raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Vakcina protiv kovida uzrokuje kancer dojke? Netačno
09.06.2022.    Milica Ljubičić    Foto: Unsplash/ Ed Us
Kod 16 odsto žena koje su primile drugu dozu kovid vakcine pojavio se „tipičan neželjeni efekat” - rak dojke, tvrdi se u paničnoj poruci koja je dospela na vajber grupu „Kovid - biblioteka”. Osim što fotografija koja se koristi kao dokaz ove tvrdnje potiče iz 2016, te nema veze sa vakcinom protiv kovida, ni tvrdnje da vakcine uzrokuju kancer nisu utemeljene. Nakon vakcinacije je moguće uvećanje limfnih čvorova u predelu pazuha, ali stručnjaci ukazuju da je reč o kratkotrajnoj pojavi koja pokazuje imunološku reakciju na vakcinu.
„Žene koje su nedavno vakcinisane protiv Kovida pokazuju tipičan neželjeni efekat: rak dojke! U proceni hiljada skrining mamografa ovo je pronađeno u ca. 11% sveže prvo vakcinisanih žena i u ca. 16% ubrzo nakon 2. vakcinacije”, podeljeno je na vajber grupi Kovid - biblioteka iz fotografiju koja „dokazuje” iznete tvrdnje.

   


U pomenutoj grupi koja broji preko četiri hiljade članova, neretko se dele dezinformacije i teorije zavere u vezi sa vakcinama protiv kovida, a o nekima je Raskrikavanje pisalo ranije.

Netačna tvrdnja da vakcina protiv kovida uzrokuje kancer dojke je po svemu sudeći potekla usled pogrešnog tumačenja kratkotrajne nuspojave koja se može javiti nakon vakcinacije - uvećanih limfnih čvorova. Ova pojava međutim ne ukazuje uvek da je reč o zloćudnom tumoru dojke.

Radiološkinja Lisa En Mulen sa Džon Hopkins univerziteta je objasnila da ne postoji povezanost između kovid vakcine i kancera dojke, te da je povećanje limfnih čvorova u predelu pazuha nakon vakcinacije normalna reakcija tela, naročito kod vakcina koje imaju jači imunološki odgovor.

„Limfni čvorovi u unutrašnjosti ruke u koju je osoba primila vakcinu mogu se uvećati kao deo normalnog imunološkog odgovora na vakcinu”, objasnila je Mulen.

Iako uvećani limfni čvorovi mogu ukazati na zloćudni tumor, oni mogu biti uzrokovani i različitim virusnim ili bakterijskim infekcijama, padom imuniteta. Takođe se mogu javiti kao imunološka reakcija na vakcinu, ne samo protiv kovida, već i protiv gripa, tetanusa ili humanog papiloma virusa.

U poruci koja je podeljena na Vajberu se navodi da je kancer dojke pronađen kod 11 odsto žena koje su primile prvu dozu i 16 odsto žena nakon primljene druge doze. Nije međutim navedeno o kakvoj studiji je reč, niti gde je sprovedena, a sudeći prema skraćenici “ca”, koja se koristi - reč je o Kanadi.

Novinarka Raskrikavanja nije uspela da pronađe bilo kakvu studiju kojoj odgovaraju pomenuti rezultati.

Ipak, vrlo slični brojevi pojavili su se u studiji Moderne u kojoj je se navodi da je 11,6 odsto pacijenata starosti od 18 do 64 godina prijavilo uvećane limfne čvorove u predelu pazuha (aksilarni otok) nakon primljene prve doze. Dok je njih 16 odsto prijavilo istu reakciju nakon druge doze vakcine.

Sudeći prema brojevima u poruci, korišćena je upravo Modernina studija, ali je zanemareno da je reč o mogućoj nuspojavi nakon vakcine, koja ne ukazuje da je osoba razvila tumor.

Piter Marks iz američke Uprave za hranu i lekove (FDA) je u oktobru prošle godine izjavio za CNN da uvećani limfni čvorovi nakon buster doze vakcine mogu biti vidljivi na mamografu, ali da nema mesta panici.

„Otečeni limfni čvorovi izazvani vakcinacijom su privremeni, bezopasni i znak su da vakcina deluje”, rekao je Marks za CNN.

I fotografija koja se u poruci koristi kao „dokaz” potiče iz 2016. godine sa kanadskog sajta „Sunnybrook”. Reč je o tekstu u kojem se ukazuje da „3D mamografi mogu poboljšati tačnost skrininga kancera dojke”. Reč je dakle o prikazu koji je nastao nekoliko godina pre pojave kovid vakcine.

   

Prikaz iz 2016 (levo), fotografija podeljena na Vajberu (desno)
  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Lažna vest
Nove teorije zavere o Bilu Gejtsu: Dobio dozvolu da vakciniše ljude preko vazduha
Bil Gejts i vakcine protiv kovida su po svemu sudeći nepresušan izvor dezinformacija i teorija zav...
  Dezinformacija
Video star tri godine kao „dokaz” da aluminijum u vakcinama uzrokuje neurološke bolesti
Aluminijum u vakcinama može izazvati autizam, ali i Alchajmerovu bolest tvrdi se ovih dana u objava...
Vakcina
Koronavirus
rak dojke
Vajber
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: