raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Satira i humor
Izvorni članak je objavljen 01.04.2018. (Glas Zaječara)
Mediji naseli na prvoaprilske šale
02.04.2018.    Vesna Radojević     Pixabay/Tama66
Šaljivu vest portala Glas Zaječara o krađi dresiranih životinja iz cirkuske trupe „Circus Balkanski“ kao pravu vest prenelo je nekoliko portala - Srbija danas, Blic, Radio Magnum, Alo. U vesti se tvrdilo da su na graničnom prelazu Vrška Čuka otkriveni otmičari dresiranih životinja, kao i da je jedna od životinja, persijska mačka, pobegla i da luta okolinom Zaječara. Ovu vest ne samo da je prenelo nekoliko najčitanijih portala, već su joj dodali i svoje „sočne“ detalje.
„Carinici pretresali srpski automobil kad su čuli JEZIVE zvuke iz gepeka: Onda je usledio HAOS“, „PALI ZAJEČARCI KOJI SU UKRALI CIRKUSKE ŽIVOTINJE U BUGARSKOJ“ bili su neki od naslova kojim su brojni portali preneli vest „OTMIČARI UHVAĆENI PRILIKOM RUTINSKE KONTROLE!“

Zanimljivo je da je Radio Magnum kao izvor preneo „Alo“ koji je u vesti imao čak i izjavu graničara kog su potpisali kao izvor blizak istrazi.

„Rutinski smo pregledali „audi“ u kome su bila četvorica Zaječaraca, i taman da ih propustimo, čujemo iz gepeka neke neartikulisane zvuke. Kažemo vozaču da otvori gepek, a on je dao gas do daske. Bežali su ka Zaječaru. Uhvatili smo ih nakon što im se automobil zaglavio u blatu u blizini zaječarskog naselja ‘Višnjar’ – kaže izvor za Alo!“, stajalo je u vesti.

Ova vest sada postoji samo u „keširanoj“ verziji Radio Magnuma jer su nakon objave portala Glas Zaječara da je reč o šali, dodali tu informaciju.

„Izvinjavamo se upravi cirkusa „Cirkus Balkanski“, a svima toplo preporučujemo ako se nađu u Bugarskoj da neizostavno pogledaju spektakularne predstave ovog cirkusa, kao i nastup Svetlane Kračinove i njene numere Dresirane Lasice i Dresirana mačka“, naveo je portal Glas Zaječara u vesti APRI-LI-LI-LI! DANAS JE SVETSKI DAN ŠALE!

Prvobitnu vest promenili su i Alo i Blic, ali to se nije desilo sa portalom Srbija danas koji ovu vest još uvek ima na sajtu.

Copy-paste novinarstvo

I prvoaprilska objava portala grčkainfo.com o tome da će na Halkidikiju od 1. maja biti uvedene ekološke takse našla se na sajtovima brojnih domaćih portala kao istinita vest.

Navodi se da prvi i drugi prst ovog grčkog poluostrva, Kasandra i Sitonija, uvode ekološke takse zbog visokog zagađenja vazduha i prirodne sredine, i da su već postavljene naplatne rampe na kojima će turisti plaćati ekološku taksu od 1. maja do 1. oktobra, u različitim iznosima za motocikle, putničke automobile, autobuse i kamione, kao i za osobe “po jedan evro”.

Odmah ispod teksta, međutim, na ovom sajtu o Grčkoj stoji fotografija na kojoj piše “Aprililili”.

Iako je već na osnovu toga prilično jasno da je reč o šali, portal je to potvrdio i Raskrikavanju.

“Naravno da je tekst prvoaprilska šala, kao što se može videti na linku “izvor” ispod teksta, kao i na slici “Aprililili” na kraju teksta”, kažu sa portala grckainfo.com.

Međutim, prvoaprilsku šalu su, pozivajući se na ovaj sajt, kao ozbiljnu vest o tome da turiste očekuju nove dažbine na letovanju preneli i agencija Tanjug (odakle je vest preuzela Radio-televizija Vojvodine), portali Blic, Kurir, Espreso.rs, Smedia, kao i portal 021, B92.net i Telegraf koji su tekstove u međuvremenu skinuli sa sajta, ali su oni ostali u “keš” memoriji.
  Analiza
Najčitanije u 2021. na sajtu Raskrikavanja
Tema koronavirusa je i ove godine dominirala među člancima koje su novinarke Raskrikavanja analizi...
  Analiza
Na naslovnicama pet novina blizu 1.200 lažnih i neutemeljenih vesti u 2020. godini
Pet dnevnih listova - Kurir, Alo, Informer, Srpski telegraf i Večernje novosti su prošle godine sa...
  Manipulisanje činjenicama
Korona može preživeti do 28 dana, ali u mraku i na 20 stepeni
„ŠOKANTAN DOKAZ O OPASNOSTI VIRUSA: Širi se vazduhom, a evo koliko se zadržava na telefonima i ...
1. april
šala
lažne vesti
mediji
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: