raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Ugovor o kupovini „Fajzer“ vakcina država proglasila „strogo poverljivim“
23.12.2020.    Milica Ljubičić    Ilustracija, Foto: Pixabay/ Bao_5
Koliko smo vakcina protiv virusa korona kupili od kompanije „Fajzer“ i po kojoj ceni za sada će ostati skriveno od javnosti, jer je ugovor između naše zemlje i te kompanije označen kao strogo poverljiv, navodi se u odgovoru koje je Ministarstvo zdravlja dostavilo Raskrikavanju. Nekadašnji Poverenik za informacije od javnog značaja, Rodoljub Šabić rekao je za Raskrikavanje da mu nije jasno zašto je ugovor tajan i da je u interesu javnosti da sazna informacije o vakcini, kao i koliko novca iz budžeta je potrošeno na njihovu nabavku.
Novinarka Raskrikavanja je još 10. novembra uputila pitanja o kupovini vakcina od kompanije „Fajzer“, odmah nakon prvih najava da ćemo nabavljati i njihove vakcine. Pitanja smo poslali između ostalih i na adrese Ministarstva zdravlja, Agencije za lekove i medicinska sredstva, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Raskrikavanje je ovim institucijama zatražilo kopiju ugovora koji je potpisan „Fajzerom" i „Biontekom", kao i informacije o ceni, količini i datumu kada će vakcine biti isporučene, te o svim pravima i obavezama Srbije, koje proizilaze iz ugovora.

Dan nakon što je u Srbiju stigao prvi kontigent od 4.800 „Fajzer" vakcina, odgovor je stigao iz Ministarstva zdravlja koje je pozivajući se na Zakon o tajnosti podataka odbilo da Raskrikavanju dostavi tražene informacije.

„Ovaj ugovor označen je kao strogo poverljiv dokument u skladu sa odredbama Zakona o tajnosti podataka”, navodi se kratko u odgovoru, ali bez konkretnih članova tog Zakona, na koje se pozivaju.

U Zakonu o tajnosti podataka navodi se da se stepen tajnosti „strogo poverljivo određuje radi sprečavanja nastanka teške štete po interese Republike Srbije”.

Bivši Poverenik za informacije od javnog značaja, Rodoljub Šabić kaže za Raskrikavanje da u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama javnost ima nesporan interes da pristupi podacima koji su u posedu organa vlasti, a tiču se ugrožavanja i zaštite zdravlja stanovništva.

„Čini se da je naša Vlada manje - više sve te informacije označila kao strogo poverljive, a to zapravo znači da oni misle da će, ako građani Srbije saznaju koliko je sredstava, za koje kolličine medicinske opreme i lekova potrošeno, Srbija pretrpeti štetu i to ne bilo kakvu štetu, nego tešku štetu”.

„To je potpuno neobjašnjivo, u najmanju ruku, Vlada bi morala da objasni o kakvim je to interesima reč i o kakvoj šteti je reč”, navodi Šabić

Šabić podseća da je označavanje ovih informacija kao „strogo poverljivih” suprotno i Zakonu o budžetskom sistemu, koji sadrži princip transparentnosti. Izuzetak može biti bezbednost zemlje, odbrana zemlje ili međunarodni odnosi.

„Ne vidim kakva bi šteta po bilo koja od ova tri interesa mogla biti prouzrokovana samom činjenicom da će, što je najnormalnija stvar u svakoj uređenoj zemlji, Vlada položiti račun o relevantnim činjenicama, posebno u ovakvim situacijama”, objašnjava Šabić.

Nedavno je i kompanija „Fajzer" odbila da dostavi Danasu detalje tog ugovora, navodeći da su njegovi detalji poverljivi.

Podsetimo, u Srbiju je juče stiglo 4800 doza „Fajzerovih" vakcina, a Vučić je danas najavio da će vakcinacija početi sutra. Vakcinu će, kako je najavljeno, prvo primiti korisnici staračkih domova.
  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Lažna vest
Nove teorije zavere o Bilu Gejtsu: Dobio dozvolu da vakciniše ljude preko vazduha
Bil Gejts i vakcine protiv kovida su po svemu sudeći nepresušan izvor dezinformacija i teorija zav...
  Dezinformacija
Video star tri godine kao „dokaz” da aluminijum u vakcinama uzrokuje neurološke bolesti
Aluminijum u vakcinama može izazvati autizam, ali i Alchajmerovu bolest tvrdi se ovih dana u objava...
Vakcina
Ministarstvo zdravlja
Fajzer i Biontek
Srbija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: