raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 04.10.2018. (Srpski telegraf)
Tabloidi, ministar i Mario Spasić udruženo protiv Fondacije „Podrži život”
04.10.2018.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
Nastavljajući višednevnu kampanju protiv humanitarne Fondacije „Podrži život", koja prikuplja novac za bolesnu decu, Srpski telegraf tvrdi da se Fondacija kocka s prikupljenim novcem ulažući ga u privatni investicioni fond, te da se ne zna šta je sa 5,5 miliona dinara. U čitavu priču uključio se i ministar zdravlja najavljujući inspekcije, a podneta je i krivična prijava protiv menadžmenta Fondacije. Iz ove organizacije, međutim, Raskrikavanju su dostavili poslednji izveštaj o transakcijama iz investicionog fonda kao dokaz da ne samo da je novac i dalje tu, već su od investiranja prihodovali još pola miliona dinara.
Fondacija je „na tapetu” tabloida od sredine septembra, kada su između ostalog Sergeja Trifunovića kao predsednika UO Fondacije optužili da „mulja sa novcem za bolesnu decu”, o čemu je Raskrikavanje već pisalo.

Srpski telegraf ovih dana iznosi „dokaze” da se u Fondaciji kockaju sa novcem prikupljenim od SMS poruka ulažući ga u privatni Investicioni fond Ilirika.
Srpski telegraf navodi:
„Od jula 2017, kada je sa računa fondacije Podrži život na račun Ilirike preneto čak 15,5 miliona dinara, pa do početka septembra ove godine, dakle tokom 14 meseci, Ilirika je u sedam tranši vraćala Sergejevoj fondaciji različite iznose, međutim, kada se svi ti iznosi saberu, vidi se da je vraćeno samo 10 miliona dinara… Šta je sa preostalih 5,5 miliona dinara, nije poznato".    1  
1
Iz Fondacije Podrži život, Raskrikavanju su poslali izveštaj o transakcijama i stanju investicionih jedinica, na dan 3. oktobar.

Prema rečima upravitelja Ratomira Antonovića, istina je da je jula 2017. Fondacija uložila 15,5 miliona dinara u investicioni fond, na šta, kaže, imaju i pravo prema članu 44 Zakona o zadužbinama i fondacijama.

Od tada do danas, novac je u nekoliko tranši uziman iz fonda Ilirike po potrebi (ukupno je povučeno 10 miliona dinara, kako i piše Srpski telegraf). Ipak, u fondu se i dalje nalazi ne preostalih 5,5 miliona, nego nešto preko 6 miliona dinara, što se može videti u dokumentu ispod.

Na taj način kapital je „oplođen”. Fondacija je zaradila dodatni novac (nešto preko pola miliona) tim investiranjem koji možemo dalje da preusmerimo na lečenje bolesne dece. To nam je zapravo i bio jedini motiv ulaganja”, objašnjava on.
  Izveštaj iz Ilirike o investicionim sredstvima
Antonović navodi da su odabrali da investiraju sa niskim rizikom (moguće je odabrati i umereni odnosno visoki rizik pri dogovaranju investicione politike sa fondom), i to preko ulaganja u državne obveznice.

Upravo zbog vrste ulaganja, prema Antonovićevim rečima, rizik je gotovo zanemarljiv, a u svakom momentu mogu da povuku novac iz fonda u roku od 24 sata.

Sve ovo će sada ipak morati da obrazlažu istražnim organima jer je krivičnu prijavu protiv njih podneo Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost” iz Trstenika Maria Spasića.

Ko je Spasić?

Direktor Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost iz Trstenika je, prema podacima iz poslovnog registra, 33-godišnji Mario Spasić.

Mario Spasić je, inače, prema sopstvenim rečima član Antikoruptivnog tima Ministarstva zdravlja Republike Srbije na čijem je čelu ministar zdravlja, Zlatibor Lončar.

Čest je sagovornik provladinih medija poput Informera, Pinka i narodnog poslanika Srpske napredne stranke Vladimira Đukanovića na televiziji KCN.

Spasić je nedavno bio u žiži javnosti kada je optužio Poverenika za proneveru 15 miliona dinara državnog novca jer mu navodno nisu dostavili informacije o trošenju novca koje je tražio od kancelarije Poverenika, što je Raskrikavanje ocenilo kao neutemeljeno.

Ubrzo se na to nadovezao i šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović optužujući Šabića da je potrošio 1,3 miliona dinara na službena putovanja, nakon čega je vanredna revizorska kontrola, kako piše list Danas, na Šabićev zahtev, utvrdila da to nije istina.

„Novac ne treba da skuplja prašinu”

Direktor Društva za upravljanje investicionim fondovima FIMA Invest Milan Marinković objašnjava za Raskrikavanje da nije ništa neobično da humanitarna organizacija ulaže novac u investicioni fond, te da to predstavlja „upravljanje novcem na odgovoran način” jer on ne treba da „skuplja prašinu”.

Ako ste institucija bilo kog tipa, koja na računu ima neki novac, banka vam u realnom vremenu plaća 0 dinara kamate na taj iznos, ali imate alternativne finansijske alate koji vam donose nekakav prihod, na primer - investicioni fondovi”, kaže on.

I banke, kaže, ne drže novac na računu već ga dalje investiraju, te bi bilo suludo optužiti banku da se kocka sa parama deponenata tako što ih daje drugima u formi kredita.

Marinković navodi i da su investicioni fondovi generalno sigurniji od banaka zbog disperzije rizika.

Veći je rizik da propadne jedna banka u kojoj držite novac, nego ceo investicioni fond gde je novac plasiran na pet ili deset mesta. U tom slučaju, da jedna banka i propadne ostaje ih devet koje nisu propale”, ističe on.

Marinković dodaje i da je konkretni fond sa kojim Fondacija Podrži život sarađuje “najsigurniji investicioni fond kod nas”, kao i da je ulaganje u državne obveznice upravo jedna od najmanje rizičnih investicija u Republici Srbiji.

Bukvalno pozajmljujete novac državi. Rizik je mali, pa je i dobit mala. Neki drugi vidovi investiranja nose veću potencijalnu dobit, ali je i rizik značajno veći”, objašnjava Marinković.
  Lažna vest
Ministarstvo zdravlja Kanade za Raskrikavanje: Osoba pod stresom ne može na eutanaziju
Eutanazija, odnosno medicinska pomoć pri umiranju (MAID) uvedena je u kanadski sistem 2016. godine,...
  Vest
Ugovor o kupovini „Fajzer“ vakcina država proglasila „strogo poverljivim“
Koliko smo vakcina protiv virusa korona kupili od kompanije „Fajzer“ i po kojoj ceni za sada ...
  Neutemeljeno
Poverenik Šabić opet na udaru Informera
Čim krije podatke, onda je proneverio novac - tvrdi Informer u najnovijem broju prenoseći saopšte...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Republika
 Informer
 Televizija Pink
Fondacija Podrži život
Ministarstvo zdravlja
Zlatibor Lončar
Mario Spasić
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: