raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 22.12.2017. (Alo)
Alo pere gradsku vlast u slučaju „jelka“
22.12.2017.    Vesna Radojević    Foto: Raskrikavanje
Tabloid Alo u današnjem broju donosi vest da je kompanija „Kip lajt“ poklonila jelku na Trgu Republike građanima Beograda. Međutim, čitaoci ovog tabloida ostali su uskraćeni ne samo za informacije o tome šta je sve prethodilo ovoj odluci, već i da je ova kompanija ugovorila nabavku jelke sa Gradom Beogradom koja košta 83 hiljade evra!
Umesto toga, Alo je opširno i afirmativno izvestio o donošenju budžeta Grada Beograda „teškog 1,2 milijardi“ bez ijedne kritike kako opozicije tako i stručne javnosti koje su se mogle čuti juče.

U slučaju „jelka“ Alo je pružio priliku da svoj stav kažu gradonačelnik Beograda Siniša Mali, a preneto je i saopštenje kompanije „Kip lajt“ kojim obaveštavaju javnost da će nakon polemike o vrednosti jelke, istu pokloniti Beograđanima.

Kakav je stvarni interes kompanije da se odrekne zarade od 83 hiljade evra, za Alo, ali i za druge provladine štampane medije poput Večernjih novosti ili Srpskog telegrafa, nije bilo pitanje. Informer o tome nije pisao ni u jednoj vesti.

Podsetimo, Pištaljka je juče otkrila da je plastična jelka na Trgu Republike postavljena i pre nego što je tender za njenu nabavku bio završen. Iza čitavog posla stoji kompanija „Kip lajt“ koja od 2014. godine drži primat kada je reč o kupovini i nabavci novogodišnje rasvete u prestonici. Vrednost brojnih ugovora ove firme sa Gradom Beogradom veća je od 4 miliona evra.

Kako se u odluci o zaključenju ugovora o nabavci novogodišnje jelke sa ukrasima navodi, tender je raspisan drugog novembra, a odluka o dodeli ugovora doneta je 18. decembra. Novogodišnja jelka je na Trgu Republike postavljena je tri dana ranije, 15. decembra.

Inače, „Kip lajt“ je jedina firma koja se juče pojavila kao ponuđač na tenderu za nabavku ukrasnih lančanica u vrednosti od 200 hiljada evra, kako je Pištaljka otkrila. Odluke o dodeli tog ugovora još uvek nema.

Sve ove nabavke sprovodi Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima čiji je sekretar Darko Glavaš. Ovaj sekretarijat ima i druge zanimljive nabavke - poput softvera za „senior kartice“ od 170 hiljada evra, ali i plana za nabavku famoznih jarbola sa zastavama u vrednosti od 3 miliona evra!

Dnevni list Alo je do jula ove godine bio u vlasništvu Ringier Axel Springera. Tada prelazi u ruke Saše Blagojevića, koji je nekoliko meseci ranije otvorio firmu „Dnevni list Alo“.

U avgustu ove godine Blagojević je otvorio i firmu „Alo marketing“, a poseduje i zajedničku firmu „Trilenium” sa Brankom Vukomanovićem.
  APR - „Dnevne novine Alo“
  APR - „Trilenium “
  APR - „Alo marketing“
  Vest
Pištaljka: Beograd za tri godine dao 1,6 miliona evra na oglašavanje
Tokom predizborne 2017. godine, Grad Beograd je za oglašavanje u dnevnim i nedeljnim novinama plati...
  Pristrasnost
24 sata dezinformisanja građana
Ako često listate i informišete se preko lista 24 sata možete samo da saznate da gradonač...
  Neutemeljeno
Odbrana jelke, drugi čin
Provladin tabloid „Srpski telegraf“ u tekstu „Otkrivamo sve laži o novogodišnjoj jelki“ na...
Grad Beograd
novogodišnja rasveta
javne nabavke
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: