raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 06.11.2018. (Danas)
REM nije predložio Maria Spasića za UO RTS-a
07.11.2018.    Marija Vučić    Mario Spasić; Foto: mc.rs
Nakon netačne informacije koju je na Tviteru podelio jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas - da je REM predložio Maria Spasića iz Saveta „Transparentnost“ za mesto u Upravnom odboru RTS-a - isto je ponovio i list Danas u broju od utorka. Spasić jeste na listi kandidata, sa još četvoro njih, ali se tu našao na predlog sopstvene organizacije.

Danas navodi:
Spasić idealan kadar za naprednjačku viziju informisanja

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost“, predložen je od strane REM-a za novog člana Upravnog odbora RTS-a. 
  1   Odgovor na pitanje šta je Spasića kvalifikovalo za tu funkciju nismo dobili od članice Saveta REM-a Olivere Zekić, koja uglavnom govori u ime tog nezavisnog regulatornog tela“.
1
REM je 30. oktobra objavio listu kandidata za Upravni odbor RTS-a na kojoj su Mario Spasić kao diplomirani komunikolog, dr političkih nauka Irina Milutinović, inokorespondent Siniša Milošević, novinar Nenad Janković i kompozitor/ penzioner Milovan Filipović. Svi oni su predloženi od strane ili organizacija ili pojedinaca za Upravni odbor RTS-a.

Spasić je dospeo na ovu listu kao predlog organizacije koje je on generalni sekretar, a ne REM-a koji se oglasio nakon teksta u Danasu.

„REM nije predložio nikoga, pa ni Marija Spasića za UO RTS. Regulatorno telo, u ovoj fazi procesa, samo utvrđuje listu kandidata (trenutno ih ima šest) koje predlažu drugi. U konkretnom slučaju - Transparentnost“, navodi REM.

Novinarka Danasa Katarina Živanović, autorka teksta, odbila je da da zvaničnu izjavu Raskrikavanju.
Prema proceduri koju definiše Pravilnik o postupku imenovanja članova Upravnog odbora Javnog medijskog servisa, kandidati za UO javnih servisa predlažu se REM-u čije stručne službe nakon podnošenja predloga sve potpune i blagovremene prijave dostavljaju Savetu REM-a na razmatranje.

Ovo telo potom na sednici utvrđuje listu kandidata za članove UO, a listu kandidata stavlja na uvid javnosti koja ima 15 dana za prigovore. Nakon toga, dvotrećinskom većinom članovi Saveta izglasavaju člana Upravnog odbora.

Ko je Mario Spasić?

Jednu od preporuka Mariu Spasiću za UO RTS-a potpisao je i predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Republike Srbije Srđan Stanković, čiji je član dve godine, kako se navodi u preporuci, bio i Spasić.

Između ostalog, Stanković navodi da je Mario Spasić u tom periodu pokazao „izuzetne komunikacijske sposobnosti i inventivnost“, ali i „organizatorske sposobnosti i želju za napredovanjem i dokazivanjem“.

Mario Spasić je generalni sekretar nevladine organizacije Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost“ iz Trstenika.

Glavni je koordinator Radnog tela za borbu protiv korupcije u Ministarstvu zdravlja kojim predsedava ministar Zlatibor Lončar. Na svom Fejsbuk profilu navodi i da je član Radne grupe za pripremu nacrta Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije u Ministarstvu pravde.

Spasić je osuđen pred Osnovnim sudom u Kruševcu, a potom i pravosnažno pred Apelacionim u Kragujevcu 2013. godine za krivično delo utaje poreza, jer je tokom 2010. godine u Trsteniku kao zastupnik i generalni sekretar Studentske organizacije Visoke tehničko-mašinske škole članovima Upravnog i Nadzornog odbora isprlatio novčane naknade od skoro pola miliona, ali nije uplatio doprinose za PIO u iznosu od oko 130.000 dinara. Utvrđeno je i da nije obračunao i uplatio porez na dohodak od oko 117.000 dinara.

Međutim, nakon što je Republički javni tužilac podneo zahtev za zaštitu zakonitosti, Vrhovni kasacioni sud je 2016. godine preinačio ove presude, utvrdivši da je Spasić za deo optužbi već osuđen 2011. godine pred Prekršajnim sudom u Trsteniku.

Opis krivičnog dela odnosi se na istog okrivljenog, isti životni događaj koji se odigrao u istom vremenskom i prostornom okviru od 4. januara do 2. decembra 2010. godine u Trsteniku (...) I prekršaj i krivični postupak su inicirani istim Zapisnikom o izvršenoj terenskoj kontroli Poreske uprave i rešenjem Poreske uprave koje je i bilo osnov sudskom veštaku da u krivičnom postupku utvrdi iznos neuplaćenih doprinosa za PIO, a koji je isti kao iznos u prekršajnom postupku“, stoji u presudi koja konstatuje da prema zakonu niko ne može biti gonjen za delo za koje je već pravosnažno osuđen ili oslobođen.

Sud je konstatovao i da istom presudom Prekršajnog nije bila obuhvaćena navodna utaja od 117.000 dinara (za koju je posle pravosnažno krivično osuđen), ali navodi da se radi o iznosu manjem od 150.000 dinara - što je iznos ispod kojeg nema krivičnog gonjenja, pa je Vrhovni kasacioni sud Spasića oslobodio optužbe u ovom delu.
  Presuda Vrhovnog kasacionog suda
Svoju naklonost vlastima, Spasić je više puta iskazao i kao čest sagovornik provladinih medija poput Informera, Pinka i narodnog poslanika Srpske napredne stranke Vladimira Đukanovića na televiziji KCN.

Nedavno se našao u žiži javnosti kada je podneo krivičnu prijavu protiv Sergeja Trifunovića koji vodi humanitarnu organizaciju „Podrži život“, tokom kampanje koju su protiv njih vodili tabloidi, a u kojoj je učestvovao i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Raskrikavanje je već pisalo o tome kao i o slučaju kada je Spasić neutemeljeno optužio Poverenika za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića za proneveru 15 miliona dinara državnog novca jer mu navodno nisu dostavili informacije o trošenju novca koje je tražio od kancelarije Poverenika.
  Manipulisanje činjenicama
Da li je GRECO zaključio da je Srbija na dobrom putu?
Prema oceni Grupe država protiv korupcije (GRECO), Srbija je ostvarila izvestan napredak u sprečav...
  Vest
Informeru javna opomena zbog tekstova o Đilasu
Zbog serije tekstova o Draganu Đilasu kojima se „kontinuirano i uporno vodi kampanja protiv nekog...
  Manipulisanje činjenicama
Tabloidi, ministar i Mario Spasić udruženo protiv Fondacije „Podrži život”
Nastavljajući višednevnu kampanju protiv humanitarne Fondacije „Podrži život", koja prikuplja ...
Mario Spasić
Savet „Transparentnost“
RTS
REM
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: