raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Zaštitnik građana najavio kontrolu Uprave za sprečavanje pranja novca
29.07.2020.    Vesna Radojević    Foto: Printscreen / N1
Zaštitnik građana je zbog postupka Uprave za sprečavanje pranja novca koja je iz nejasnih razloga od svih poslovnih banaka tražila uvid u transakcije za više od 50 pojedinaca i organizacija najavio kontrolu te agencije kako bi utvrdio da li je ovaj proces bio zakonit.
Kako stoji u saopštenju Zaštitnika građana, kontrola će biće obavljena nakon postupka Uprave za sprečavanje pranja novca.

„Zaštitnik građana nije upoznat sa razlogom zbog kojih je Uprava za sprečavanje pranja novca izabrala baš navedene medijske radnike, nevladine organizacije i udruženja građana, ali će u okviru svojih nadležnosti pratiti ceo postupak“, stoji u saopštenju.

Juče je više od 130 pojedinaca, medija i organizacija civilnog društva zatražilo od Ministarstva finansija i Uprave za sprečavanje pranja novca da bez odlaganja predoče osnove sumnje zbog kojih su naložili vanredno prikupljanje informacija.

Član zakona na koji se pozvao direktor Uprave za sprečavanje pranja novca nalaže da se ovakva provera vrši isključivo za organizacije za koje postoje osnovi sumnje da su umešane u finansiranje terorizma.

Podsetimo, kako je objavila televizija Newsmax Adria dvadeset novinara, aktivista i političara, uz još 37 nevladinih organizacija, među kojima je i KRIK, na meti su Uprave za sprečavanje pranja novca koja prikuplja podatke o njihovim novčanim transakcijama za poslednjih godinu i po dana. Ipak, razlog za ovu kontrolu nije jasno predočen, pa oni koji se na spisku nalaze ovo smatraju političkim pritiskom.
  Vest
Novinari i nevladine organizacije pod sumnjom da peru novac
Dvadeset novinara, aktivista i političara, uz još 37 nevladinih organizacija, među kojima je i KR...
  Vest
Ukinuta presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije, naloženo novo suđenje
Apelacioni sud ukinuo je presudu četvorici bivših pripadnika Državne bezbednosti zbog ubistva nov...
  Vest
Savet za štampu: Informer prekršio Kodeks, o nova.rs i N1 mišljenja podeljena
Na poslednjoj sednici Komisije za žalbe Saveta za štampu jedanaest članova ovog tela odlučivalo ...
Uprava za sprečavanje pranja novca
nevladine organizacije
Zaštitnik građana
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: