raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 22.02.2019. (Beta)
Sumnjiva vest o podeli Kosova dospela i u nemačke medije
22.02.2019.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
Brojni domaći mediji su preko agencija Beta i Tanjug preneli pisanje nemačkog lista Frankfurter Rundšau o tome da će 12. juna biti potpisan sporazum o promeni granice između Srbije i Kosova na osnovu navodnog dokumenta koji je „nedavno procurio“ i u kome se definiše 17 tačaka podele Kosova. Novinari Raskrikavanja su međutim utvrdili da je informacija o dokumentu, bez navođenja izvora, objavljena krajem januara na kosovskim sajtovima, a njegovo postojanje je za portal Kossev demantovala kosovska Vlada. Urednica ovog portala Tatjana Lazarević za Raskrikavanje kaže da ne isključuje mogućnost da se radi o „probnom balonu“.
Pozivajući se na navodno „procurili dokument“, nemački list navodi da je u 17 tačaka između ostalog definisano da se Srbi i Albanci na severu Kosova razgraniče tako da se nekoliko srpskih naselja na Kosovu pripoji Kosovu. Mitrovica bi dobila specijalni status, kao i rudnik Trepča i jezero Gazivode koje bi pritom bilo privatizovano na 99 godina.

List ne navodi nijedan izvor za informaciju o navodnom dokumentu, ali kao kredibilan su ga prenele i domaće agencije i vodeći mediji. Vest je tokom dana preuzela agencija Beta, odakle je ona dalje nastavila svoj put do Danasa, portala Telegrafa, Srbin.info, Mondo.

Nešto kasnije je istu, neproverenu vest pustio i Tanjug koja je odatle završila i na sajtu Radio-televizije Vojvodine, B92...



Tragom ove informacije, novinari Raskrikavanja su utvrdili da se „dokument“ sa pomenutim tačkama u medijima prvi put spominje 31. januara na sajtu Gazeta Shqiptari: „Otkriven projekat za podelu: Kosovo daje Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, dok uzima Preševo“.

U tom tekstu se nabraja 17 tačaka koje su „moguće opcije budućeg sporazuma između Kosova i Srbije“, i navodi se da je taj plan prvi obznanio izvesni Fehmi Ramadani, publicista iz Preševa.

Ne precizira se, međutim, ni gde ih je objavio ni kada, ni šta garantuje njegov kredibilitet, ali u poslednjoj rečenici stoji da su informacije dobijene od „relevantnih međunarodnih faktora“.

Novinarka Raskrikavanja je kontaktirala Fehmija Ramadanija na koga se pozivaju mediji, ali do momenta objavljivanja ovog teksta njegovi odgovori nisu stigli.

U međuvremenu je početkom februara ova sumnjiva informacija počela da se širi regionom i dolazi u medije na srpskom jeziku. Portal Kossev je preneo ovaj tekst sa makedonskog sajta Tetova 1 u rubrici monitoringa kosovske štampe, uz dodatnu informaciju da je postojanje ovog dokumenta demantovala kosovska Vlada.

„Ovo nije zvanični dokument. Sporazum nije potpisan. To je propaganda iz medija, kao i mnoge druge“, naveli su tada za Kossev iz Vlade Kosova.

Tatjana Lazarević: Možda je probni balon, ne bi bio prvi put

Urednica portala Kossev iz Kosovske Mitrovice Tatjana Lazarević za Raskrikavanje kaže da je moguće da je ova informacija namerno plasirana - plan se, kaže, pojavljivao danima u kosovskim medijima i na blogovima „a u međuvremenu smo dobili nezvaničnu informaciju o mogućoj adresi odakle je procureo dokument“.

„Ne ulazeći u to da li je dokument, odnosno sadržaj navodnog plana, autentičan ili lažan, svakako ne mogu da isključim mogućnost da se radilo o probnom balonu, i to ne bi bio prvi put. Izveštavanje o Kosovu obiluje propagandom, spinom i lažnim vestima“, navodi Lazarević.

Ona podseća da se u obe javnosti već godinu dana dozirano puštaju izjave političara koje se tumače kao plasiranje ideja o razgraničenju, podeli i razmeni teritorija.

„Takođe, ove izjave prati i medijsko izveštavanje koje na žalost obiluje propagandističkim porukama i spinovima u delu neprofesionalnih medija“, zaključuje urednica ovog portala.

Ažurirano 8. maja 2023. godine. Portal Mondo je sredinom marta 2023. godine uputio mejl redakciji Raskrikavanja o tome da je tekst koji su objavili u februaru 2019, u kome su preneli neproverene informacije o podeli Kosova - ispravljen. Ovaj portal u ispravljenoj verziji teksta piše da se navodni dokument prvo spominje na sajtu „Gazeta Shqiptari“, koji se pozvao na publicistu iz Preševa, te da je informaciju o postojanju dokumenta demantovala i Vlada Kosova.
  Lažna vest
Tabloidi manipulišući starim snimkom targetiraju novinare televizije Nova S
U tabloidima i na društvenim mrežama trenutno je viralan snimak dela večernjeg Dnevnika televizij...
  Lažna vest
Zlostavljana žena u domu za stare u Peći NIJE Srpkinja
Snimak u kome medicinska sestra više puta šamara stariju ženu, drži je za ruke i smeje joj se, o...
  Analiza
Kriza na Kosovu: Obostrano propagandno potpirivanje vatre
Čitajući izveštaje domaćih tabloida o sukobima na Kosovu poslednjih dana, može se saznati da su...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Danas
 RTV
 Telegraf.rs
 Srbin.info
 Mondo.rs
 Tanjug
Kosovo
Srbija
Razgraničenje
Kossev
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: