: Informer, Republika, Pink, Alo, Novosti.

Na fotografijama koje su ovi mediji objavili uz tvrdnje da je požar podmetnut, prikazana je deponija u Vinči. Na prvoj fotografiji se u daljini vidi dvoje ljudi, a na drugoj, koja je kako piše nastala samo šest minuta kasnije, u subotu, 7. avgusta vide se „prvi kadrovi plamena”, navode ovi mediji.

Prema izgledu fotografija, one su preuzete sa kamera video nadzora, a kompanija, „Beo Čista Energija” koja je nadležna za deponiju u Vinči, potvrdila je za Raskrikavanje njihovu autentičnost.

Osim fotografija, prorežimski mediji su sumnje o podmetnutom požaru „potkerpili” i činjenicom da su članovi pokreta „Ne davimo Beograd" odmah nakon što je „vatra buknula, imali dron na licu mesta i sve snimali.”

Sumnjaju i da je „slučajnost”, da se u vreme „incidenta” u Beogradu zatekla i poslanica nemačke partije Zelenih i Evropskog parlamenta, Viola fon Kramon, koja je sa članovima pokreta posetila deponiju u Vinči.

Ovakvim tvrdnjama se implicira da su članovi pokreta „Ne davimo Beograd” povezani sa navodnim podmetanjem požara, za šta ni u jednom od ovih tekstova nema dokaza.

Radomir Lazović, iz pokreta „Ne davimo Beograd” demantovao je za Raskrikavanje navode u tabloidima i pozvao druga udruženja da reaguju na ovakve optužbe.

„Tabloidi kada god nemaju konkretna pitanja ili argumente koje daje Ne davimo Beograd oni krenu da nas napadaju. Već smo, na žalost, oguglali. Važno je da kao društvo ne normalizujemo takve napade i da javno reagujemo kada se oni dešavaju i pozvao bih novinarska udruženja, Savet za štampu, druge ekološke organizacije da kažu da to nije u redu zato što mislim da treba da reagujemo kada se to dešava”.

Lazović je objasnio su prve dojave o požaru dobili od građana iz Pančeva u subotu popodne, te su narednog dana sa Violom fon Kramon posetili deponiju.

Kako bi pojačali sumnje da je pokret „Ne davimo Beograd” odgovoran za požar, tabloidi su naveli da su članovi pokreta „imali dron i sve snimali, čak i pre nego što su vatrogasci došli”.

Lazović navodi međutim da su vatrogasci već bili prisutni, te su im na licu mesta objasnili da „požar nije kontrolisan, ali jeste lokalizovan, u smislu da se neće širiti van deponije”, te da se „radi o požaru koji će dugo trajati, možda ne u istom obimu kao i na početku.”

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, navelo je za Raskrikavanje da je pokrenulo predistražni postupak na osnovu izveštavanja medija.

„Odmah nakon upoznavanja sa događajem (Drugo osnovno javno tužilaštvo, aut. prim.) podnelo je zahtev za prikupljanjem potrebnih obaveštenja Upravi kriminalističke policije, Odeljenju za istraživanje eksplozija, požara i havarija na okolnosti uzroka požara”, navodi se u pisanom odgovoru tužilaštva i dodaje da će „na osnovu tog Izveštaja ovo tužilaštvo odmah po prijemu odgovora dalje sprovoditi istražne radnje.”

Pitanja o uzrocima požara, fotografijama, ali i o štetnosti materija koje se oslobađaju sagorevanjem otpada Raskrikavanje je uputilo i Ministarstvu životne sredine, koje nam do trenutka objavljivanja teksta nije odgovorilo.

Iz ovog ministarstva su međutim juče kazali za Betu da je „ta deponija, na kojoj je u subotu izbio požar i još nije u potpunosti ugašen, predmet ugovornog odnosa izmedju preduzeća Beo Čista energija i Grada Beograda”, te da ministarstvo „nije nadležno za staru, nesanitarnu deponiniju Vinča.”

Iz kompanije “Beo Čista Energija” naveli su za naš portal da je požar „savladan i pod kontrolom”.

„Biće angažovana i dodatna mehanizacija radi posipanja zone požara zemljom koja sprečava dotok kiseonika i doprinosi potpunom gašenju požara. Pretpostavljamo da će vatrogasci napustiti mesto požara do kraja dana”, navodi se u pisanom odgovoru kompanije.

Uporedo sa optužbama da je pokret „Ne davimo Beograd" podmetnuo požar u Vinči, poslanik Srpske napredne stranke, Nebojša Bakarec je za požar optužio i Dragana Đilasa.

Tako je 9. avgusta na svom tviter nalogu objavio tekst i fotografiju na kojoj se Dobrica Veselinović i Dragan Đilas nalaze u plamenu, a na kojoj piše „gospodari vatre”. Ovo nije jedini tvit koji je posvetio opoziciji. I Srbislav Fiipović, takođe poslanik SNS-a je juče na svom tviter nalogu za požar okrivio Đilasa, nazivajući ga „Piromanom”.

Predsednik Vučić je tokom gostovanja na Pinku, govoreći o požaru u Vinči, koji je izbio 7. avgusta, rekao da „ništa nije alarmantno” te da će požar u potpunosti biti ugašen u naredna dva dana.

Vućić je obećao i da će i tema po pitanju deponije u Vinči biti završena do Nove godine.

„Do tada će ta stara deponija biti u potpunosti sanirana, uredjena i neće biti više te vrste problema, ali za to smo morali da angažujemo Francuze i Japance, oni danas upravljaju deponijom, oni danas vode računa i vodiće računa na najprofesionalniji način", kazao je Vučić.
  Dezinformacija
Scena iz filma „Paklene ulice“ deli se kao snimak protesta u Francuskoj
Nakon što je prošle nedelje policajac u Francuskoj usmrtio mladića od 17 godina, počeli su nasil...
  Dezinformacija
Ovo nije požar u laboratoriji vakcina, već biblioteci univerziteta
U Vajber grupi „Istinom protiv plandemije“, u kojoj se šire brojne dezinformacije o pandemiji k...
  Vest
Informer o požaru u Notr Damu: Priča o božijoj kazni je samo teorija zavere
Skandalozan tekst Informera o tome da je Notr Dam u požaru jer ga je stigla božija kazna naišao j...
Požar
Vinča
Ne davimo Beograd
Tabloidi
Tužilaštvo
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: