raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 03.04.2018. (Tanjug)
Tanjugova nova podmetačina: Ministarka „obišla Niš” sat i po pre nego što je stigla tamo
04.04.2018.    Marija Vučić    Zorana Mihajlović u Nišu; Foto: Južne vesti/ Vanja Keser
Agencija Tanjug objavila je juče ujutru vest da je ministarka Zorana Mihajlović obišla Niš i da je tom prilikom izjavila kako je vlast DS-a tu ostavila pustoš. Međutim, u tom momentu Mihajlović još uvek nije ni stigla u Niš, a izjave koje je Tanjug podmetnuo kao aktuelne, zapravo su bile izrečene prethodnih dana, što za RasKRIKavanje potvrđuju i iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Pojedine niške novinare, koji su očekivali najavljeni dolazak ministarke Zorane Mihajlović od 11 sati, zbunio je Tanjugov tekst, prenet i na RTS-u, kojim je nešto pre 10 sati saopšteno da je Mihajlović Niš već obišla i tamo dala izjavu.



Tanjug navodi:
Potpredsednica Vlade i članica predsedništva SNS-a Zorana Mihajlović obišla je danas Niš i poručila da je posle vladavine DS u tom gradu ostala pustoš, ugašene državne firme i hiljade radnika bez posla.    1  
1
Vest je na Tanjugovom servisu objavljena u 9:55, a ubrzo se proširila i po brojnim drugim medijima - preneli su je između ostalih i RTS, RTV, Republika (portal Srpskog telegrafa), Kurir. Problem je, međutim, što Mihajlović u tom momentu nije ni stigla.

Oko 9 izjutra se uključila uživo u jutarnji program TV Prva, gde je davala izjavu iz Vlade Srbije uz napomenu da posle toga putuje za Niš. U ovaj grad je stigla sa polučasovnim zakašnjenjem u odnosu na agendu koja je predviđala da zvanična poseta počinje od 11 sati.

Da ministarka nije obišla Niš onako kako je to preuranjeno objavio Tanjug, za RasKRIKavanje su potvrdili i iz samog resornog ministarstva.

„Izjava koju pominjete, a koju je objavio portal RTS-a pozivajući se na Tanjug, potpredsednica Mihajlović nije dala u Nišu oko 10 časova jer jednostavno fizički u to vreme nije bila u Nišu”, navode iz Ministarstva.
   
Do kraja Tanjugovog teksta se ređaju njene izjave o tome kako je DS ostavila pustoš u ovom gradu, kako je Vlada investirala u nišku aerodrom 3,5 miliona za poslednje tri godine i kako je Niš za vreme ove vlade postao čvorište u drumskom, železničkom i vazdušnom saobraćaju.

Iako zvuči kao da je sve ovo ministarka i potpredsednica Vlade rekla u Nišu, izjave su „bajate”, odnosno izgovorene prethodnih dana. Tanjug ih je samo ponovo sakupio u jedan tekst koji je potom podmetnuo čitaocima kao aktuelan.

„Sve informacije iz ove vesti jesu jedna vrsta kompilacije njenih izjava tokom obilaska Republičkog geodetskog zavoda i saopštenja prethodnih dana na temu niškog aerodroma”, kažu iz Ministarstva za RasKRIKavanje.

Direktorka Tanjuga Branka Đukić navodi da je vest nastala na osnovu saopštenja Ministarstva koje je, kako tvrdi, tog jutra prosleđeno redakcijama.

"Dakle, ne radi se o starim izjavama, već o jutrošnjem saopštenju koje je Tanjug priredio i emitovao.
Novinarki, koja je priredila vest, takodje je bilo poznato da ministarka danas boravi u Nišu, pa je saopštenje povezala sa posetom. Samo saopštenje, odnosno izjava ministarke Mihajlović, apsolutno je tačno i pravovremeno preneto", navodi Đukić.
  Manipulisanje činjenicama
Za pojedine medije ministarka sve objasnila o niškom aerodromu
„Mihajlović objasnila vezu koncesije i niškog aerodroma“ tvrdi današnji Blic uz ocenu da dva ...
  Vest
Portal Južne vesti dobio „kopiju” koja promoviše vlast
Dugo poznati i kritički orijentisan portal sa juga Srbije - Južne vesti nedavno je dobio imenja...
  Vest
Više od pola miliona evra medijima bliskim SNS-u u Nišu
I na ovogodišnjem konkursu za sufinansiranje medija iz lokalnog budžeta, grad Niš je najviše par...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 RTS
 RTV
 Republika.rs
 Kurir
Zorana Mihajlović
Niš
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: