raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Tužilac: Paljenje kuće novinara izazivanje opšte opasnosti, ne i pokušaj ubistva
31.01.2019.    Vesna Radojević    Foto: Cenzolovka/ Perica Gunjić
Prema rečima tužioca Branka Stamenkovića krivično delo zbog paljenja kuće novinara Milana Jovanovića u Grockoj okarakterisano je kao izazivanje opšte opasnosti jer se ne zna da li je postojala namera da se on ubije. Jovanović sa druge strane tvrdi za Raskrikavanje da je nedavno uhapšeni Dragoljub Simonović više puta pokušavao da mu naudi.
Na kuću novinara Žig info su 12. decembra prošle godine bačena dva Molotovljeva koktela. Požar je zahvatio veći deo kuće, pucano je i na ulazna vrata kuće, a Jovanović i njegova supruga su uspeli pobegnu kroz prozor. Posle nekoliko nedelja počinioci su uhapšeni, a sporazum o priznanju krivice zbog izazivanja opšte opasnosti potpisala je jedna od učesnica u paljenju kuće, Bojana Cvetković Šijački.

25. januara konačno je uhapšen i predsednik opštine Grocka i funkcioner SNS-a Dragoljub Simonović i to zbog krivičnog dela „izazivanje opšte opasnosti u podstrekavanju“.

Zamenik javnog republičkog tužioca Branko Stamenković je na konferenciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) pre dva dana kazao da ne zna na osnovu čega se u ovom slučaju misli da je došlo do pokušaja ubistva.

„Zato što je čovek bio u kući u trenutku napada“, odgovorila mu je novinarka KRIK-a Bojana Pavlović nakon čega je Stamenković kazao da ako požar, u ovom slučaju izazove opasnost za život ili telo ljudi ili za imovinu većeg obima, kazne šest meseci do pet godina zatvora uz novčanu kaznu.

„Vi očigledno ne znate za jedan neophodan element u izvršenju svakog krivičnog dela, a to je namera izvršioca“, odgovorio je Stamenković novinarki KRIK-a.

„Postavlja se u ovom konkretnom slučaju i u svakom drugom slučaju pitanje šta je bila namera onog ko je izvršio ovo krivično delo. Da li je to bila namera da se oduzme život ili je bila namera da se izazove ova opasnost kao što sam vam pročitao iz ovog krivičnog dela“, kazao je Stamenković.

Na pitanje novinarke KRIK-a da li bi da ovo krivično delo bilo kvalifikovano kao ubistvo da je u požaru neko stradao, tužilac je opet ponovio da zavisi od namere.

„Da li je to bila namera da se to lice liši života ili je do gubitka života došlo zbog toga što je neka druga radnja izvršena. Vi morate da imate nameru za to“, kazao je on.

Milan Jovanović za Raskrikavanje kaže da ne veruje da će se slučaj završiti na ovome jer postoje dokazi da je Simonović i ranije pokušavao da mu naudi.

„Ovaj policajac (prim. aut jedan od saučesnika) je izjavio da je njemu Simonović naručio ubistvo i da je dogovor pao negde u Boleču, na rođendanu Simonovićevog unuka. Interesantno je što je to bilo početkom oktobra, a devetog oktobra je napadnut Željko Matorčević (urednika Žig info) koji je zadobio teške telesne povrede“, kazao je Jovanović za Raskrikavanje.

I advokatica Milana Jovanovića, Ana Matić Alimpijević, u izjavi za Danas tvrdi da postoje novi dokazi da je u pitanju bio pokušaj ubistva.

„Pored svih dokaza koje smo podneli, imamo i nove koje ćemo dostaviti tužilaštvu a koje dokazuju tezu da su izvršioci zločina pokušali da ubiju Jovanovića, a ne samo da mu zapale auto i kuću. Neshvatljivo je da se Simonović tereti za podstrekivanje paljenja“, rekla je ona za Danas.

Serija napada na Jovanovića i redakciju Žig info


Kako je Matorčević ranije rekao za Raskrikavanje novinari portala Žig info redovno dobijaju pretnje koje prijavljuju državnim organima, koji po pravilu ne reaguju ili reaguju jako sporo.

Matorčević je početkom oktobra prošle godine prebijen i tom prilikom mu je polomljena jagodična kost.

Ko je napao urednika Žig info i kakav motiv stoji iza toga, nadležne institucije još nisu utvrdile.

Kako je ranije preneo Insajder, u Drugom osnovnom tužilaštvu su na pitanje dokle se stiglo sa istragom u ovom slučaju rekli da je u toku „operativni rad na utvrđivanju svih okolnosti koje se tiču izvršenja krivičnog dela i identifikovanja učinioca“.

NUNS: Zabrinjavajući porast pritisaka na novinare


U 2018. godini zabeležena su 102 slučaja pritisaka i napada na novinare i druge medijske radnike, prenosi Beta.

Prema podacima NUNS-a, u 2018. godini novinari su fizički napadnuti sedam puta, a zabeležena su 72 slučaja pritiska i 23 verbalne pretnje.

"Iako pritisci ne sadrže direktne pretnje niti neposredno fizički ugrožavaju novinare, oni mogu da dovedu do ugrožavanja sigurnosti novinara", ocenjuje se u analizi NUNS-a i podseća da je poslednji slučaj ozbiljnog ugrožavanja bezbednosti novinara u 2018. godini bilo paljenje kuće novinara Žiga, Milana Jovanovića.

To je jedan od najozbiljnijih slučajeva napada na novinare od detoniranja bombe na prozoru Dejana Anastasijevića, 2007. godine, čiji se slučaj i dalje nalazi u predistražnoj fazi.

U NUNS-u ocenjuju da je upravo problem nekažnjivosti najveći problem, o čemu svedoči činjenica da su slučajevi ubistva novinara Dade Vujasinović i Milana Pantića i dalje u predistražnom postupku, dok je u toku suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije. Prema NUNS-ovoj evideniciji, od ukupno 31 zabeleženog sluačaja napada i pretnji na novinare u 2018. godini, tri slučaja su rešena izricanjem kazne, a za 18 slučajeva je u toku postupak pred tužilaštvom i policijom.

U pet slučajeva je utvrđeno da nema elemenata krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti, a dva su u sudskom postupku. Dva slučaja nisu prijavljena, a o jednom slučaju NUNS nema informacije.

Pritisci na medije u 2018. godini su nastavljeni i putem sudskih postupaka, kada je protiv medija pokrenuto 626 tužbi, a rešeno 505 predmeta.

"Karakteristično za prethodnu godinu je porast broja tužbi koje podnose nosioci javnih funkcija protiv nezavisnih novinara i medija koji pišu kritički",
navodi NUNS.
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića: Završeno iznošenje žalbi na presudu, sledi odluka Apelacionog suda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu završeno iznošenje žalbi na presudu u slučaju paljenja ku...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića po drugi put pred Apelacionim sudom, tužiteljka tražila osam godina zatvora za Simonovića
Nakon godinu dana od donošenja prvostepene presude, u Apelacionom sudu u Beogradu danas je započet...
  Vest
Presuda za paljenje kuće novinara: „Simonović je kao funkcioner bio dužan da trpi kritike”
Ukupno 17 godina zatvora dobili su bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović i još tro...
Milan Jovanović
Grocka
Žig Info
MUP
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: