raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 30.11.2022. (Alo)
Voditeljka Jelena Obućina pretila Vučiću u uvodu Dnevnika? Laž.
30.11.2022.    Marija Vučić    Jelena Obućina; Foto: YT Dnevnik, printscreen
„Vučiću ili priznaj Kosovo ili ćeš biti pokopan - tajkunski mediji ponovo prete predsedniku Srbije“, piše list Alo na svom portalu, a prenosi i Informer. U tekstu tvrde da je voditeljka Dnevnika na TV Nova S, Jelena Obućina, u uvodu 29. novembra zapretila Vučiću da će biti „pokopan“i to „po nalogu svog šefa Šolaka“. Ovaj tabloid je, međutim, maliciozno interpretirao njen uvod u kojem ona žargonski, kolokvijalno kaže da će se Vučić „pokopati“ ako se ne „opameti“ u pogledu Kosova i sankcija Rusiji.
„Na tajkunskoj Newsmax Adria ponovo možemo da čujemo pretnje i upozorenja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Glasnogovornica Šolakove političke agende Jelena Obućina ne prestaje da širi antidržavnu propagandu po nalogu svog šefa“, piše Alo i citira Obućinu koja kaže „Biće da nema Evrope bez priznanja Kosova, a ni napretka bez sankcija jer Rusija ima svoje probleme, a Amerika ne spava. Ako se i tu brzo ne opameti, znači - pokopaće se“.

„Ovo je jasna poruka koju tajkun Šolak šalje predsedniku Vučiću: Bićeš pokopan!“, navodi ovaj tabloid. Iste tvrdnje prenosi i Informer.

Šta je tačno Jelena Obućina rekla?

Kako se može čuti na samom snimku Dnevnika 29. novembra, tekst uvoda je glasio ovako:

„Predsednik nas kuva ali i njega kuvaju. Obe su ringle na tihoj vatri, krčkanje lagano. On nama iz Norveške prvo saopšti da će morati da smenjuje direktore energetskih preduzeća, EPS će morati da se menja toliko da je možda lakše da ga prodamo, pa nam saopšti da je najveća budala zbog litijuma i na kraju prikaže kako pravi bateriju. Znači, opametio se i kopaće se, pitanje je dana“, kaže Obućina u prvom delu uvoda.

Ono na šta se u ovom delu osvrće ova novinarka događalo se prethodnih dana - u Beogradu je održan još jedan protest građana i ekoloških aktivista protiv kompanije Rio Tinto i iskopavanja litijuma u Srbiji. Ranije je, nakon niza protesta, Ana Brnabić saopštila da je stavljena tačka na saradnju sa ovom kompanijom, a iz ekoloških udruženja su tada izneli nekoliko zahteva koji, međutim, i dalje nisu usvojeni: da Rio Tinto odmah ode iz zemlje, da se raskinu svi kupoprodajni ugovori sa njima i da se usvoji inicijativa o trajnoj zabrani iskopavanja litijuma i bora, koje bi, kako navode, dramatično ugrozilo životnu sredinu u Srbiji.

Iako je saradnja sa Rio Tintom navodno prekinuta, državni vrh po svemu sudeći želi da se nastavi sa eksploatacijom litijuma, a to je na neki način potvrdio i sam Vučić ovih dana.

„Ovde prave litijumske baterije a mi zabili glavu kao noj u pesak i kažemo ne, mi ćemo da živimo od tri kila cveća. Industrija, posebno energetika, to je ono što donosi ogroman profit zemljama i pravi razliku u njihovom razvoju, tako da mi moramo da idemo u korak sa svetom a ne da kasnimo“, rekao je Vučić.

U izjavi za TV Pink ovih dana rekao je da je ispao „najgluplji predsednik na svetu“ što je doneo odluku da Srbija odustane od iskopavanja litijuma i da se kaje.

„Kopaće se“, koje je voditeljka Jelena Obućina izgovorila, značilo je upravo da će se, po svemu sudeći, nastaviti sa iskopavanjem, a „opametio se“ odnosi se na njegovu izjavu da je ispao „najgluplji na svetu“.

Drugi deo uvoda, na koji se Alo fokusirao, glasi:

„Kuvaju i njega u Briselu. Borelj menja Poglavlje 35 - biće da nema Evrope bez priznanja Kosova, a ni napretka bez sankcija jer Rusija ima svoje probleme, a Amerika ne spava. Ako se i tu brzo ne opameti, znači - pokopaće se, pitanje je dana“, zaključila je Obućina, a Alo, mimo svake logike, „preveo“ u „Bićeš pokopan“.

O čemu je ovde reč? Poglavlje 35, u pristupnim pregovorima Srbije i EU, posvećeno je normalizaciji odnosa sa Prištinom i ispunjenje tog poglavlja je jedan od uslova za ulazak Srbije u EU. „Ažuriranje“ tog poglavlja je najavio evropski šef diplomatije Žozef Borelj ali nije precizirano šta će to ažuriranje podrazumevati. Kako piše Radio Slobodna Evropa, moglo bi da podrazumeva uključivanje tzv. Šolc-Makronovog plana za Kosovo i Srbiju koji nije zvanično objavljen ali mediji spekulišu da bi njime Kosovu bio ponuđen ulazak u UN, a Srbija bi dobila ubrzan put ka EU. Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, rekao je da ovaj nemačko-francuski plan „polazi od toga da je nezavisnost Kosova gotova stvar“.

Drugim rečima, postoji mogućnost, kako implicira Obućina u uvodu, da će ažuriranje poglavlja 35 za Srbiju značiti uslov priznanja Kosova da bi pregovori bili nastavljeni. Kada je reč o delu o sankcijama Rusiji, to se odnosi na vest od pre nekoliko dana da je Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom preporučuje da napredak Srbije ka EU bude uslovljen sankcijama Rusiji.

„Pokopaće se, pitanje je dana“ je poiravanje sa sličnim završetkom prvog dela o litijumu „kopaće se, pitanje je dana“. „Pokopati se“ je kolokvijalni, žargonski izraz za „napraviti grešku“, „napraviti sebi problem sopstvenom krivicom“.

    
  Analiza
Kako su tabloidi i Fejsbuk eksperti „rasvetljavali” slučaj Danke Ilić
Od momenta nestanke dvogodišnje Danke Ilić iz Bora, 26. marta, u trku za klikovima, pregledima i p...
  Analiza
Najmanje 1,3 miliona evra za šest prorežimskih novina
Tokom prošle godine, izdavači šest novina - Informera, Alo-a, Srpskog telegrafa, Kurira, Večernj...
  Vest
Alo, Informer i Večernje novosti istog dana objavili pohvalne tekstove o projektu „Jadar“
U skladu sa sve glasnijom podrškom koju državni funkcioneri daju projektu „Jadar”, sve je viš...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Informer
Jelena Obućina
TV Nova S
Tabloidi
EU
Rusija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: