raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 15.03.2018. (Večernje novosti)
Viši sud demantuje pisanje Večernjih novosti o optuženim radikalima
16.03.2018.    Marija Vučić    Foto: N1 screenshot
Večernje novosti su objavile informaciju da je slučaj optuženih radikala Vjerice Radete i Petra Jojića preuzet iz Haga i da će se njima suditi u Beogradu po odluci Višeg suda. Iz ove institucije, međutim, navode da takvu odluku nisu doneli, niti su nadležni da je donesu.
Protiv Radete, Jojića i nedavno preminulog Jova Ostojića, još 2012. godine je podignuta optužnica zbog toga što su navodno zastršivali, uznemiravali i nudili mito pojedinim svedocima u postupku protiv Vojislava Šešelja.

Tribunal je 2015. godine vlastima u Beogradu uputio nalog za hapšenje radikala, ali je Veće za ratne zločine Višeg suda odlučilo da nema osnova za hapšenje i izručenje, pa je Tribunal 2016. godine izdao međunarodni nalog za hapšenje.

Prošlog meseca je sudski Mehanizam u Hagu, kao pravni naslednik nedavno zatvorenog Haškog tribunala, zatražio od srpskih vlasti da se izjasne da o spremnosti da preuzmu proces protiv Radete i Jojića.
Večernje novosti navodi:
Viši sud u Beogradu doneo je odluku da je moguće da se funkcionerima SRS Vjerici Radeti i Petru Jojiću sudi u Srbiji - saznaju "Novosti".

Taj sud, posle mesec dana razmatranja propisa, zauzeo je stav da su ispunjene zakonske pretpostavke da Srbija od Haškog tribunala, odnosno od Mehanizma, preuzme postupak koji se vodi protiv dvoje radikala zbog nepoštovanja Tribunala. O tome će Ministrstvo pravde ovih dana obavestiti sud u Holandiji. 
  1  
1
Iz Višeg suda za Raskrikavanje navode da “Viši sud nije doneo odluku da se funkcionerima SRS sudi u Srbiji niti je takva odluka u nadležnosti Višeg suda u Beogradu”.
Ono što se u međuvremenu desilo, međutim, jeste da je Ministarstvo pravde Mehanizmu prosledilo 13. marta obaveštenje da su pravosudni organi Srbije spremni da preuzmu postupak protiv Radete i Jojića pred nadležnim pravosudnim organima u Srbiji.

Nisu naveli da će Viši sud biti nadležan za postupak, već su da će optužnicu preuzeti nadležno tužilaštvo.

“Imajući u vidu činjenično stanje iz naloga Međunarodnog tribunala, krivično-pravne propise Republike Srbije i propise koji regulišu pružanje međunarodne pravne pomoći, ispunjene su pretpostavke da nadležno tužilaštvo preuzme krivično gonjenje protiv navedenih lica”, navode iz Ministarstva pravde za Raskrikavanje.

Nisu, međutim, odgovorili na pitanje koje je tužilaštvo nadležno i kada bi se mogao očekivati početak procesa u Srbiji.

Redakcija Večernjih novosti nije odgovorila Raskrikavanju na pitanja.

Dezinformaciju koju su Večernje novosti plasirale preneli su još neki mediji poput Aloa i Kurira, pozivajući se između ostalog i na Tanjug.
  Vest
Bivši načelnik UKP-a odavao tajne tabloidu „Objektiv“
Ilija Milačić, bivši načelnik beogradske Uprave kriminalističke policije, odavao je poverljive ...
  Vest
Lađević: Tužiću Stepanovića za tvrdnje o mojim vezama sa BIA
Glavni urednik provladinog lista Srpski telegraf Milan Lađević najavio je tužbu protiv predsednik...
  Vest
Ukinuta presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije, naloženo novo suđenje
Apelacioni sud ukinuo je presudu četvorici bivših pripadnika Državne bezbednosti zbog ubistva nov...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Alo
 Kurir
Viši sud
Hag
Srpska radikalna stranka
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: