raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 08.11.2018. (Večernje novosti)
Za prorežimske novine nema dileme, kupovina Kopernikusa dobra odluka
13.11.2018.    Jelena Đorđević    Foto: Pixabay / Republika
O kupovini kablovskog operatera Kopernikus za tričavih 195 miliona evra čitaoci Večernjih novosti mišljenje su mogli da čuju samo od jedne strane - predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Naslovom „protive se samo monopolisti“ ignorisane su brojne kritike eksperata i opozicije da li je Telekomu kao državnoj kompaniji bila potrebna ova akvizicija. Sličan tekst je objavljen i u Srpskom telegrafu u kome se navodi da će se kupovina “Kopernikusa” isplatiti za pet godina.
Ceo tekst Večernjih novosti sastoji se od citata Aleksandra Vučića i jedne kratke izjave premijerke Ane Brnabić. Za informacije da je “Telekom Srbija” “Kopernikus Technology” kupio za čak 195 miliona evra, da Glavni ugovor o kupovini nije objavljen te da je sada već bivši vlasnik ove niške kompanije brat Zvezdana Milovanovića, poverenika Srpske napredne stranke u Nišu, nije se našlo mesta u tekstu Večernjih novosti.

Tako se u čitavom tekstu navode citati predsednika Vučića da se prodaji Kopernikusa Telekomu protive samo monopolisti, da Dragan Đilas i Dragan Šolak “žele da unište Telekom kao akcionarsko društvo”, te da mu je jedan od najglupljih komentara bio taj da kablovski operater “Kopernikus” vredi više od PKB. Večernje novosti prenele su tu izjavu bez dužnog objašnjenja čitaocima da je PKB prodat za 105 miliona evra, što je za 90 miliona evra manje od cene “Kopernikusa” do koje su došli novinari Raskrikavanja.

Tekst sa sličnim tonom o prodaji kablovskog operatera “Kopernikus” objavljen je i u Srpskom telegrafu koji u naslovu tvrdi da će se kupovina “Kopernikusa” isplatiti za pet godina. Ovaj tabloid prenosi stavove ekonomista Mlađena Kovačevića i Vladimira Krulja da je “Telekom” doneo dobru poslovnu odluku. Međutim, sagovornici Srpskog telegrafa ne potvrđuju sa sigurnošću tvrdnju iz naslova, već smatraju da je u pitanju odlično ulaganje ukoliko je tačno da će se isplatiti. Ovaj provladin list takođe navodi optužbe slične onima koje je Aleksandar Vučić izjavio na račun Dragana Đilasa i Dragana Šolaka, ali, za razliku od Večernjih novosti, novinar Srpskog telegrafa obaveštava čitaoce o okvirnoj ceni od 190 miliona evra.

Kako su utvrdili novinari Raskrikavanja, “Kopernikus” je prodat po ceni od 195 miliona evra kompaniji “Telekom Srbija” čijih 58% akcija pripada Republici Srbiji. Cenu je otkrila propratna dokumentacija, iako Telekom nije podneo APR-u Glavni ugovor sa podacima o ceni. Jedan od vlasnika Kopernikusa je Srđan Milovanović, brat poverenika Srpske napredne stranke u Nišu Zvezdana Milovanovića. Ceo članak možete pročitati ovde.
  Vest
Telekom: Ne kršimo zakon pokretanjem TV Euronews Srbija
Na tvrdnje da Telekom krši medijske zakone pokretanjem TV Euronews Srbija, s obzirom na to da oni p...
  Vest
Ugovor Telekoma: 38 miliona evra za Žeželjevu firmu
Potpredsednica opozicione Stranke slobode i pravde Marinika Tepić podelila je danas novinarima ugov...
  Vest
Telekom najavljuje tužbu protiv Junajted medije, ne odgovaraju na javnu ponudu da u program vrate samo N1
Čelnici Telekoma Srbije su na današnjoj konferenciji za medije najavili tužbu protiv Junajted med...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Srpski telegraf
Telekom Srbija
Kopernikus Technology
SBB
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: