raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 29.05.2018. (Televizija Pink)
Ružičasta biografija Siniše Malog
29.05.2018.    Vesna Radojević    Foto: Twitter
Građani koji se informišu preko televizija sa nacionalnom frekvencijom sinoć su uglavnom mogli da čuju premijerku Brnabić koja je iznova i iznova ponavljala da je Siniša Mali najbolji čovek za fotelju ministra finansija, da su sve „afere“ o njemu izmišljene i njoj lično zabavne kao i da je Mali za vreme svog mandata prepolovio dug Beograda. To što su sve tvrdnje uglavnom netačne urednicima nacionalnih dnevnika i nije bilo toliko važno.
Kako je i očekivano, najdalje u svom pokušaju da novog ministra finansija prikaže u ružičastom svetlu otišla je televizija Pink. Iako je rasprava u Narodnoj skupštini bila burna, opozicioni poslanici i njihove kritike na račun Siniše Malog nisu dobili ni jedan jedini sekund u prilogu te televizije.
U jučerašnjoj raspravi o novom ministru finansija premijerka Brnabić je nekoliko puta iznela podatak da je za vreme mandata Siniše Malog „dug Beograda prepolovljen“. Kao što smo i ranije podsećali, ove tvrdnje je već demantovao i Fiskalni savet ali i odlazeći ministar finansija Dušan Vujović. Direktor Fiskalnog saveta Pavle Petrović više puta je javno naglašavao da dug jeste smanjen, ali za sto miliona evra.

"On (Mali) koristi neku svoju metodologiju, dodaje kamate, dodaje ukupne obaveze javnih preduzeća, od čega nešto jeste dug, ali većina nije", rekao je Petrović u septembru prošle godine.

O navodima da je doktorat Siniše Malog plagiran Brnabićeva je kazala da „Univerzitet u Beogradu sada treći put obrazuje komisiju koja će ponovo sagledati sve činjenice.“

Međutim, predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević je za list Danas kazao da je Fakultet organizacionih nauka na kojem je Mali odbranio doktorsku disertaciju, prethodno formirao administrativnu, a ne stručnu komisiju, te da je nakon zahteva Senata da se oformi stručna komisija taj posao zastao pošto je bilo poteškoća prilikom imenovanja članova. On je rekao da mu nije poznato da li je komisija na kraju formirana.

Na kritike da za ministra finansija ne može biti postavljen čovek koji je poslovao preko of-šor firmi Brnabićeva je kazala da je to ne zanima. „Da li je vodio of-šor firme? Da. Da li je to nezakonito? Dakle, čovek je radio i u Pragu i u Njujorku i u nekim drugim gradovima sveta i tamo postoje of-šor firme, zakonite su u tim zemljama, zakonite su u Republici Srbiji.“


Svoje vreme u prilogu dobili su samo premijerka Ana Brnabić, Dragan Marković Palma i Balint Pastor iako su u raspravi učestvovali i samostalna poslanica Sanda Rašković Ivić, Branislav Mihajlović (DJB), Marko Đurišić (SDS), Balša Božović (DS) i drugi opozicioni poslanici.

Tvrdnje o tome da se za Sinišu Malog vezuju samo za izmišljene afere, kao i tvrdnje o prepolovljenom dugu, ostale su bez provere i u drugim dnevnicima na RTS-u, televizijama Prva i 02 kao i na televiziji Happy na kojoj novinari tvrde da je premijerka Brnabić iznosila samo činjenice o Siniši Malom. Na njihovoj televiziji se od celodnevne rasprave u Skupštini Srbije mogla čuti samo strana premijerke Brnabić.

Televizije sa nacionalnom frekvencijom uglavnom su prećutale činjenice da je sam Aleksandar Vučić pre godinu dana najavio smenu Siniše Malog sa mesta gradonačelnika, a da je prethodno za nelegalno rušenje objekata u Savamali optužio sam vrh gradske vlasti.

U novinarskim prilozima podvlačeno je da su protiv Malog pokretane afere i kampanje iako je zapravo objavljeno nekoliko otkrića koji Malog vezuju za korupciju, prikrivanje imovine i sumnjivo poslovanje preko ofšora. Kako je KRIK ranije pisao, sve priče potkrepljene su dokazima, a neka od otkrića potvrdili su i zvanični organi koji su sproveli svoje istrage, poput Agencije za borbu protiv korupcije.

U intervjuu za KRIK bivša supruga gradonačelnika Marija Mali kazala je da ju je tadašnji suprug naterao da da potpiše lažnu izjavu Agenciji za borbu protiv korupcije da joj je 95 hiljada evra, čije poreklo Mali nije mogao da objasni, dao njen otac.

Marija Mali je rekla i da ju je bivši suprug postavljao na mesta direktora predstavništava ofšor kompanija bez objašnjenja čemu neke od tih firmi služe, ali i da joj se pohvalio da je učestvovao u rušenju u Savamali, odnosno da je “organizovao akciju raščišćavanja”.

O svim sumnjivim poslovima Siniše Malog možete čitati ovde.
  Manipulisanje činjenicama
Ekonomski tigar na parizeru
Od hiljada proizvoda na rafovima, od danas je privremeno pojeftinilo njih dvadeset. Otkako je predse...
  Manipulisanje činjenicama
Sud dokazao da doktorat Siniše Malog nije plagijat? Laž
Dan nakon što se saznalo da je Upravni sud poništio rešenje Univerziteta u Beogradu kojom je dokt...
  Manipulisanje činjenicama
Siniša Mali „šokiran” navodnim Đilasovim računom na Mauricijusu, a već dugo posluje u ofšoru
Izveštavanje provladinih medija o navodnim računima Dragana Đilasa na ostrvu Mauricijus koje su ...
Siniša Mali
Pink
ministar finansija
Savamala
Marija Mali
Agencija za borbu protiv korupcije
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: