raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 07.08.2022. (Tviter)
Vakcine su toliko štetne da ni prvi čovek SZO ne želi da se vakciniše? Laž
17.08.2022.    Milica Ljubičić    Foto: Twitter/Tedros Adhanom Ghebreyesus
Društvenim mrežama se ovih dana šire manipulativne tvrdnje da direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus nije vakcinisan, čime antivakseri pokušavaju da dokažu da su vakcine toliko opasne da ni vodeći zagovornici vakcinacije ne žele da ih prime. Kao argument koriste isečak iz njegovog video intervjua, istrgnutog iz konteksta, u kome izgleda kao da Gebrejesus izbegava da odgovori na pitanje kada je vakcinisan.
„Direktor WHO kaže da se nije vakcinisao jer je „čekao da se prvo vakciniše njegov narod””, tvrdi u objavi na Tviteru Mila Alečković, koja je i ranije širila netačne tvrdnje o vakcinama protiv kovida, o čemu je Raskrikavanje pisalo.Kao argument za svoje tvrdnje Alečković je ovoga puta retvitovala kratak video intervju u kome izgleda kao da Tedros Gebrejesus pokušava da izbegne da odgovori na pitanje kada se vakcinisao, te umesto toga odgovara da je čekao da nerazvijene zemlje započnu vakcinaciju.

„Znate, i dalje znam gde pripadam, siromašnoj zemlji Etiopiji, na siromašnom kontinentu Africi. Želeo sam da sačekam dok Afrika i druge zemlje u drugim regionima, zemlje sa niskim prihodima, ne počnu sa vakcinacijom. Drugim rečima, protestovao sam jer propadamo”, odgovorio je Gebrejesus, a ovaj deo se može čuti u videu.

Video, kako je utvrdio i Rojters, potiče iz dokumentarca HBO-a „Kako preživeti pandemiju”. Gebrejesusa je intervjuisao Džon Koen, koji je inače specijalizovan za teme iz oblasti medicine.

Nakon što su na osnovu ovog isečka počele da se šire tvrdnje da Gebrejesus nije vakcinisan, sam Koen se oglasio na Tviteru i pozvao ljude da pročitaju transkript celog razgovora u kome se jasno vidi da su pojedini delovi razgovora izostavljeni u videu.

„Mislim da društvene mreže šire laži. Hvala na pitanju. Pročitajte ovo. To je istina”, napisao je Koen i podelio transkript intervjua.

Ono što je iz videa izbačeno, a što piše u transkriptu dostupnom na sajtu Sceince.org, jeste pravi Gebrejesusov odgovor na pitanje kada se vakcinisao.

Prema transkrpitu, koji je za film skraćen i pojednostavljen, Koen ga je pitao kog datuma je primio prvu dozu vakcine, na šta je Gebrejesus odgovorio „12. maja”. U videu se, međutim čuje samo Koenovo pitanje, ali ne i Gebrejesusov odgovor.

Potom, prema transkriptu, sledi Koenovo pitanje - zbog čega je čekao na vakcinaciju, s obzirom na to da je kao direktor SZO-a mogao i ranije da se vakciniše. Pitanje je izostavljeno iz videa, a usledio je gore citirani odgovor o nerazvijenim zemljama.

Da je Gebrejesus ipak vakcinisan može se utvrditi i na njegovom tviter nalogu, gde je 12. maja 2021. objavio fotografiju vakcinacije - mesec dana pre intervjua - navodeći da je i na njega došao red da se vakciniše protiv kovida 19.Reditelj filma, Dejvid Franc, je za Asošiejted pres rekao da je važan deo Gebrejesusovog odgovora bilo njegovo „objašnjenje da je čekao na bolju pravičnost vakcinacije pre nego što dobije svoju dozu”. Dodao je i da je Gebrejesus, govoreći o tome da je čekao svoj „red”, nedvosmisleno pričao u prošlom vremenu.


  Dezinformacija
Nije istina da je kovid vakcina 98 puta opasnija od virusa
Tvrdnja da su vakcine protiv kovida 98 puta opasnije od preležane infekcije ubrzano se širi Tviter...
  Lažna vest
Novi trend na antivakserskim kanalima: Ljudi se „zamrznu“ kad prime vakcinu
Na Telegram kanalu „Istina“ objavljena je neistina - da se jedan Afroamerikanac, po svemu sudeć...
  Lažna vest
Fajzerova vakcina nije uzrokovala pojavu majmunskih boginja
„Majmunske boginje su nastale kao posledica Fajzerove vakcine”, tvrdi britanski teoretičar zave...
Vakcina
Koronavirus
SZO
Tviter
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: